Pitate se je li vrijeme za napuštanje Windows 7 sustava i prelazak na Windows 10? Zašto je Windows 10 sustav bolji i koje su njegove prednosti u odnosu na Windows 7 i neke druge starije sustave?

Microsoft će ovih dana “zabiti posljednji čavao u lijes” iznimno popularnog Windows 7 sustava. Mnogi zaljubljenici u računala, ali i oni koji računala koriste samo povremeno – danas još uvijek masovno koriste Windows 7 sustave širom svijeta. Ipak, Microsoft je odlučio kako je eri Windowsa 7 došao kraj – te su odlučili u potpunosti stopirati podršku i daljnje nadogradnje tog sustava.

Dakle, ako još uvijek koristite Windows 7 sustav, ovih ćete dana (ako već niste) biti obaviješteni kako Windows 7 sustav prestaje s puštanjem zakrpa i kako je vrijeme da prijeđete na siguran i moderan Windows 10 sustav. No, je li zbilja prelazak na Windows 10 sustav kvalitetna opcija i koja nam poboljšanja donosi ovaj moderni operacijski sistem?

Želite li saznati zašto je pametno ostaviti Windows 7 u ropotarnici prošlosti i okrenuti se radu na Windows 10 sustavu – današnji članak je upravo za vas. Nabrojat ćemo čak 14 razloga zašto odabrati Windows 10 sustav i koje su njegove prednosti u odnosu na ostale sustave (uglavnom u odnosu na Windows 7).

windows sigurnosne aplikacije

Sigurnost sustava

Sigurnosti podataka danas pridodajemo puno pažnje pa je sigurnost sustava važan parametar u usporedbi različitih operativnih sistema. Kao što smo već rekli, Microsoft će ovih dana u potpunosti obustaviti isporuku novih zakrpa za Windows 7 sustave, što bi moglo stvoriti velike probleme korisnicima. Naime, sustav bez konstantnih zakrpa nije siguran sustav i kao takav će biti podložan raznim pokušajima napada.

Upravo je nemogućnost instalacije novih zakrpa jedan od glavnih razloga zašto biste trebali napustiti Windows 7 sustav i okrenuti se modernom Windowsu 10. S druge strane, za Windows 10 sustav razvijeno je nekoliko različitih sustava zaštite koji se vješto bore protiv novih modernih napada. Prije svega, Windows 10 prilikom pokretanja omogućuje pokretanje samo programa koji su odobreni od strane Microsofta ili koji su odobreni od strane proizvođača hardvera (i to bez iznimaka).

Također, tu su i razni drugi sustavi poput Device Guarda, Microsoft Passporta i Windows Hello sustava sigurnosti koji sprječavaju razne nepoželjene situacije. Dakle, možemo zaključiti kako je sigurnost na puno boljoj razini na sustavu Windows 10, posebice sada kada Microsoft staje s puštanjem zakrpa za Windows 7 sustave.

Brzina

Windows 10 sustav postiže iznimno kvalitetne performanse po pitanju brzine. Veliki pomak po pitanju brzine rada sustava (ali i samog pokretanja sustava) dogodio se s razvojem Windows 8.1 sustava koji je dobio jedan potpuno novi aspekt brzine. Dakako, cjelokupni je sustav kasnije još nadograđen, pa se novi Windows 10 sustav pokreće znatno brže, a iznimne performanse ostvaruje i za vrijeme rada. Ovo je segment u kojem Windows 7 u potpunosti gubi bitku s novim modernim Windows 10 sustavom i to je jedan od ključnih razloga za prelazak na novi sustav.

Istraživanja su pokazala kako se Windows 10 sustav pokreće brže i od MacOS sistema – koji se voli pohvaliti činjenicom da je ekstremno brz. Neki su čak otišli korak dalje pa su testirali navedenu tezu o brzini pokretanja sustava. Video materijali na YouTube-u zorno pokazuju kako se Windows 10 sustav instaliran na Mac računalo pokreće brže nego li MacOS sustav. Dakle, brzina pokretanja, ali i brzina rada sustava su velike prednosti koje možemo staviti na stranu Windows 10 sustava.

Kako prepoloviti zaslon u sustavu Windows 10

 

Trgovina aplikacijama, filmovima i igrama

Windows 7 korisnici svoje su aplikacije trebali tražiti po internetu ili ih nabavljati preko poznanika koji su ih donosili na USB-u ili DVD-u. Korisnici Windows 10 sustava nemaju takvih briga i gotovo sve aplikacije koje im trebaju dostupne su ima na jednom mjestu – u Microsoft Store-u. Trgovina aplikacijama sjajan je korak naprijed jer su korisnici navikli na takve trgovine na pametnim telefonima, a implementacijom iste na sustav za računalo – cijela se stvar dodatno olakšava za krajnjeg korisnika.

Navedena trgovina ima mnoštvo svojih prednosti, a mnoge su zapravo i “skrivene” od krajnjih korisnika. Tu prvenstveno mislimo na način pokretanja velikog broja aplikacija, koje se otvaraju u posebnom prozoru i procesu te tako ne narušavaju rad računala i ostalih aplikacija. S druge strane, to nimalo ne utječe na mogućnosti rada korisnika unutar aplikacije te su sve opcije dostupne.

Valja naglasiti kako se u Microsoft trgovini mogu pronaći raznovrsne aplikacije koje će zadovoljiti gotovo sve potrebe korisnika za aplikacijama. Također, u navedenoj trgovini možete nabaviti filmove i TV serije koje želite pratiti. Tu su i razne igre koje možete potražiti i tako zadovoljiti svoju težnju za zabavom. Oni koji to žele, putem navedene trgovine mogu kupiti i Surface računali ili Xbox konzolu – tako da vam trgovina pruža zaista obilje mogućnosti. Microsoft Store je također jedan o velikih razloga zašto se isplati prebaciti s Windows 7 sustava na novi Windows 10 sustav.

Virtualni zasloni i vremenska traka

Korisnici MacOS sustava već dugo godina mogu uživati u pogodnosti pokretanja više virtualnih zaslona, kako bi lakše mogli upravljati onime što rade na računalu. Microsoft se dugo protivio implementaciji takve funkcije, no s verzijom Windows 10 sustava napokon je stigla i implementacija ove funkcionalnosti. Korisnici sada mogu na jednostavan način pokretati virtualne zaslona i tako si osigurati kvalitetnije uvjete rada i brže snalaženje prilikom korištenja sustava.

S druge strane uvedena je i svojevrsna vremenska traka koji korisnicima pokazuje kada su i što radili na računalu. Ova je vremenska traka sjajna zato što vas vrlo brzo može dovesti do pregleda svih zadataka koje ste radili – te se u samo nekoliko klikova možete vratiti na obavljane zadatka kojeg niste završili. Vremenska traka i virtualni zasloni sjajna su novost koju ne pronalazimo na Windows 7 sustavu pa su s toga dobar razlog za prelazak na Windows 10 sisteme.

OneDrive

Sinkronizacija s OneDrive

Iako smo se prije 10ak godina zgražali nad činjenicom da podatke pospremamo na udaljene servere (u tzv. oblak), danas je takvo čuvanje podataka sasvim normalno. Dakle, ljudi su prigrlili činjenicu da se njihovi podaci spremaju na neke udaljene diskove, koji ima garantiraju konstantnu dostupnost i sigurnost (bez ikakvog gubitka). OneDrive je jedan od lidera na području cloud spremanje podataka, a posebno veseli činjenica što su sinkronizaciju s Windows 10 sustavom podigli na jednu višu razinu.

Odaberete li uslugu Files On Demand, vaši će se odabrani podaci s računala spremati u oblak, ostavljajući vam pri tome mjesta na lokalnom disku za neke druge datoteke. Standardno, u vašem će se Windows 10 sustavu prikazivati ikonica kao da je datoteka tamo, no ona je zapravo pohranjena negdje u oblaku i dostupna je kada vi to poželite. Korisnicima je omogućeno i spremanje datoteka u cloud na daljinu, odnosno možete poslati datoteku u oblak s bilo koje lokacije (ako je vaše računalo uključeno). Prilikom korištenja Office aplikacija vaši će se podaci redovito spremati u oblak, a pristupati im možete s bilo kojeg kutka svijeta u svakom trenutku. Sinkronizacija Windows 10 sustava i OneDrive-a svakako je razlog za prelazak na Windows 10.

Povezivanje s telefonom

Gotovo da ne postoji osoba u razvijenom svijetu koja ne koristi pametni telefon. Naš maleni pametni uređaj uvijek nosimo sa sobom i posljednjih je godina postao važna karika kako u privatnom, tako i u poslovnom životu. Iako Microsoft više ne razvija svoj vlastiti sustav za pametne telefone, pobrinuli su se kako bi korisnici Android i iOS sustava mogli u potpunosti iskoristiti potencijal povezivanja telefona na računalo. Razvijen je sustav koji korisnicima omogućuje da se putem svojih pametnih telefona spoje na Windows 10 uređaj te prenose datoteke i obavljaju neke druge naprednije zadatke.

Spajanjem pametnog telefona na Windows 10 uređaj dobivate mogućnost upravljanja podacima na telefonu, ali možete također obavljati pozive i slati SMS poruke. Dakako, razina upotrebljivosti ovog sustava ne ovisi isključivo o Windows 10 sustavu, već i mogućnostima i funkcionalnostima operativnog sustava koji se nalazi na pametnom telefonu. Ovo je svakako velika novost i sjajno je što imamo mogućnost jednostavne sinkronizacije dvaju uređaja koje svakodnevno koristimo.

windows 10 security

Zasloni na dodir

Nova moderna računala opremljena su zaslonima na dodir. Korisnici Windows 7 sustava nisu imali mogućnost korištenja takvih zaslona jer Windows 7 sustav nije bio prilagođen takvih računalima. Dakako, stvari su se posljednjih godina znatno promijenile i danas računala srednjeg i višeg cjenovnog razreda uglavnom imaju zaslone koji su osjetljivi na dodir (pričamo o prijenosnim računalima). Da bi se iskoristio puni potencijal takvih računala, Windows 10 donosi punu podršku za zaslone na dodir – što može uvelike oplemeniti rad na računalu.

Windows 10 sustav omogućuje vam da na prijenosnim računalima koristite zaslon na dodir te tako još dodatno “začinite” rad na takvih računalima. Također, implementacija ove mogućnosti osigurala je Microsoftu da se Windows 10 sustav sve češće pojavljuje na tablet računalima, ali i hibridima. Iako se nekima možda čini kao mali pomak jer danas ionako gotovo svi sustavi omogućavaju zaslone na dodir, Microsoft je implementacijom ove mogućnosti uvelike pridonio popularnosti Windows 10 sustava.

 

Ovime završavamo prvi dio članka. U ovom je članku navedeno 7 prednosti Windows 10 sustava, u odnosu na Windows 7 sustav. Želite li pročitati još 7 razloga zašto Windows 7 sustav zamijeniti modernim Windows 10 sistemom – svakako pročitajte drugi dio članka na ovome linku.

Piše: Marko Županić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here