Iako Google trenutno radi na razvoju mnogih stvari, u javnosti se ponovo pojavio operativni sustav Fuchsia na kojem Google radi već dulje vrijeme. Pisali smo već nekoliko puta o novom operativnom sustavu kojeg razvija Google, ali još uvijek nikome nije jasno koje će biti njegova namjena i kako će se uopće koristiti.

Prema raznim informacijama koje stižu na kapaljku, Fuchsia će biti operativni sustav modernog doba koji svojim načinom rada neće nalikovati na dosad poznate operativne sisteme. Za krajnjeg korisnika stvari bi trebale izgledati slično dosadašnjim sustavima, ali bi se redizajnom pozadine operativnog sustava trebali uvesti neko noviteti i dodatne mogućnosti.

Prema pisanju nekih portala, Google je stigao na korak kada Fuchsia postaje dio široke mase. Naime, pripremili su dokumentaciju koja bi trebala poslužiti developerima kako bi instalirali operativni sustav na uređaje Pixelbook. Ono što je posebno zanimljivo u cijeloj priči jest kontradiktornost ‘otvorenosti’ razvoja i ‘zatvorenosti’ informacija.

Google Fuchsia


 

Naime, Google sustav Fuchsia razvija u suradnji s vanjskim developerima što bi trebalo značiti da mnoštvo ljudi barata s mnoštvom informacija. No, tome nije tako, jer o samom sustavu malo tko zna nešto više. Dakle, sve je obavijeno velom tajnosti, iako se radi o otvorenom projektu u kojem mnogi sudjeluju.

Fuchsia bi trebao biti nekakav evoluirani operativni sustav za čije bi pokretanje korisnik trebao imati dva hosting računala i jedan Pixelbook na kojem bi se dotični sustav zapravo koristio. Iako su mnogi najavljivali kako se ovim sustavom Google priprema za Internet stvari, pomalo iznenađuje činjenica kako će se testiranje sustava vršiti na uređajima Pixelbook.

Ovim činom Google je još više zbunio javnost, koja sada s nestrpljenjem čeka sljedeći potez. Ono što je jasno jest da Google priprema nešto veliko, što bi moglo promijeniti iskustvo korištenja pametnih uređaja. Testiranje sustava obavlja se već više od jednu godinu i za pretpostaviti je da se Fuchsia oplemenjuje dodatnim mogućnostima koje će budućim korisnicima prirasti srcu.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here