Apple je nedavno predstavio nove verzije Apple Watcha i iPada. Mnogi od nas očekivali su “važnije” vijesti o novim iPhoneima, ali jedino što smo dobili od Tim Cooka je informacija da ćemo se morati još malo strpjeti. Vjerojatno mjesec dana do nove (virtualne) konferencije. Nije problem, ali smo malo razočarani.
S druge strane, dobili smo novu verziju iOS-a. iOS 14 dolazi s hrpom novih mogućnosti i novim načinima na koji možete koristiti vaš uređaj. Dapače, već duže vrijeme nismo vidjeli da se Apple trudi biti kreativan i inovativan kao sada.

I sada je pitanje – trebate li se odmah prebaciti na iOS 14 ili pričekati još malo? iOS 14 možete instalirati na iPhone SE, te na iPhone 6S ili novije, ali ne biste trebali. Za to postoji i dobar razlog – prošle godine kada je došao iOS 13, bio je prilično bugovit te su svi savjetovali da pričekate dok ne dođe iOS 13.1.

Ovogodišnja beta iOS 14 nije imala toliko problema, ali treba napomenuti da su programeri imali samo 24 sata do dolaska novog iOS-a na tržište. Inače im je Apple davao barem 2-3 tjedna da isprobaju svoje aplikacije na novom iOS-u i riješe potencijalne probleme. Ove godine su očito odlučili da za to nema potrebe. Jako čudno, ali samo čelni ljudi Applea zna zašto su to napravili.

Ipak, iOS 14 donosi nekoliko zanimljivih mogućnosti koje povećavaju produktivnost i prilično su zanimljive za korištenje (spoiler alert – App Clips). Pa pogledajmo redom kojih 5 mogućnosti smo izdvojili.

1) Widgets

Widgeti nisu novitet na iPhoneu, ali su postali mnogo bolji u iOS-u 14. Sad, umjesto da imate samo jedan ekran dediciran za widgete (op.a. onaj skroz lijevo), sada ih možete dodati i na home screen među aplikacije. Ono što se nama sviđa je Appleov Smart Stack koji vam dozvoljava da “swipeate” među widgetima za koje iPhone misli da bi vam u datom trenutku mogli biti zanimljivi. I za kraj spomenimo da će doći još widgeta, samo developerima treba malo vremena da ih naprave i “izbace” na tržište. U svakom slučaju, widgeti su sada mnogo zanimljiviji i korisniji nego što su to bili prije.

2) App Clips

Iako nismo bili sigurni trebamo li “App Clips” klasificirati kao alat koji povećava produktivnost, nadam se da se možemo složiti da je ovo vrlo korisna opcija. Dapače, opcija koja će mnoge stvari olakšati. Za one koji ne znaju, App Clips su “lite” verzije aplikacija koje ne morate skinuti na mobitel da biste ih koristili.

Sve što morate napraviti je smjestiti iPhone blizu objekta koji ima Appleov QR kod, te ga skenirati. App Clips će se loadati (op.a. Lite verzija aplikacije), te ju možete koristiti. Recimo, odličan “use case” je aplikacija za parking. Dođete na parking, loadate aplikaciju, platite parking i odete svojim putem. Ili aplikacija za korištenje aparata sa sokovima i čokoladicama. Ili aplikacija za rentanje bicikala. Nebo je granica i definitivno se veselimo korištenju ovih aplikacija. Mnoge stvari će biti mnogo brže i intuitivnije. Više neće biti bespotrebnog skidanja aplikacija, kreiranja korisničkog računa, obavljanja određene radnje i potom brisanja aplikacije. Ovo će skratiti taj proces na minimalni vremenski period potreban da nešto obavite.

3) Messages

Appleove poruke su uvijek bile “najbolje u klasi”. Barem što se tiče klasičnih mobilnih poruka. Ipak, kaskale su prilično puno za dediciranim komunikacijskim alatima kao što su Teamsi ili Slack. Nisu imale ni približno slične mogućnosti. Upravo zato se Apple odlučio “updejtati” poruke i dodati neke zanimljive mogućnosti.

Prva dobra stvar je što sada možete “zalijepiti” (engl. “pinnati”) određene poruke na vrh inboxa. To je super ako imate određene kontakte s kojima razmjenjujete poruke. Ovako nećete morati scrollati kroz listu ili koristiti tražilicu – dotične poruke će vam biti nadohvat ruke.

Nadalje, poruke su se jako poboljšale i u grupnim razgovorima. Sada možete u razgovoru tagirati određenu osobu, odgovoriti na pojedinu poruku unutar chata, te staviti notifikacije da vam dolaze ako vas netko taga, odnosno označi ili spomene u poruci.

Vjerojatno poruke nikada neće zamijeniti Slack, a vjerojatno niti Viber ili WhatsApp ali postaju sve bolje i bolje, te ćemo ih sigurno u budućnosti.

4) AirPods

Jedna od najboljih stvari kod AirPods slušalica je da kad ih spojite na vaš iPhone, one se automatski uparuju, putem iClouda, sa svim vašim Apple proizvodima. I dalje je problem da ih morate manualno spojiti svaki puta kada se želite s iPhonea prebaciti, recimo, na Mac. Ali ne morate ih posebno uparivati sa svakim vašim uređajem, što je jedan problem manje.

S iOS-om 14, ove slušalice su ipak postale “pametnije” i ponekad se mogu automatski prebaciti s jednog uređaja na drugi. Recimo ako prestanete slušati podcast na iPhoneu i prebacite se na Zoom razgovor na Macu, one će znati to “odraditi” same. Ne rade uvijek savršeno, ali ono što smo isprobali nam je sasvim dobro. Vjerujemo da će se svi ostali problemi riješiti dogodite s novim iOS-om 15 i možda novim AirPods slušalicama, ali o tome nekom drugom prilikom.

App Libraries

Napokon, Apple će vam dati mogućnost da sakrijete aplikacije na vašem home screenu. Točnije, možete ih maknuti s home screena i naći sve aplikacije u “App Libraryju”. Android ovaj feature ima već godinama, tako da je bilo krajnje vrijeme da istu mogućnost dobije i iOS. U biti, čak možete sakriti cijeli home screen i koristiti samo App Libraries. To je posebice korisno ako imate 100+ aplikacija. Ovako će vam se one same grupirati u libraryje i tamo ih možete naći kada vam trebaju. Samo otvorite, recimo, Games grupu i unutra će biti sve vaše igrice. Ne morate imati 20 ikonica na home screenu.

Ako vam se sve ovo čini super i želite isprobati nove mogućnosti, napravite sigurnosnu kopiju vašeg iPhonea i skinite iOS 14. Ako želite biti sigurni da je iOS 14 “popeglan” do kraja i da nema bugova, pričekajte iOS 14.1. U svakom slučaju, Apple je ove godine napravio solidan posao.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here