Napokon je došla nova nadogradnja za Ubuntu! Kao isvake godine u travnju (op.a. i listopadu), dolazi nadogradnja za ovu popularnu Linux distribuciju. Ova se zove “19.04 Disco Dingo”. Skinuti ju možete ovdje.

Na prvi pogled, novi Ubuntu i nema jako puno velikih promjena na koje smo naviknuli. No, za razliku od dana kada je Canonical razvijao svoj Unity interface, sada je iskustvo korištenja Ubuntua slično onome na Fedori ili OpenSUSE-u.

Ipak, postoji nekoliko razloga zašto biste trebali upgrejdati Ubuntu ako ga koristite ili probati Ubuntu ako ste ga planirali probati. Sada je pravo vrijeme za to. Evo 5 glavnih razloga zašto mi preferiramo Ubuntu 19.04 u odnosu na Ubuntu 18.04 LTS ili Ubuntu 18.10.

1) Manje konzistentne ikonice aplikacija (to je dobra stvar)

Ubuntu 18.10 se bazirao na novom izgledu i sve se vrtjelo oko toga. To izdanje ove Linux distribucije je donijelo nove desktop teme i novi set ikonica. To je vjerojatno bila najveća vizualna promjena koju ste mogli odmah uočiti ako ste dugogodišnji Ubuntu korisnik. Dapače, to je bila najveća vizualna promjena unazad 5-6 godina.

Ubuntu sada ima novi set ikonica inspiriran onima koje se pojavljuju na Ubuntu Phoneu i u Unityju 8. To je izgledalo kao da ikonice nisu dovršene odnosno da ni sami nisu znali što će napraviti s njima. Jedan dio ikonica je imao četvrtasti oblik, dok su neke bile okrugle i sve je bilo čudno. Ikonice su se razlikovale po tome da li su napravljene isključivo za Ubuntu, odnosno third-party aplikacije su imale svoje ikonice.

U verziji 19.04, “Yaru” temske ikonice dolaze također u različitim formatima. Neke su zaobljene, neke četvrtaste, neke okrugle, no više “na prvu” ne možete razlikovati third-party ikonice od onih onih drugih. I dalje su ikonice različite, no sada su ipak malo unificirane, odnosno to sve nekako izgleda bolje nego prije. Vjerujemo da će se to još više popraviti s verzijom 19.10 koja će doći krajem ove godine.

2) Skaliranje na HiDPI ekranima

GNOME desktop environment ima podršku za HiDPI skaliranje već duže vrijeme, no napokon je sada to unificirano i popravljeno. Odnosno sada su limitacije manje nego ikada prije. Možete izabrati između 100% i 200% skaliranja. Na mnogim ekranima, to znači da će ikonice bili ili “premale” ili “prevelike”.
Ipak, postoji nekoliko načina da to ujednačite i da to izgleda “pristojno”.

  • Prebacite se na Waland. Ubuntu još uvijek koristi stari X windows display server po defaultu. GNOME frakcijsko skaliranje radi na novijem Waylandovom display serveru. Wayland dolazi s ovom verzijom Ubuntua, samo se morate prebaciti na njega na login screenu.
  • Omogućite eksperimentalne featuree. To znači da u gsettings morate dodati “scale-monitor-framebuffer” ključ (org.gnome.mutter.experimental-features). To možete tako da u Terminal upišete: gsettings set org.gnome.mutter experimental-features “[‘scale-monitor-framebuffer’]”

Nakon što ste to napravili, odite u Settings > Display. Osim 100% i 200% skaliranja, vidjet ćete 125%, 150% i 175%. I s time si prilagodite veličinu ikonica i skaliranje slike svom ekranu.

3) Nove “Desktop Icon” ekstenzije

Ubuntu koristi GNOME desktop environment (okolinu), ali s nekim prilagodbama. Recimo, dock je uvijek vidljiv, po defaultu, s lijeve strane. U “regularnom” GNOME-u dock je jedino vidljiv kada otvorite Activities Overview.

Prije verzije 18.10, GNOME je odlučio odbaciti podršku za desktop ikonice. S druge strane, taj feature je bio dio file managera Nautilus. Da bi zadržali desktop ikonice, Ubuntu je morao koristiti stariju verziju Nautilusa koja još uvijek ima podršku za dotični feature.
U verziji 19.04, programeri su odlučili završiti ekstenzije koje podržavaju desktop ikonice.

To znači da Ubuntu može koristiti zadnju verziju Nautilusa, ali s nekim prilagodbama. Sada u file browseru možete, recimo, povećati veličinu ikonice, a da ih ne povećate na desktopu. To su neki mail tweakovi koji vam možda neće puno značiti, no govore da su programeri radili na tome i usavršavaju pregled ikonica i što sve možete s njima raditi.

4) Restrukturirani meni aplikacija

Jeste li ikada primijetili meni ispod imena aplikacije koju koristite, pri vrhu ekrana? Ako niste, propustili ste mnogo toga. Službene GNOME aplikacije koriste područje pri vrhu ekrana kako bi korisnik mogao pristupiti menijima aktivne aplikacije i prilagoditi ju svojim potrebama, te iskoristiti ugrađene funkcionalnosti.

To je bilo lijepo u teoriji, no većina third-party aplikacija nije imala nikakav poseban meni, nego samo opciju “quit” kako bi korisnik mogao ugasiti aplikaciju tim putem.
GNOME 3.32 i Ubuntu 19.04 to polako mijenjaju. To znači da će većina aplikacija imati funkcionalni meni prvi vrhu ekrana, te ćete iz njega moći koristiti razne opcije one aplikacije koju imate u fokusu i koja vam je otvorena na računalu.

Isto tako, dobar dio opcija možete koristiti i iz windowa aplikacije koja vam je otvorena. To će ovisiti od aplikacije do aplikacije, ali je ogroman pomak jer se daje developerima na volju gdje će prikazati meni koji vam je potreban. Ili na vrh prozora aplikacije i/ili na vrh ekrana cijelog OS-a.

5) Poboljšanja u performansama

Znamo da fraza “poboljšanje u performansama” mnogima ne znači puno, a često tu razliku niti ne primijetite. Testovi pokazuju određena poboljšanja, ali korisnik od toga nema puno koristi. No, sada su te performanse osjetne i osjete se u svakodnevnom radu. Dapače, jedna od ključnih stvari kod GNOME-a 3.32 je bilo poboljšanje kako cijeli OS radi.

Sada prozori mnogo bolje reagiraju na klikove, sve je nekako brže i radi mnogo bolje. Nema više onog “štekanja” koje se nekada znalo događati ili delaya od par sekundi. Bez obzira na kakvom hardveru pokrećete OS. Dajte mu priliku, sigurni smo da ćete osjetiti ovo ubrzanje u performansama.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here