Ako vam je ova pandemija “osigurala” malo više slobodnog vremena, odnosno vremena kojeg provodite u kući, idealno je dio tog vremena provesti kako biste unaprijedili svoje vještine i kako biste napredovali u karijeri. Danas, kada možete raditi od kuda god želite, izuzetno je važno da se konstantno educirate i usavršavate. Možda poneki hrvatski poslodavci neće cijeniti vaše certifikate i vaš trud uložen u njih. Ali zato neka britanska ili američka kompanija možda hoće. Ne moramo ni govoriti koliko je to financijski isplativo. Živjeti u Hrvatskoj, a primati “stranu” plaću.

Zanimljivo je da danas ima jako puno grana industrije, posebice onih vezanih uz IT sektor, kojima nedostaje kvalitetnih radnika. Tu govorimo o programerima, sistemašima, UX/UI dizajnerima, projekt managerima, “cloud” arhitektima i drugima. Što god da naučite i specijalizirate, i ako ste dobri u tome, samo vam je nebo granica.

Od kuda učiti?

Nakon što odaberete onu granu industrije koja vas zanima, vrijeme je da počnete učiti. Uvijek je dobro početi od službene stranice organizacije koja izdaje certifikat, ali tamo ćete najčešće vidjeti informacije o tome što se ispituje na certifikatu, koje preduvjete morate zadovoljiti da biste mogli ići polagati certifikat, kolika mu je cijena itd. Korisne informacije, ali morat ćete često sami naći materijale za učenje. Po nama, najbolji izbor su knjige napisane baš za dotične certifikate, ali to uvijek možete “podebljati” s videima i tečajevima na stranicama kao što su Udemy, Coursera, edX, Linkedin Learning i drugima.

A sada pogledajmo za koje certifikate struka kaže da je vrijedno imati u 2021. godini i koji vam mogu donijeti napredak u karijeri ili potencijalno bolji posao.

10) Information Technology Infrastructure Library (ITIL)

Ovaj certifikat je prošle godine bio malo bolje rangiran (op.a. Na sedmom mjestu), ali je i dalje jedan od onih vrijednih. ITIL je jedan od najprihvaćenijih frameworka za IT management u svijetu. Tome u prilog govori činjenica da postoji gotovo 30 godina i konstantno se unaprjeđuje. Fokus ITIL-a je na objedinjavanju ponajboljih praksi u davanju IT usluga u velikim organizacijama. Tu govorimo o praksama unutar capacity managementa, help desk managementa, incident managementa, IT operacija …

ITIL Foundation je startna točka u ovom certificiranju, a više o tome možete pročitati na linku. U Americi (op.a. zemlji koja ima odličnu statistiku poslova i plaća), prosječni ITIL foundation manager ima godišnju bruto plaću od oko 129,402 dolara.

9) VMware Certified Professional – Data Center Virtualization

VCP-DCV ili “VMware Certified Professional – Data Center Virtualization” certifikat validira vaše vještine koje su potrebne da biste napravili skalabilnu virtualnu infrastrukturu koristeći VMWare vSphere. Kandidati koje ova tematika zanima, mogu odabrati između nekoliko online izvora za učenje. Tijekom učenja za ovaj certifikat, naučit ćete administrirati, konsolidirati i deployati VMware virtualizacijske tehnologije, kao što su vSphere High Availability i Distributed Resource Scheduler klasteri.

Plaće ovih stručnjaka idu i preko 130,000 dolara godišnje. U prosjeku naravno. Neki su i mnogo više plaćeni.

8) AWS Certified Cloud Practitioner

Jedan od novijih kandidata na ovoj listi je “AWS Certified Cloud Practitioner” certifikat. Naravno, iz naslova vidite da se certifikat veže na popularni AWS, odnosno Amazon Web Servis. To je također početna točka za daljnje certificiranje koje uključuje certifikate kao što su AWS Solutions Architect, Developer, DevOps Engineer i SysOps Administrator.

Ovaj certifikat je namijenjen profesionalcima koji žele naučiti više o radu AWS cloud servisa. To je osnovni certifikat, najniže razine, ali je odlična polazna točka. Uz to, jako dobra “crtica” u CV-ju. Naravno, s iskustvom ćete moći polagati i one malo “jače” AWS certifikate. Vjerujemo da će u narednim godinama potražnja za AWS stručnjacima rasti.

AWS Cloud Practitioner certifikat validira vaše osnovno znanje o cloud infrastrukturi i arhitekturi, o principima granje cloud servisa, te onih ključnih AWS usluga na istoimenoj platformi.

7) Certified Information Systems Auditor (CISA)

Još jedan novi “ulaz” na listi, iako se radi o “starom” certifikatu i jednom od najcjenjenijih u području mrežne sigurnosti. Ako ste mrežaš ili to želite postati, CISA je odlična put kojim krenuti. Ovaj certifikat validira vaše znanje o reviziji mreže, cyber sigurnosti, risk managementu … CISA certificirani IT eksperti su osobe koje su ključne u svakoj kompaniji, te osiguravaju da je kritična imovina kompanije osigurana.

Da biste dobili ovaj certifikat, morate položiti CISA ispit koji se sastoji od 5 domena: Auditing Information Systems; Governance and Management of IT; Information Systems Acquisition, Development, and Implementation; Information Systems Operation, Maintenance, and Service Management; and Protection of Information Assets.

Plaće ovih stručnjaka idu u prosjeku preko 132,000 dolara.

6) Certified Information Systems Security Professional (CISSP)

Ako se u poslu bavite analizom, revizijom, sistemima ili nečim sličnim, CISSP bi vam mogao biti savršen certifikat za “poboljšanje” karijere. CISSP imaju informatički stručnjaci zaduženi za sigurnosnosti aspekt IT organizacije. Od arhitekture, do kontrole i managementa.

Da biste uopće mogli pristupiti ovom ispitu i dobiti certifikat, morate dokazati da imate barem 5 godina relevantnog iskustva. Kada to zadovoljite, tek onda možete polagati certifikat. Ipak, treba reći da se ovaj certifikat mora “održavati” svake godine, morate se konstantno educirati i usavršavati, ali kompanija koja treba CISSP stručnjake, morat će za njih izdvojiti preko 140,000 dolara godišnje.

5) Project Management Professional (PMP)

PMP ili Project Management Professional je certifikat iza kojeg stoji respektabilna organizacija PMI (Project Management Institute). To je de-facto zlatni standard za projekt managere i jedan od certifikata od kojeg ćete imati koristi i u Hrvatskoj. Svaka malo veća i jača firma će taj certifikat uzeti kao preduvjet da se kod njih možete zaposliti.

Ovaj certifikat dokazuje da imate određeno iskustvo u vođenju projekata, da imate potrebno znanje i da ste uložili trud u njega. Nije ga lako dobiti, ali se definitivno isplati. Zašto? Jer demonstrira da ste prošli cijeli životni ciklus klasičnog projekta. To su inicijacija, planiranje, izvršavanje, nadgledanje i kontrola, te zatvaranje projekta.

Sam certifikat zahtjeva 3-4 godine relevantnog iskustva, edukaciju u trajanju 35h i slično. Ali zato, radeći za strane kompanije, možete uprihoditi i preko 143,000 dolara godišnje. Nije loše, zar ne?

4) Certified in Risk and Information Systems Control (CRISC)

Ako krenete certifikaciju pod nazivom “Certified in Risk and Information System Control” (ili skraćeno CRISC), bit ćete testirani u 4 velike IT domene: Assessment, Identification, Mitigation and Response, te Control Monitoring and Reporting. Ovaj certifikat je prošle godine bio na devetom mjestu, a sada je na četvrtom. Zašto? Jer su kompanije, posebice IT kompanije, prepoznale da im ovakvi stručnjaci trebaju.

Trebaju im ljudi koji mogu prepoznati probleme, reagirati na njih, oni koji mogu prepoznati potencijalne probleme i na vrijeme obavijestiti ključne ljude u kompaniji itd. Ako vam identifikacija rizika u IT svijetu zvuči kao nešto zanimljivo, ovo je za vas. Test ima oko 150 pitanja i traje 4 sata.

Ako nađete odgovarajući posao, odnosno rolu, možete u prosjeku očekivati bruto godišnju plaću od oko 146,000 dolara.

3) Certified Information Security Manager (CISM)

Još jedan sigurnosni certifikat koji je s osmog mjesta skočio na treće mjesto. Radi se o CISM, odnosno Certified Information Security Manager certifikatu. To je najplaćeniji certifikat koji se fokusira na informatičku sigurnost. Posao ovih stručnjaka je dizajniranje i izgradnja sigurnosnih protokola u slučaju bilo kakvih incidenata, te osiguravanje cjelokupne infrastrukture u kompaniji.

Također, kao dio managementa, nećete se baviti samo IT-jem i sigurnošću, nego ćete usko surađivati i s vlasnicima kompanije, s ljudima koji vode poslovnu stranu kompanije i slično. Zato morate imati i relativno razvijene soft vještine.

CISM stručnjaci su plaćeni preko 148,000 dolara godišnje.

2) AWS Certified Solutions Architect – Associate

AWS Certified Solution Architect certifikacija je ponovno našla mjesto na ovoj listi i smjestila se na visoko drugo mjesto. Ovaj certifikat dokazuje (i testira) vaše znanje o dizajniranju sistema na AWS platformi. Ako imate praktično iskustvo s AWS servisima i znate kako te servise skalirati, kako rade distribuirani sustavi … ovaj certifikat bi mogao biti pravi korak ka boljoj karijeri.

Da biste mogli položiti AWS Certified Solutions Architect – Associate (SAA-C01) ispit. Osim što morate znati hrpu teorije, Amazon preporučuje barem godinu dana praktičnog iskustva da biste položili ovaj certifikat. Ne dajte se zavarati – ispit traje samo 80 minuta, ali nije nimalo lagan. Ali ako ga položite možete očekivati plaću od oko 150,000 dolara godišnje.

1) Google Certified Professional Cloud Architect

Ovaj certifikat je debitirao 2017. godine, a zadnje dvije godine je na vrhu liste najtraženijih i najplaćenijih certifikata u svijetu. Kada položite ovaj certifikat, dobiti ćete akreditaciju GCP, odnosno Google Certified Professional (Cloud Architect).

Polaganjem dotičnog certifikata, dokazat ćete da imate znanje da možete dizajnirati, razviti i održavati sustave na Googleovoj cloud platformi. Po mnogim anketama koje su provedene diljem svijeta, manje od 4% ispitanika je radilo ovaj posao i imalo ovaj certifikat. Ipak, njihova primanja su bila znatno iznad prosjeka. Preko 160,000 dolara, dok su neki imali i preko 175,000 dolara.

Nadalje, dobivanjem ovog certifikata, dokazat ćete duboko znanje Googleovih tehnologija, te kako ih primijeniti u raznim scenarijima. Ono što vidimo iz priloženog, cloud tehnologije i dalje napreduju i dalje vlada ogromna potražnja za njima i svako onaj koji bude poznavao cloud platforme (bilo to Googleove, Amazonove ili neke treće) će moći dobiti dobar posao i dobro zaraditi radeći većinom za strane kompanije.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here