Sljedeća velika Windows 10 nadogradnja očekuje se u listopadu ove godine. Riječ je o nadogradnji Redstone 5, a evo kojih 5 novih mogućnosti smo izdvojili kao najzanimljivije.

Nedavno smo pisali o Aprile 2018 nadogradnji koja je došla, no Microsoft već na veliko radi na idućoj nadogradnji kodnog imena “Redstone 5”. Ponekad je teško pratiti što će Microsoft izbaciti u kojoj nadogradnji i kada, no to je dobra stvar. Znači da Microsoft ne prestaje s razvojem i da nas čekaju super mogućnosti. Da ne dužimo, pogledajmo što ćemo dobiti ove jeseni.

 

1) Windows Sets


Definitivno najzanimljivija mogućnost koju ćemo uskoro dobiti je “Sets”. Microsoft trenutačno radi na ovoj mogućnosti koja će nam dozvoliti da unutar Edge web preglednika imamo otvorene “obične” aplikacije.

Točnije, da u tabovima možete imati osim web stranica imati i otvorene aplikacije. To znači da ako pišete neki rad, u jednom tabu možete imati Windows Word, a u drugom Internet stranicu s koje prepisujete podatke za vaš rad. Najbolja stvar je što ćete set aplikacija i web stranica moći spremiti kao jedan “set”, te ćete ga jednim klikom moći i otvoriti.


Napokon više nećemo morati mišem konstantno ići dolje u taskbar, pa gore tražiti web stranice u web pregledniku, nego ćemo imati sve grupirano.

Naravno, ovako ćete lakše moći imati istu aplikaciju više puta otvorenu. Samo stisnete “New Tab” i otvorite još jednu instancu aplikacije. Ili otvorite u tabu File Explorer. Nebo je granica, a kako će to izgledati pogledajte u videu. Izuzetno se veselimo ovoj mogućnosti!

 

2) Cloud clipboard

Copy/Paste u Windowsima 10 postaje mnogo jednostavnije nego što je to do sada bilo. Cloud Clipboard je zapravo virtualni clipboard koji će biti zajednički za sve vaše Windows 10 uređaje. Ako imate više Windows 10 računala (ili tablet/windows phone), na jednom uređaju ćete moći kopirati sadržaj, a na drugom ga kopirati.

Ako nemate više Windows 10 uređaja, svejedno možete iskoristiti Cloud Clipboard. Cloud Clipboard bilježi sve što kopirate u jednoj sesiji. To znači da ako ujutro nešto kopirate i to vam treba kasnije popodne, a ne možete se sjetiti što ste kopirali, samo otvorite Cloud Clipboard i pogledajte svoj log. I naći ćete ono što tražite.

 

3) Snipping Tool

Ako često radite screenshotove ekrana, Microsoft će updateati Snipping Tools koji imate ugrađen u Windowse. Snipping Tools će napokon postati praktičniji i moderniji alat. Sada možete samo stisnuti kombinaciju tipki ALT + SHIFT + S kako biste otvorili Screen Snip i od tamo odabrali alat koji vam treba da napravite screenshot. Možete tako napraviti screenshot dijela ekrana (područje koje sami označite), otvorenog prozora ili cijelog ekrana.

Nakon što napravite screenshot, pojavit će vam se notifikacijski balončić, te ćete klikom na njega otvoriti aplikaciju za obradu slika koja se zove Screen Sketch App. Ona će vam dozvoliti da još malo editirate sliku ako vi to želite.

 

4) Dark File Explorer

Ako ste fan “dark teme”, onda ćete djelomično “doći na svoje”. Nažalost, još uvijek ne postoji dark tema za cijele Windowse, ali ćete imati dark mode za File Explorer i njegove menije. Nadamo se da će idući korak biti dodavanje dark teme u cijele Windowse, jer je Apple nedavno predstavio novu verziju svog MacOS-a (Mojave) koji će imati Dark temu. Vjerujemo da će i Microsoft ići u tom smjeru.

 

5) Bolje iskustvo pretraživanja

Microsoft očito sluša svoje korisnike, te je odlučio izvući van Cortanu iz Windows Searcha u idućoj nadogradnji. Recimo da je to tako. Sada ćete imati mnogo bolje iskustvo pretraživanja računala u koje će biti uključena i Cortana, ali ćete ju moći i izbjeći.

Imati ćete novi ekran na kojem ćete moći pretraživati nedavno otvorene aplikacije, te pretražiti računalo. Moći ćete tražiti Aplikacije, dokumente, web stranice … Za sada izgleda sjajno, ali ćemo s ocjenom pričekati dok sami isprobamo ovaj alat.

Ovo su samo neki noviteti koje znamo da će doći u Redstoneu 5, ali vjerujemo da će ih biti mnogo više. Jedva čekamo jesen!

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here