”Indie” igre su na tržištu dostupne više od deset godina i kao takve su nas uveseljavale svojim drugačijim pristupom određenom žanru.

Bilo da se radi o pucačini, RPG-u, hororu ili športskim simulacijama (kojih, istina u indie svijetu videoigara nema u tolikom broju, ali opet kada malo bolje razmislimo i u svijetu mainstream igara se sportske simulacije svode na dva-tri naslova), indie igre su igraču pružale alternativu klasičnom pristupu koji su pružale mainstream igre za čije osmišljavanje i izvedbu je nerijetko trebalo izdvojiti više desetaka milijuna dolara ili eura.

Gotovo svaki gamer se barem jednom u posljednjih nekoliko godina susreo sa nekom od indie igara. To je sasvim normalna stvar, s obzirom da indie igre privlače igrača na drugačiji način nego što to čine ”skupe” igre. S obzirom da u zadnje vrijeme izlazi sve više i više kvalitetnih naslova (što se najviše može zahvaliti tomu što inovativnost mladih programera sve češće dolazi do izražaja), vrijeme je da nešto kažemo o nekima od najboljih indie naslova koji su dosad izašli na tržište.

Naravno da pored naslova koje ću opisati postoje i mnoge druge kvalitetne indie igre, no sudeći po onome kakav uspjeh su ove igre ostvarile, odlučio sam se na njih, tako da mi ne zamjerite (previše).

Naj indie igre slijede u nastavku!


 

The Stanley Parable

 

  1. The Stanley Parable

Žanr: logička igra

Možda ne i najbolja indie igra s našeg popisa, no The Stanley Parable definitivno zaslužuje svoje mjesto na popisu jedne od najboljih.

O čemu se radi? Glavni (i jedini) protagonist igre je igrivi lik po imenu Stanley kojeg kontrolirate vi, to jest igrač. Stanley kao igrivi lik ni po čemu nije tipičan igrivi lik. Osim što je igra prepuna humora (koji ponekad zna varirati od neugodno sarkastičnog do sasvim opuštajućeg), ono što je igrače najviše privuklo kod ove igre je njezin neobičan pristup.

Naime, The Stanley Parable nema priču kao takvu, a opet ako malo više zaronite u igru otkriti ćete da fabula igre nadilazi sve ono na što smo dosad naviknuli. Zabavna, beskrajna, prožeta filozofskim naklapanjima i naravno humoristična, The Stanley Parable je igra koju nakon što odigrate nećete tako lako i brzo zaboraviti. I vraćati ćete joj se opet i opet i opet… Sve dok je ne završite. Čekajte, postoji li uopće kraj igre?

 

Legend of Grimrock

 

  1. Legend of Grimrock

Žanr: RPG

Legend of Grimrock, igra iz 2012. godine je indie RPG naslov koji po mnogočemu podsjeća na stare RPG naslove kao što je Eye of the Beholder ili Might and Magic i to najviše po layoutu i načinu izvedbe. Igra je osmišljena i dizajnirana od strane mladog finskog tima koji se sastoji od četiri programera, po imenu Almost Human. Koliki uspjeh je igra ostvarila, bez obzira na svoj relativno zastario pristup pokazuje činjenica da je krajem 2014. Legend of Grimrock dobio svoj nastavak.

 

Legend of Grimrock

 

Ako volite odlične RPG naslove u kojima, umjesto klasičnog ”hack and slash” pristupa igri trebate pristupiti na način da pazite kojim putem ćete ići i da razmišljate strateški i unaprijed (kao kada igrate šah), Legend of Grimrock je igra za vas. U igri kontrolirate četiri igriva lika od kojih se svaki razlikuje po svojim slabostima i jakim stranama.

Glavni cilj je otkriti tko su likovi s kojima igrate i koja je njihova uloga u tajnama i misterijama Legend of Grimrick svijeta koji se odvija u jednom dungeonu. Vrlo igrivo, vrlo zarazno, Legend of Grimrock je uspješno uspio objediniti sve ono što neki RPG naslov čini odličnim.

 

The Binding of Isaac Rebirth

 

  1. The Binding of Isaac: Rebirth

Žanr: akcijska avantura/platformer

The Binding of Isaac je vrlo… zanimljiva igra. Igrač u igri preuzima ulogu malog djeteta čiji je glavni cilj osvetiti se svojim rođacima, svojoj mami i vjerojatno vragu kao takvome. Igra je naravno akcijski platformer, s time da umjesto skakutanja postoje 2D nivoi koji su prikazani iz ptičje perspektive. Svaki nivo je generiran na ”random” način, odnosno svaki puta kada igrate igru ispočetka postoji velika mogućnost da ćete igrati nivoe koje prošli puta niste igrali.

Maleni Isaac kao svoje primarno oružje ima suze kojima ubija sve što mu se nađe na putu, od muha, mutiranih buba, tumora i ostalih blagodati s čime se djeca Isaacova uzrasta već susreću. Zanimljivo kreirani i osmišljeni bossevi, zanimljiva poboljšanja u pogledu boostova i power-upova koja Isaacu pomažu u njegovim avanturama, zanimljivo osmišljeni nivoi i priča koja je isto tako- vrlo zanimljiva su najzaslužniji zbog čega se The Binding of Isaac: Rebirth našao na našem popisu najboljih indie igara za Windows računala.

 

Inside

 

  1. Inside

Žanr: stealth avantura

Ako ste igrali Limbo, uz Inside ćete se osjećati kao da ste na domaćem terenu. Dizajn okoliša u Inside je malo drugačiji u odnosu na Limbo i to najviše iz razloga što je okoliš u boji. Dinamika, minimalističan pristup igri i sam gameplay je gotovo pa identičan. Vi, odnosno igrač preuzima ulogu nepoznatog dječaka koji se svim silama trudi pobjeći od svojih progonitelja (koji postoje u vidu stražara, pasa-tragača i sl.).

Tko je dječak s kojim igrate igru i koja je njegova uloga u mračnom i napuštenom svijetu Inside-a možete saznati ako budete dovoljno hrabri i uporni sve do samoga kraja. Inside je još jedan pokazatelj kako za odličnu igru nije potreban novac, nego samo kreativnost.

 

Limbo

 

  1. Limbo

Žanr: logička 2D platformer horor avantura

Limbo je prvo bila igra koja je bila dostupna samo za Windows računala, da bi s vremenom, zbog svoje prepoznatljivosti među igračima, igra dobila potrebu prijeći i na neke ostale platforme, a jedna od njih je i iOS.

U Limbo svijetu, slično kao i u Inside igri, igrač preuzima kontrolu malenog dječaka sa svjetlećim očima čije ”ime” je The Boy. Glavni cilj (izuzev cilja otkrivanja što se događa) dječaka jest pronaći svoju sestru i osloboditi je iz Limbo svijeta. Crno-bijeli pristup igri, kombinacija logičkog razmišljanja te minimalistički pristup hororu jest ono zbog čega je Limbo postao svojevrstan indie hit.

 

Haunt The Real Slender

 

  1. Haunt: The Real Slender

Žanr: survival horor iz prvog lica

Slenderman ili Slender Man je igra koja svoje ”korijene” vuče iz urbanih priča o visokom čovjeku, bez lica odjevenom u smoking crne boje dugih ruku koji je prvo otimao samo djecu da bi nakon toga počeo otimati i odrasle. Unatoč tomu što je Slenderman baziran na urbanim mitovima, sama priča se vrlo brzo proširila među publikom pa je ubrzo nastala i potreba za ”oživotvorenjem” te priče u vidu videoigre kakva je i bila Slender: The 8 Pages. Haunt: The Real Slender je malo izmijenjena igra u odnosu na ”original”, osmišljena i kreirana od strane ParanormalDev tima.

Haunt, u odnosu na glavnu igru, osim izmijenjene priče donosi i puno bolju grafiku, poboljšanu dinamiku igre, više horor i akcijskih elemenata te zagonetke kojih nije bilo u The 8 Pages. Prije nekoliko godina je trebala i zaživjeti igra pod imenom Haunted Memories koja je trebala izlaziti periodički u epizodama, no nažalost, od toga zasad nema ništa konkretno. Ipak, ako želite okusiti horor iskustvo iz prvog lica, ugasite svjetlo, uzmite VR i uživajte. Haunt će vam pružiti nezaboravno iskustvo.

 

Outlast

 

  1. Outlast

Žanr: psihološki horor iz prvog lica

Outlast je igra koja je možda na najbolji način od svih dosad naglasila koja važnost se krije u minimalističkom pristupu nekom žanru. Za razliku od većine ostalih ”survival horor” igara koje su se mahom koncentrirale na ubijanje što većeg broja zombija i sličnih bića, Outlast je glavni naglasak stavio na dva elementa: mrak i kameru. Da, ta dva elementa su upravo presudni ako želite žive glave završiti igru i otkriti što se zapravo dogodilo i Mount Massive ustanovi za psihički neuravnotežene osobe (najblaže rečeno).

Odsutstvo borbe kao takve, minimalan broj zagonetki i najveći naglasak na atmosferi je pokazao da je survival horor žanr, pogotovo ako ima psihološki aspekt, ušao u novu eru. Nije za igrače slabijih živaca, ali ako ste ljubitelj psiholoških horora i želite odigrati odličan, Outlast je definitvno jedan od takvih.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here