Viber je jedna od najpopularnijih aplikacija za digitalno dopisivanje na svijetu. Iako kaska za WhatsApp-om, ova je aplikacija iznimno popularna u Hrvatskoj i koriste je mnogobrojni korisnici. Ipak, mnogi korisnici Vibera nisu svjesni koji sve problemi vrebaju njihovom bezbrižnom dopisivanju putem te aplikacije i kako se na adekvatan način zaštiti od prevara. Prema podacima koji su se pojavili u javnosti broj napada i pokušaja prevara putem Viber raste, a korisnici moraju biti sve više na oprezu.

Jedan od najčešćih načina na koji vas ljudi pokušavaju primamiti svakako su SPAM poruke. Radi se o porukama upitnog sadržaja koji uglavnom stižu s nepoznatog broja, što lako možete prepoznati. Ako vam se takvo što desi vrijeme je da reagirate, a najbolji način za suzbijanje tog problema je blokiranje korisnika koje je lako ostvariti pristupom komunikaciji.

Druga velika prevara su emailovi koji stižu s adrese Vibera. Činjenica je da vam Viber gotovo nikad neće slati email poruke i tražiti vas odavanje osjetljivih podataka. Ako se to dogodi prilično je izvjesno da se radi o pokušaju prevare, a najbolje je da takve poruke jednostavno ignorirate.

Treći način koji je više iritantan nego li opasan su tzv. poslovne poruke u kojima vas određena kompanije ili pojedinac iz svijeta biznisa pokušava uvjeriti da kupite upravo njegov proizvod ili uslugu. Takve su poruke sve učestalije, ljudima stvaraju nepotrebnu nervozu, a zanimljivo je da ih prvotno morate prihvatiti kako biste ih primali – tako da ste napravili neki pogrešan korak već u početku.

Bilo kako bilo, broj prevara sve više raste i korisnici moraju više nego ikad biti na oprezu. Ne smijete nasjedati na primamljive ponude koje zvuče pomalo nestvarno jer se uglavnom radi o prevarama, a isto tako nemojte nikada slati svoje intimne podatke na email adrese sumnjiva sadržaja. Sigurnost vaših podataka je dragocjena, stog ih osigurajte na pametan način – krenite od svojih navika.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here