Pojedinosti o Googleovom novom tajstvenom operativnom sustavu, Fuchsia, pojavili su se na nekoliko tehnoloških portala i dali nam dodatne informacije o tome što bi trebala biti misteriozna Fuchsia.

Na temelju neslužbenih informacija, Fuchsia je dizajnirana za rad na “modernim telefonima i modernim osobnim računalima s brzim procesorima” s “velikim količinama RAM-a”.

Ovo se čini kao vrlo čudan potez za Google, jer Android dobro funkcionira na jeftinijim mobilnim uređajima sa slabijim performansama. Jer do sada je bio slučaj da su obično aplikacije od trećih strana, one koje zahtijevaju brze komponente i više memorije da bi uredno radile.

Vidjeli smo da se Fuchsia temelji na Googleovom Magenta kernelu umjesto Linux kernelu, na kojem se temelji Android. Za one koji neznaju, Kernel je jezgra operacijskog sustava s osnovnim funkcijama. Kernel je poput prazne kuće (Linux), koju korisnik (Google) može opremiti svim potrebnim aplikacijama za rad (namještaj), da izgleda na način kako želi. Izgradnjom kernela Google ima veću kontrolu nad onim što njegov operacijski sustav može učiniti.

Pogledajte screenshotove sa portala Ars Technica od Fuchsia kako biste vidjeli novi Googleov operativni sustav. Google se nikad ne natječe na tržištu s jednim proizvodom, možda je i to razlog zašto se uhvatio izrade trećeg operativnog sustava nakon Androida i OS-a Chrome-a.

Ovo je open source, real-time OS zvan “Fuchsia”. Ovaj OS se prvi put pojavio u kolovozu prošle godine, ali tada je to bila samo komandna linija. Sada tajnoviti projekt ima novo korisničko sučelje koje možemo pogledati na slikama dole.

Kao što smo spoemnuli, sa  Fuchsia OS-om, Google ne bi samo odbacio Linux kernel nego i GPL. Google nije objavio javne, službene komentare o tome zašto postoji Fuchsia ili što je to uopće, ostavljajući nas da samo možemo nagađati. Spominjanje riječi “Moderni telefon” u kontekstu Fuchsia OS-a može zvučati kao nešto što bi se na kraju moglo natjecati s Androidom.

 

Fuchsia ne mora nužno imati početni zaslon s ikonama aplikacija koje imamo instaliranim, kao što je slučaj kod Androida ili iOS-a.

fuchsia 1

Umjesto aplikacijskih ikona, aplikacije zauzimaju pravokutne dijelove zaslona. I dalje se čini da je na donjem središtu zaslona postavljen home gumb.

fuchsia 2

 

Indikator vremena i baterije nalaze se na dnu umjesto na vrhu, gdje biste ih obično vidjeli na Androidu.

fuchsia 3

Ne iznenađuje što pronalazimo i Google Assistant  na Fuchsia.

fuchsia 4

 

Naglašavamo činjenicu da se još uvijek vrlo malo zna o Fuchsia.
Google ne iznosi nikakve podatke o ovome, pa je vrlo malo poznato o Fuchsia, uključujući i največe pitanja dali je dizajnirana da zamjeni Androida. Sve u svemu očekuje nas iznenađenje iz Googleove kuhinje, ili je samo još jedan od ekperimentalnih projekata u nizu kojima se Google konstantno bavi.

Evo kratke video demonstracije kako bi Fuchsia OS mogla izgledati na mobitelu.

 

 

Piše: D.Ž.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here