Zadnji trenutci za Windows 7

Slavni Windows 7 uskoro ostaje bez službene Microsoft podrške. 14. Sječnja 2020. zadnji je datum službene podrške koji će naznačiti kraj jedne velike ere u kojoj je Windows 7 gotovo od svjih početaka dominirao tržištem operacijskih sustava.

windows-7

Za opću upotrebu postao je dostupan davnog 22. kolovoza 2009. godine. Unatoč tome što je Windows 10, glavni Microsoftov proizvod, na tržištu već gotovo 5 godina, tek je nedavno sustigao dobri stari Windows 7. Za sve oni koji još koriste Windows 7 i izbjegavaju prebacivanje na Windows 10, donosimo alternativne operacijske sustave koji mogu biti Vaš sljedeći korak u korištenju računala.

 

Zašto odabrati alternativne sustave?

Windows 10 je dobar operacijski sustav, no definitivno nije najbolji proizvod u povijesti Microsofta, a i nije najbolji operacijski sustav u velikom asortimanu koji je dostupan suvremenim korisnicima. Slijedi nekoliko razloga zašto biste trebali razmisliti o alternativama.

Windows 10

Privatnost

U svijetu privatnosti Windows 10 nažalost glasi kao jedno veliko NE. Microsoft je odlučio kročiti stopama ostalih suvremenih firmi kao što su Facebook i Google i priuštiti svojim korisnicima obuhvatno curenje podataka. Naravno, dijeljenje podataka može se ograničiti, no gotovo je nemoguće postići da Vas Microsoft barem u nekoj mjeri ne “špijunira”.

windows 10 security

Uporaba resursa

Windows nikad nije bio pretežito “lagan” za računala, pa tako nije ni suvremeni Windows 10. Već pri pokretanju samog sustava zauzima oko 1.5 GB radne memorije, što starijim računalima koja imaju 4 GB radne memorije predstavlja popriličan problem.

Za usporedbu s Windowsovih 1.5 GB, najpopularnija Linux distibucija Ubuntu sa svojim Gnome korisničkim sučeljem pri pokretanju zauzima tek 750 MB što je dvostruko manje nego Windows 10. Neke druge distribucije koriste još i puno manje od toga, kao na primjer Lubuntu koji je verzija Ubunta sa LXDE Desktop okolinom zauzima vrlo malenih 400 MB.

linux

Izgled i mogućnost prilagodbe

Iako je Windows 10 vizualno privlačan i zaista dovoljno prilagodljiv da se svidi velikom broju korisnika, Linux je tu u velikoj prednosti. Velik broj Desktop okruženja omogućuje iznimno širok spektar konfiguracija koriničkih postavki čime možete postići da Vaš sustav izgleda istinski Vaše.

 

Linux je besplatan

Gotovo sve poznate i javno korištene Linux distribucije potpuno su besplatne. Većina programa koje ćete trebati na Linuxu također je besplatna, pa ako ste naviknuti trošiti novac na programe, ili ih možda nabavljate piratskim putem, Linux Vam donosi odličnu priliku da se okušate koristeći zaista besplatan i kvalitetan software.

 

Odlična trgovina aplikacijama

Riječ “trgovina” pomalo loše opisuje ovu mogućnost, jer u toj trgovini svi su proizvodi besplatni. Većina Linux operacijskih sustava dolazi sa ugrađenom trgovinom sličnom kakvu ste naviknuti koristiti na Vašem mobilnom uređaju.

Dovoljno je da upišete program koji želite instalirati i jednim klikom on se može naći na Vašem računalu. Bez kompliciranih instalacija i mogućnosti da nešto krivo instalirate.

 

U nastavku Vam donosimo nekoliko odličnih Linux distribucija koje mogu zamijeniti Vaš Windows

ubuntu

Ubuntu

Ubuntu je trenutno najpopularnija početnička distribucija Linuxa. Vrlo je jednostavan za korištenje i ima ogromnu podršku na internetu. Šansa da naiđete na problem koji ne možete riješiti jednako brzo kao na Windowsu ili još brže gotovo i ne postoji.

Dolazi sa velikim brojem aplikacija koje možete odmah početi koristiti i koje vjerojatno nećete željeti niti promijeniti. Glavna verzija dolazi sa Gnome Desktop okruženjem, no uz nju možete birati između Kubunta koji dolazi s KDE Desktopom, Lubunta koji dolazi sa LXDE i još mnogih drugih verzija koje bolje odgovaraju Vašem ukusu.

deepin

Deepin

Deepin je predivna distribucija Linuxa temeljena na Ubuntu. Gotovo sve što vrijedi za Ubuntu, vrijedi i za nju. Iznimno je privlačna izgledom već i bez ikakvih dodatnih konfiguracija.

Svojom jednostavnošću i elegancijom podsjeća na Apple proizvode, pa tako kao i MacOS ima nešto manju mogućnost konfiguracije koju nadomješta odličnom prekonfiguracijom.

Manjaro

Manjaro

Manjaro je predivan operacijski sustav koji dolazi u ogromnom broju Desktop okruženja. Služebeno podržani su Gnome, KDE i XFCE. Temelji se na Arch Linuxu i uvijek dolazi uz najmoderniju pogramsku podršku.

Ova je distribucija moj osobni favorit i s užitkom ju svakodnevno koristim. Predivan je već pri samoj instalaciji, a ukoliko se odličite za moj favorit KDE, na raspolaganju su Vam gotovo nezamislive mogućnosti prilagodbe koje možete, ali i ne morate iskoristiti.

mx linux

MX Linux

MX Linux vrlo je lagana distribucija Linuxa. Pogodan je za starija računala, ali zbog svog iznimno primamljivog izgleda lako se može naći na raznim snažnim konfiguracijama.

Dolazi iz iste obitelji kao popularni Ubuntu i vrlo je lak za uporabu. Vrlo ga je lako konfigurirati da igleda gotovo isto kao Windows 7, a samo XFCE orkuženje koje koristi vrlo je slično Windows sučeljima. Proces navikavanja bio bi itekako bezbolan.

linux

Zaključak

Sve nas žalosti odlazak velikog Windowsa 7, no to nam donosi priliku da probamo neke nove stvari u svijetu operacijskih sustava. Nadamo se da smo Vas barem u nekoj mjeri motivirali da se okušate u svijetu Linuxa i zavolite jedan vrlo lijep dio računarske zajednice.

Ukoliko se odlučite za bilo koju od navedenih distribucija, sigurno nećete žaliti. Naravno da je nužno određeno navikavanje, no ta promjena ne mora Vas strašiti. Linux nije nešto čudno niti teško, on je jedan iznimno dobar, no nažalost manje popularan operacijski sustav, što ga ne čini lošijim. Sretno s odabirom Vašeg novog operacijskog sustava!

Piše: Ivan Križanić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here