Neke aplikacije su nam na računalu krucijalne i koristimo ih svaki dan – web preglednik (Firefox, Chrome, Edge …), VLC player ili sličnu alternativu za reprodukciju multimedijalnog sadržaja, Office alati, 7-zip

No, postoji i kategorija aplikacija koje ne koristimo svaki dan ali su izuzetno korisne i dobro ih je imati pri ruci jer ćete ih vjerojatno ponekad zatrebati. Mi smo odabrali 10 aplikacija koje uvijek imamo instalirane na računalu, odnosno kada reinstaliramo OS uvijek ih instaliramo nakon toga. Jednostavno su korisne.

Naravno da bi ovaj popis bez problema mogli proširiti na 100 korisnih aplikacija, ali ipak nećemo. Barem ne u ovom tekstu. No, da ne dužimo, pogledajte koje aplikacije mi koristimo, te se nadamo da će i vama biti korisne.

 


Speccy

Speccy je aplikacija koja vam omogućuje da na brz i lagan način vidite koje komponente imate u računalu i kako vam sustav funkcionira. Možda ste zaboravili koje RAM-e imate, koliku količinu, možda želite vidjeti temperaturu CPU-a…

Speccy skenira vašu mašinu i daje vam kratki pregled svega što vas zanima – od broja modela komponente do temperature, brzine rada ventilatora, SMART statusa … Sve što korisniku treba. Aplikaciju je moguće skinuti i kao “portabilnu” verziju, pa ju ne morate instalirati. Samo pokrenete .exe datoteku. Za alternativu pogledajte HWiNFO.

 

Ultimate Windows Tweaker

 

Kada instalirate svježe Windowse, vjerojatno stvari postavite kako vi želite i sve radi kako treba. Možda ćete napraviti i kakav mali hack na Registryju, te otkriti još koji novi u procesu. No, aplikacija kao što je Ultimate Windows Tweaker olakšava stvari i uštedjet će vam puno vremena i truda.

Lista mogućnosti je prilično velika, a sama aplikacija vam dozvoljava da tweakate (hrv. modificirate) i najmanje stvari u taskbaru, Windows exploreru, na lock ekranu i mnogim drugim segmentima Windowsa. Prije nego počnete tweakati sustav, preporučujemo da napravite full backup za svaki slučaj.

 

Stress testing utilities

 

Osobe koje se bave overclockanjem su vjerojatno upoznate s alatima kao što su Prime95, LinX, AIDA64 … To su alati koji izlože vaš sustav “stres testu” kako bi vidjeli da li vam sustav radi kako treba pod velikim opterećenjem. Ovaj softver je dobar i kada niste overclockali ništa.

Kada vaš procesor ima kakvih problema, to je jako teško dijagnosticirati. Ako vam se neke aplikacije ruše same od sebe, Prime95 (npr.) vam može pomoći da vidite koji je problem s CPU-om ili nekom drugom komponentom. Dobro je napraviti i stres test na novim računalima kako biste se uvjerili da je sve dobro složeno i da sve radi.

 

MalwareBytes, VirusTotal, AdwCleaner

 

Ovdje smo stavili više alata u isti kategoriju jer vas oni štite od malicioznih stvari, ali svaki vas štiti u određenom segmentu. Vjerojatno vi uvijek imate kakav doba AV program, no on ne može “sve uhvatiti”, pa je korisno imati i neki sekundarni program koji ćete pokrenuti s vremena na vrijeme.

MalwareBytes je super jer radi on-demand pa se neće kositi s vašim AV-om koji radi konstantno. TotalVirus vam dozvoljava da skenirate individualne datoteke s preko 50 AV programa odjednom, što je odlično kada skinete datoteku za koju niste sigurni je l’ dobra. I na kraju tu je još i AdwCleaner ako želite ukloniti iritante toolbarove koje se možda slučajno instalirali.

 

Magical Jelly Bean KeyFinder

 

Jeste li ikada bili u situaciji da ste morali reinstalirati neku aplikaciju, ali ne možete pronaći kupljeni product key? Ova aplikacija će pretražiti vaše računalo i naći sve product keyjeve koje ste upisali za aplikacije, pa si ih možete prepisati/spremiti za korištenje u budućnosti. Prije nego krenete nešto reinstalirati, pokrenite ovu aplikaciju i “uzmite” ključ koji će vam trebati.

 

Process Explorer

 

Windows Task Manager vam može pokazati hrpu korisnih informacija o aplikacijama koje imate pokrenute i u većini slučajeva to je dovoljno dobra informacija. Ali u nekim specifičnim situacijama željet ćete malo više informacija. Recimo, možda ćete htjeti vidjeti koje aplikacije koriste vašu web kameru na laptopu.

Tu vam treba Process Explorer. To je definitivno najbolja alternativa defaultnom Task Manageru, a u njemu ćete naći pregršt informacija, i to ne samo o procesima. Nego i o hardveru i sličnome. Ako vam je Task Manager “preslab”, Process Explorer će vam biti odličan.

 

UNetbootin i YUMI

 

Čak i ako ste hardcore Windows korisnik, Linux ponekad možete biti jako koristan. Posebice za troubleshooting. Tradicionalno, Linux distribucije i drugi troubleshooting alati dolaze u formi “Live CD-a”, ali ako nemate CD-ROM u računalu (op.a. rijetko tko danas ima), UNetbootin je jako koristan alat.

On može bilo koju ISO datoteku pretvoriti u bootabilni flash drive. Još bolji je YUMI, koji vam može pomoći da na jednom USB sticku napravite više bootabilnih “Live CD-ova”. To mogu biti Linux distribucije, rescue diskovi i drugi alati … sve što vam treba.

 

Wireless Network Watcher

 

Trebate listu svih računala na mreži s pripadajućim IP adresama, MAC adresama i drugim informacijama? Bez obzira da li planirate kakve “radove” na mreži ili sumnjate da vam netko krade WiFi, Wireless Network Watcher je alat koji morate imati. Unatoč imenu, radi i žičanoj mreži, ne samo na Wirelessu.

 

WinDirStat

 

Svi smo se mi našli u situaciji da nam računalo kaže da je pri kraju sa slobodnim mjestom na disku. Niste sigurni kako ni zašto? WinDirStat će vam sve reći. On će skenirati sve vaše diskove i pokazati vam najveće mape u računalu, koji tipovi datoteka uzimaju najviše mjesta i slično.

Ako ste probali sa “klasičnim” aplikacijama kao što je Disk Cleanup i slično, vjerojatno ste samo kratkoročno riješili problem i za par dana ćete opet biti u istoj situaciji. Zato je tu WinDirStat za “temeljitu” analizu i kasnije čišćenje nepotrebnih datoteka i mapa.

 

Sandboxie

 

Kako većina nas skida razne stvari s Interneta, ponekad znamo da smo skinuli datoteku za koju nismo sigurni da li je dobra ili nije, ali ćemo ju svejedno pokrenuti da se sami uvjerimo u to. Ako ste kao i mi, onda se barem zaštitite koristeći aplikaciju Sandboxie.

Ona vam dozvoljava da unutar sandboxa otvorite aplikaciju, odnosno da ju otvorite nezavisno od ostatka vašeg sustava. Ako je aplikacija zapravo maliciozna, ne može pristupiti ostatku vašeg računala, ne može ga inficirati i slično. Uštedite si patnje oko reinstalacije i čišćenja računala i počnite koristiti ovu aplikaciju.

 

Piše: B.P.

1 komentar

  1. Dali postoji nekakva aplikacija koja ce mi predloziti komponente koje bi bilo dobro zamjeniti a da su pri tome kompatibilne sa mojim ostalim komponentama u racunalu?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here