Ako imate pametni telefon možete raditi na daljinu, jednostavno je. Dodajte uz to neke druge tehnologije, poput prijenosnog računala ili tableta, preuzmite neke poslovne aplikacije i brzo se možete adaptirati za rad na daljinu. S obzirom na to da se vremena sve brže i brže mijenjaju, sve više će nas htjeti iskoristiti priliku za rad od kuće ili nekog drugog pogodnog udaljenog mjesta.

Rad na daljinu nije nov pojam jer puno „freelancera“ i vlasnika malih tvrtki godinama tako zarađuje za život. Međutim, veće tvrtke s puno više zaposlenika primjećuju da je slanje radnika kući efikasan pristup trenutnom problemu. Iako biste možda očekivali da će to biti kontraproduktivno, mnoga poduzeća koja su prihvatila ovaj način rada tvrde da se produktivnost povećava, a ne smanjuje.

Kako se pripremiti za rad od kuće

Vrsta posla

Pripremiti se za rad na daljinu je za neka zanimanja, naravno, lakše. Ako se morate suočiti s kupcem licem u lice, bit će teže, ali u određenim vremenima su ljudi također spremni na kompromise. Zapravo možete nastaviti s mnogim poslovima koristeći povezivanje kao svoje tajno oružje, čak i ako niste u istoj prostoriji kao osoba s kojom imate posla.

Dakle, ako želite raditi na daljinu, prvo o čemu biste trebali razmišljati je kako ćete biti povezani s ostatkom svijeta. Drugo, trebate odlučiti koji ćete uređaj koristiti za komunikaciju sa svojim poslovnim partnerima. Nakon što to riješite možete krenuti s odabirom dodatnih alata koji će vam trebati.

ms Office 2019

Osnovni alati

Kao što smo rekli na početku, na svom pametnom telefonu zapravo možete obavljati većinu zadataka, iako ćete vjerojatno za neke stvari htjeti prijenosno računalo, stolno računalo ili tablet. S instaliranim hardverom, vrijeme je da skrenemo pozornost na softver. Ovdje rad na daljinu dolazi na svoje jer na raspolaganju imate mnoštvo opcija.

Ako ste „freelancer“, tada vjerojatno gledate da uštedite nešto novca, pa biste mogli potražiti besplatne alternative za Microsoft Office i Adobe Photoshop. Alternative postoje i neke od njih su zaista dobre. Međutim, budite pažljivi sa sumnjivim web lokacijama za preuzimanje i čudnim programima. Pridržavajte se zakonitih web mjesta koja imaju povjerljive zapise. U nekim situacijama je vrijedno i platiti kako biste pronašli pravi alat za vaš posao ako poboljšava učinkovitost i produktivnost.

router

Sigurnost

Zasigurno ćete poželjeti dobro razmisliti o tome da se što bolje zaštitite dok radite od kuće, odnosno na daljinu. Ako ste nekad bili naviknuti na slučajno besplatne Wi-Fi mreže dok ste bili na putovanjima, tada ćete htjeti preispitati tu strategiju. Naročito ako ćete raditi na daljinu i baviti se dosjeima klijenata ili privatnim dokumentima poslodavca.

U ovom ćete slučaju htjeti zaključati svoj Wi-Fi router, kao i skriti se iza virtualne privatne mreže. Iako većina nas misli da antivirusni programi nisu baš vrijedni trošenja novca na njih, zaista bi trebali razmotriti tu opciju da uložite nešto novca kako bi imali suvremene načine suočavanja s najnovijim prijetnjama. Postoje nove verzije starih prijetnji i lavina svježih sigurnosnih propusta s kojima se tvrtke za cyber sigurnost svakodnevno bore pa budite spremni.

Umrežavanje

Rad na daljinu se počinje ostvarivati nakon što dovršite korake osnivanja, uključujući postavljanje hardvera, softvera i osiguravanja da je sve spojeno i sigurno. Odatle ćete moći pokrenuti umrežavanje, a za to ćete pronaći sve alate koje ste i inače koristili u svom redovnom uredu.

Zapravo, rad na daljinu, pogotovo ako ste sa sjedištem u kućnom uredu, zapravo može pružiti još nekoliko alata za obavljanje posla tijekom dana. Postoje alati za video konferencije, uključujući slične Zoom-u koji je u posljednje vrijeme jako popularan. Ako želite smanjiti korištenje pametnog telefona, možete telefonske pozive obavljati i putem interneta.

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here