U posljednjih nekoliko godina tableti su jako dobili na popularnosti. Razlozi toga su njihova iznimna prenosivost, korisnička sučelja koja su sve jednostavnija i lakša za korištenje te sve veći broj funkcija koje današnji, moderni tableti sadrže. Na mnoštvo načina najbolji i najkvalitetniji tableti mogu gotovo u cijelosti zamijeniti prijenosna računala. No je li tablet zaista bolja alternativa? Jer kad malo bolje pogledamo prijenosna računala isto tako mogu biti vrlo prenosiva i dalje imaju više mogućnosti od tableta.

U nastavku ovog članka govorit ćemo o razlikama između prijenosnih računala i tableta kako bismo mogli vidjeti kako ova dva uređaja ”stoje” jedan nasuprot drugog. Kasnije ćemo isto tako reći je li isplativije kupiti tablet ili prijenosno računalo i zašto.

Asus Chromebook TABLET

Tableti nemaju tipkovnice

Prva i najočitija razlika između tableta i prijenosnih računala ogleda se u tome što tableti nemaju tipkovnice. Umjesto tipkovnice sve što želite raditi na tabletu to ćete morati raditi preko zaslona koji je osjetljiv na dodir. Ovo i nije toliki problem ako se vaše aktivnosti svode na povlačenje i klikanje po zaslonu.

No što recimo ako preko tableta želite napisati neki tekst, kao što je recimo elektronička pošta ili ako recimo želite napisati neki dokument? S obzirom na to da tableti nemaju fizičke tipkovnice korisnici se moraju osloniti na vrtualne (koji dolaze s različitim izgledima i različito su dizajnirane). No tu je opet problem u tome što većina korisnika ne može tipkati jednako brzo na virtualnoj tipkovnici kao što mogu na fizičkoj.

Rješenje ovog problema donekle se vidi u ”2-u-1” hibridima prijenosnog računala i tableta (koji dolaze sa tipkovnicom koja se može naknadno spojiti). Ipak, hibridi su dosta manjih dimenzija i restriktivnijeg su dizajna u usporedbi sa tabletima i prijenosnim računalima i nisu osmišljena za tipkanje. Volite li puno tipkati i pisati? Ako da u tom slučaju za vas je vjerojatno najbolje rješenje prijenosno računalo. U slučaju da vaše korištenje uređaja uključuje najviše jednostavnije dodirne interakcije najisplativije bi bilo da si kupite tablet.

Prijenosno računalo ili tablet: ovisi o preferencama korisnika.

Pro x2 612 G2 tablet mod

Dimenzije

Dimenzije su vjerojatno jedan od najvažnijih razloga zbog kojeg bi netko prije odabrao tablet umjesto laptopa. Tableti su uglavnom puno manji i lakši od prijenosnih računala. Čak i oni najmanji laptopi su dimenzijama veći od prosječnih tableta. Jedan od glavnih razloga zbog čega je to tako leži u tome što laptopi trebaju imati tipkovnicu i dodirnik.

Ako tu još dodamo i snažnije komponente (koje su dimenzijama veće i trebaju bolji sustav hlađenja) jasno je zbog čega su laptopi dimenzijama i masom iznad tableta. Ako putujete puno je lakše i jednostavnije sa sobom nositi tablet od prijenosnog računala.

Prijenosno računalo ili tablet: tablet.

Sony Xperia Z4 Tablet

Vijek trajanja baterije

Jedan od najvažnijih razloga zbog kojih su tablet osmišljeni jest učinkovitost. Uglavnom će komponente tableta trošiti malo električne energije i u usporedbi s potrošnjom laptopa tablet će uvijek trošiti manje. Prijenosna računala u sebi imaju puno snažnije hardverske komponente.

Ako pogledamo recimo grafičke kartice tableta (Qualcomm Snapdragon 835) i grafičke kartice prijenosnih računala (Nvidia GeForce GTX 1060) vidjet ćemo da baterije prijenosnih računala jednostavno ne mogu imati jednak vijek trajanja kao što je to slučaj kod tableta. Istraživanja su pokazala da baterija tableta može izdržati i do deset sati dok u prosjeku baterija laptopa može izdržati između četiri i pet sati.

Prijenosno računalo ili tablet: tablet.

lenovo-laptop-thinkpad-x1-extreme

Kapacitet pohrane podataka

Kako bi uštedjeli na dimenzijama i cijeni tableti se uglavnom moraju pouzdavati na SSD-ove kao jedini način pohrane podataka. Iako je SSD bolji od čvrstog diska u pogledu brzine prijenosa i pristupa podacima SSD i dalje u odnosu na HDD ima jedan veliki nedostatak (iako se vrlo brzo radi i na tome): kapacitet. Većina tableta dolazi sa SSD-ovima koji imaju kapacitet pohrane između otprilike 32 i 128 GB.

U usporedbi s ovime većina prijenosnih računala dolaze s čvrstim diskovima koji imaju kapacitet barem 500 GB (s time da na tržištu postoje isto tako i prijenosna računala koja u sebi imaju i SSD i HDD, što još dodatno daje na pohrani podataka). Danas će cjenovno najpristupačnija prijenosna računala u sebi imati čvrste diskove kapaciteta 500 GB (ili čak 1 TB), dok će tableti slične cijene imati puno manju mogućnost pohrane. Osim toga prijenosna računala su bogatija utorima.

Dok recimo tableti u prosjeku imaju jedan ili niti jedan USB utor, prijenosna računala imaju barem dva, zbog čega je prebacivanje podataka na vanjske diskove sa laptopa vrlo lako, a sa tableta ne baš tako lako i ostvarivo.

Prijenosno računalo ili tablet: prijenosno računalo.

OMEN 15 Laptop
OMEN 15 Laptop

Performanse

Tableti su po performansama daleko ispod prijenosnih računala. No tu opet ovisi za što točno korisnik želi koristiti tablet, odnosno prijenosno računalo. Ako se ovi uređaji koriste za stvari kao što su pregledavanje internetskog sadržaja, čitanje i slanje mailova, chat na društvenim mrežama ili gledanje videa na YouTubeu onda se ta razlika u performansama neće bitnije osjetiti.

No ako recimo želite raditi kompliciranije i zahtjevnije zadatke onda će se razlika itekako osjetiti. Multitasking i pogotovo igranje igara je u pravilu gotovo uvijek bolje na prijenosnim računalima iz razloga što ona imaju snažnije komponente od onih koja se nalaze u tabletima. Osim toga, prijenosna računala imaju više mogućnosti od tableta.

Prijenosno računalo ili tableti: prijenosno računalo.

najbolji gaming-laptopi 2018

Softverske mogućnosti

Kada uspoređujemo softverske mogućnosti tableta i prijenosnih računala vidjet ćemo da se one drastično razlikuju. Tablet i njegove Windows mogućnosti su dosta drugačije od onoga što korisnik može raditi na prijenosnim računalima.

Uzmimo u obzir i to da danas velik broj tableta dolazi s Android ili iOS operacijskim sustavima. Najveći problem u vezi softverskih mogućnosti leži u tome što su one povezane s hardverskim mogućnostima, a to je područje gdje su tableti ograničeni.

Prijenosno računalo ili tablet: prijenosno računalo.

Cijena

Obje vrste uređaja se na tržištu dijele u nekoliko cjenovnih rangova. Naravno da ako kupite tablet za 600 kuna on neće moći isto ono što će moći tablet od 5000 kuna jer će biti hardverski slabiji i softverski ograničeniji. Kod laptopa je slična situacija. Laptop od 2.500 kuna prikladan je za surfanje internetom i za svakodnevne, uobičajene zadatke nezahtjevnih korisnika.

Ako se korisnik odluči za prijenosno računalo koje je prikladno za vrhunsku multimedijsku reprodukciju i recimo gaming trebat će biti spreman za to izdvojiti barem 7-8.000 kuna. Tablet po toj cijeni opet se ne može nositi s prijenosnim računalom iz jednostavnog razloga: ograničenost u pogledu hardverskih i softverskih mogućnosti. Tablet koji je na tržištu dostupan po istoj cijeni kao i laptop i dalje će imati niže mogućnosti od laptopa.

Prijenosno računalo ili tablet: prijenosno računalo.

 

Zaključak

Tableti, baš kao i prijenosna računala imaju svoje pozitivne i negativne strane. Ako malo bolje razmislimo možemo doći do zaključka kako ustvari ovdje pobjednika nema. Sve ovisi o tome kakav uređaj korisniku više treba. No u svakom slučaju je dobro znati u čemu je koji od ova dva uređaja bolji jer su to najbolji pokazatelji i orijentiri prema kojima korisnik može ići.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here