Iako na tržištu operativnih sistema za pametne telefone i tablete postoji nekoliko različitih operativnih sistema, svima je jasno kako tržištem dominiraju samo dva – Android i iOS. Prema dostupnim podacima najpopularniji na tržištu je Android koji se aktivno koristi na više od 2 milijarde uređaja, dok podaci za iOS pokazuju kako ga mjesečno aktivno koristi više od 1.3 milijardi korisnika. Dakle, razlika je i više nego očita, no i jedan i drugi sustav imaju svoje žestoke poklonike.

Ako ste osoba koja kupuje novi uređaj i ne možete se odlučiti koji je sustav za vas – danas ćemo vam pomoći. Ostavite po strani sve savjete vaših prijatelja koji su bazirani na subjektivnom doživljaju i pročitajte stvarnu objektivnu recenziju dva najpopularnija sustava. Navesti ćemo nekoliko različitih kriterija po kojima možemo usporediti Android i iOS sustave te ćemo donijeti zaključke u kojim segmentima koji sustav pobjeđuje.

 

Performanse

Zanimljivo je vidjeti kako su iOS uređaji često na prvi pogled slabijih karakteristika, nego što su to uređaji koji rade na Android sustava. Ipak, ima jedna ‘zamka’ koja ide u prilog iOS uređajima. Naime, Apple radi fantastičan posao kod optimizacije uređaja, gdje se iz svakog komada hardvera izvlači maksimum, što u konačnici rezultira fantastičnim radom na pametnom telefonu.

Iako Android uređaji možda imaju više RAM-a i bolju rezoluciju zaslona, to ne znači nužno da su bolji u tom segmentu. Isto vrijedi i za procesore, gdje samo top modeli Apple-a imaju 8 jezgri, a svi stariji modeli uglavnom su na 6 ili 4 jezgre. Ipak, i starije generacije Apple uređaja pokazuju bolje rezultate od nekih novih Android uređaja, koji bi prema postavkama na papirima trebali raditi brže i efikasnije. Ponovno se radi o sjajnoj optimizaciji hardvera i softvera unutar iOS uređaja, tako da je pobjednik ove kategorije iOS.

 

IOS 11

Zaslon

Većina današnjih modernih uređaja ima zaslon baziran na IPS LCD ili OLED tehnologiji. Na tržištu se još mogu pronaći i neki uređaji čiji je zaslon baziran na TFT tehnologiji, ali takvi su uređaji sve rjeđi. Generalno gledajući, OLED tehnologija ima nekoliko prednosti pred IPS tehnologijom pa i o tome valja razmisliti kod kupnje uređaja. OLED je štedljiviji jer svaki piksel emitira svoje svjetlo pa nema potrebe za pozadinskim osvjetljenjem. Također, bolje se vidi iz različitih kuteva, ali emitira i manje svjetla što je super za one koji provode jako puno vremena pred uređajem. Glavna prednost IPS zaslona bila bi cijena, odnosno to što je jeftiniji od OLED zaslona.

Zbog svoje nešto niže cijene i karakteristika na razini OLED zaslona, IPS zasloni još se uvijek koriste i to će trajati još neko vrijeme. Generalno gledajući ovdje i Android i iOS uređaji imaju podjednake karakteristike i tehnologije pa je teško nekome dati prednost. Dakle, u ovoj kategoriji iOS i Android su izjednačeni.

 

Kamere

Jedan od važnijih elemenata današnjih pametnih telefona svakako su kamere, koje su često i indikator odluke kupca koji će pametni telefon odabrati. Poznata je činjenica kako Apple već godinama u svoje uređaje ugrađuje fantastične kamere i kako su one dugo vremena dominirale na tržištu. Ipak, danas se dio pametnih telefona baziranih na Android sustavu približio standardu Apple – a neki su ga čak i prestigli.

Sjajan posao na tom području radi Huawei čije bi se kamere uskoro mogli staviti u rang s kvalitetnim fotoaparatima. Iskreno govoreći, i Android i iOS na području kamera rade sjajan posao i teško je nekome dati prednost. Kamere na Android uređajima ‘nabrijane’ su fantastičnim karakteristikama, dok Apple ponovno briljira na području optimizacije. Ne bi bilo pošteno nekog izdvojiti pa ćemo i ovdje reći da je rezultat izjednačen.

 

Aplikacije

Osnovna razlika između iOS i Android sustava je u zatvorenosti, odnosno otvorenosti sustava. Naime, Android je sustav otvorenog kod što znači da je u znatno većoj mjeri okrenuti idejama programera i promjenama, nego što je to kruta učahurena struktura iOS-a. S jedne strane to Android u omogućava raznolikost, dok s druge iOS-u daje veću razinu sigurnosti.

Za Android sustav korisnici unutar Play Store-a imaju više od 2.6 milijuna različitih aplikacija koje mogu preuzeti, dok je na App Storeu za iOS korisnike dostupno više od 2.2 milijuna aplikacija. Iako je ponuda za Android veća, važno je naglasiti kako korisnici iOS sustava uglavnom prvi dobivaju nove nadogradnje i funkcije aplikacija.

Otvorenost Androida korisnike ne ograničava da aplikacije nabavljaju samo preko Play Storea pa aplikacije mogu preuzimati i od trećih strana (npr. Amazon AppStore). Također, oni mogu instalirati i neke testne aplikacije putem .apk datoteka.

S obzirom na to da iOS ovdje svoje prednosti uglavnom bazira na sigurnosti aplikacija, lako možemo zaključiti kako će pobjeda u ovom segmentu ići na stranu Androida. Još jedan o razloga zašto je tome tako je i cijena, gdje se na Play Store-u može pronaći puno veći broj besplatnih aplikacija.

 

Mogućnost odabira

Posljednjih je godina Apple malo izgubio svoju inovativnost koja ga je krasila dugi niz godina pa tako novi modeli pametnih telefona koji izlaze iz Appleovih tvornica ne nude nešto novo i spektakularno. Jasno, radi se o vrhunskim pametnim telefonima, ali koji su uglavnom sličnog dizajna i karakteristika u rangu s ostalim uređajima na tržištu. Svake godine predstavi se nekoliko novih modela i to je postao već uhodani ritam.

S druge strane imamo Android telefone koji su ponudom znatno bogatiji i šareniji. Naime, nove uređaje bazirane na Android sistemu svake godine predstavi mnoštvo kompanija, što nam daje veliku širinu na tržištu. Veliki pažnju zadnjih godina plijene uređaji Samsunga, Huaweija, a na velika vrata vraća se i Xiaomi. Na tržištu svatko za sebe može pronaći telefon idealnih karakteristika koji je baziran na Android sustava jer ponude je zaista mnogo. Ljudi sve češće biraju uređaje kineskih proizvođača jer su cjenovno znatno povoljniji, a karakteristikama pariraju kako Apple uređajima, tako i svima ostalima na tržištu.

U ovom području nema previše smisla razglabati tko će biti pobjednik kategorije. Naime, uspoređujemo Apple koji godišnje predstavi nekoliko novih modela i sve ostale proizvođače pametnih telefona koji predstave nekoliko stotina različitih modela uređaja. Pobjednik je i više nego očito – Android.

 

kalendar-aplikacije-za-android

Prilagodba potrebama korisnika

Apple je svoju popularnost stekao kvalitetnim dizajnom kako vanjštine, tako i unutrašnjosti telefona. No, kako se navike kupaca mijenjanju, danas kupci traže prilagodljivost uređaja svojim potrebama, gdje je Apple nešto krući u odnosu na Android. Naime, iOS korisnima donosi dizajn koji nije u potpunosti prilagodljiv i zbog toga korisnici neće moći podesiti sve prema svojim željama.

S druge strane, Android je puno prilagodljiviji i korisnicima dopušta da sustav prilagođavaju svojim željama i potrebama – i to u različitim segmentima. Ono što je također značajno za kupce Android uređaja jest mogućnost da sami proizvođači uređaja telefon prilagođavaju svojim željama. Dakle, proizvođač uređaja može na osnovno sučelje Android nadodati neki svoj dizajn unutar kojeg se kriju mnoge dodatne karakteristike i funkcije.

Ova dva različita pristupa razvoju i prilagodbi, imaju i različite finalne rezultate. Android svojom otvorenošću osigurava veliku razinu prilagodljivosti krajnjem korisniku, ali i proizvođačima. S druge strane, iOS osigurava sigurnost sustava, ali sprječava korisnike u potpunoj prilagodbi uređaja željama i potrebama korisnika. Bodovi u ovoj kategoriji idu na stranu Androida.

 

Nadogradnje

S obzirom na to da je cijena modernih pametnih uređaja danas prilično visoka većina korisnika novi pametni telefon kupuje svake dvije godine (bez obzira na to što nove modele proizvođači predstavljaju svake godine). Da bi uređaj kvalitetno funkcionirao i mogao pratiti trendove i nove aplikacije, važno je da se stalno nadograđuje.

Apple nema puno uređaja u svojoj ponudi pa se nadogradnje mogu puno brže razvijati i plasirati na uređaje korisnika. S druge strane imamo Android koji broji sve godine na stotine različitih modela uređaja, što znatno usporava pripremu nadogradnju. Ponekad prođu mjeseci kako bi se napravila kvalitetna nadogradnja Android sustava, što može ‘narušiti’ nesmetan rad korisnika.

iOS uređaji svoje nadogradnje dobivaju redovito i s novim nadogradnja uglavnom dođu i nove super značajke. Android nadogradnje pušta ka korisnicima ovisno o tome u kojem se kvalitetnom rangu nalazi njihov uređaj. Tako top modeli mogu očekivati više nadogradnji, dok će oni slabiji i zastarjeli modeli ponekad ostati i bez novih nadogradnji. To je sasvim logično s obzirom na to da se radi o opsežnom pothvatu. U globalu, možemo zaključiti kako je pobjednik ove kategorije – iOS.

 

Umjetna inteligencija

Mnogi korisnici pametnih telefona nisu ni svjesni kako određenim dijelom zadataka na njihovom uređaju upravlja umjetna inteligencije. No, proizvođači tu karakteristiku počinju sve više naglašavati, tako da će i krajnji korisnici ubrzo shvatiti kako je umjetna inteligencije dobar saveznik za kvalitetniji i efikasniji rad na pametnom telefonu.

Google je na području umjetne inteligencije napravio jedan veliki iskorak i možemo reći kako je Google Assistant fantastičan virtualni asistent. Zahvaljujući učenju ne temelju ponašanja korisnika, Google Assistant s vremenom nauči vaše navike i zatim vam pomaže u obavljanju svakodnevnih zadataka. Siri za sada nije na toj razini kao asistent Google-a, tako da ćemo u ovom sektoru bodove morati dodijeliti Androidu. Valja naglasiti kako će takvi asistenti igrati sve veću ulogu kod odabira pametnih telefona u budućnosti.

 

Cijena

Mislimo da ste već iz prethodno opisanih karakteristika mogli zaključiti gdje je veća ponuda, odnosno gdje će biti prihvatljivije cijene. Apple uređaji na tržištu su pozicionirani kao top brend i zbog toga je njihova cijena iznimno visoka. Posljednji modeli tako će korisnika koštati i više od 1.000 dolara, što je cijena koju su mnogi korisnici ni ne mogu priuštiti.

S druge strane imamo Android uređaje koji su zbilja bogati ponudom i gdje možete telefon odabrati prema točnim karakteristikama koje želite. S obzirom na karakteristike platit ćete i pripadajuću cijenu. No, cijena Android uređaja daleko je manje od iOS uređaja, s time da se neki top modeli i ne razlikuju toliko u cijeni.

Sve su popularniji Android uređaji kineskih proizvođača koji su zbog svoje male cijene izrade dostupni po vrlo niskim cijenama krajnjim korisnicima. Iako su takvi uređaji cjenovno uvijek bili znatno ispod top brendova, valja naglasiti kako je posljednjih godina porasla kvaliteta izrade takvih uređaja, koji sada dolaze s vrhunskih karakteristikama i usklađenim hardverom. Pobjednik ove kategorije je Android.

 

 

Zaključak

Android i iOS dva su najpopularnija operativna sustava na svijetu, koja se razlikuju po mnogo čemu. Android krasi otvorenost koja omogućava apliciranje sustava na puno različitih pametnih telefona, istovremeno omogućavajući prilagodbu uređaja željama i potrebama korisnika. iOS je sustav koji je učahuren, pomalo krut i neprilagodljiv u svojim osnovnim funkcionalnostima, no korisnici pruža iznimnu razinu zaštite i udobnosti rada na pametnim telefonima.

Na stranu Androida ide činjenica da je ponuda pametnih telefona iznimno bogata i svake godine mnoštvo proizvođača predstavi nove modele. Zahvaljujući tome, Android uređaji su jeftiniji i dopuštaju korisniku da odabere upravo ono što mu treba. Generalno gledajući, iOS uređaji su kvalitetniji kada ih promatramo kao cjelinu, a sve to zahvaljujući optimizaciji u koju Apple polaže puno nade. Nažalost, novi modeli cjenovno su iznimno ‘zahtjevni’ pa se mnogi korisnici okreću Android uređajima.

I jedne i druge uređaje krase podjednaka kvaliteta zaslona i kamera, ali i bezbroj aplikacije koje se mogu pronaći na trgovinama aplikacijama. Teško je odlučiti tko bi trebao odnijeti finalnu pobjedu, tako da to prepuštamo vama. Nadamo se da smo vam iznad dočarali koji sustav je bolji u kojem segmentu i da će vam to pomoći u nabavci novog uređaja za vas.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here