Prije samo nekoliko desetljeća, mogli smo svjedočiti mržnji Microsofta, spram Linuxa, prikazujući ga lošim i sa bezbroj mana. Međutim danas ih je tvrtka potpuno prihvatila, kupovinom GitHuba i omogućavanju Linuxu da radi gotovo izvorno u sustavu Windows. Potonji, službeno nazvan Windows podsustav za Linux, ili u originalu “Windows Subsystem for Linux” skraćeno WSL pokazuje kakva je ljubav Microsofta spram Linuxa. Sada je napravljen i korak dalje nadogradnjom WSL2-a kako bi se omogućilo pokretanje grafičkih Linux aplikacija, bez potrebe za aplikacijama od treće strane.

github

WSL je započeo jednostavno kao način da programeri Linuxa i administratori sustava dobiju pristup svojim omiljenim alatima bez napuštanja Windowsa ili čak pokretanja teškog virtualnog stroja. Iako je WSL2 dopuštao pokretanje gotovo čistih Linux distribucija bez izmjena, i dalje je bio ograničen na “command line” i samo tekstulne alate. Naravno, programeri su sami pronašli načine kako da zaobiđu ta ograničenja za pokretanje GUI aplikacija, ali ne bez nekih složenih postavki i komplikacija. Da bi se prošle godine Microsoft hvalio svojim nadolazećim ažuriranjem koje će omogućiti da se to dogodi bez ikakvih drugih aplikacija ili komplikacija.

Sada se to i napokon dogodilo i najnovija verzija WSL2 automatski će uključiti i postaviti sve što je potrebno za pokretanje GUI Linux aplikacija bez ikakvih komplikacija. Još je bolje što ta postavka uključuje podršku za zvuk, reprodukciju i snimanje, kao i OpenGL za pristup GPU-u.

Sada se postavlja pitanje o tome zašto bi Microsoft toliko učinio da zadovolji Linux programere i korisnike i što zapravo nudi ova značajka WSL2. Jednostavno rečeno, omogućava programerima da napišu i testiraju svoje programe na više platformi ili samo za Linux, a da se uopće ne moraju odreći Windows-a.

WSL2 je u međuvremenu dobio i nadimak “WSLq”, te je trenutno dostupan u sustavu Windows 10 Insider Preview build 21364 ili novijem. Nadamo se da neće proći previše vremena prije nego što se ova značajka proširiti i na redovnu verziju Windowsa. Oni koji žele vidjeti kako to funkcionira, mogu zaviriti u WSLg-ov izvorni kod na GitHub-u, jer, možda pomalo iznenađujuće, Microsoft ga objavljuje kao softver otvorenog koda.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here