Ako vam posao zahtijeva pomoćni alat za uređivanje programskog koda razmotrite mogućnost korištenja Notepada++

Notepad++ je besplatan programčić koji je već godinama među omiljenim pomoćnim programima. Svrha mu je editiranje programskog koda s podrškom za četrdesetak jezika. Ako već niste, nemate razloga ne isprobati ga.

Iako je origianl proizvođač ovog softvera Sourceforge.net, prije nekoliko godina je promjenio vlasnika, koji ga i dalje besplatno nudi za download i redovno ažurira sa novijim verzijama. Za download Notepada++ preporučujemo službenu stranicu, a instalacijska datoteka od 2,8 MB može se preuzeti ovdje. Notepad++ namijenjen je razvojnim alatima pod Windowsima.

notepad plus
Jako koristan alat i za početnike u kojem mogu isprobavati svoje vještine

 

Bez instalacije i helpa

Ono što je jako korisno kod Notepada++ jest činjenica da je riječ o tzv. portabilnom softveru, alatu koji bez ograničenja možete koristiti s vanjskih memorijskih jedinica, na primjer memorijskih USB stickova.


Ne zahtijeva nikakvu instalaciju – dovoljno je iz njegove programske mape pokrenuti izvršnu datoteku notepad++.exe. Korisniku je tako omogućen rad na bilo kojem računalu (ako, naravno, ima pravo pokretanja izvršnih datoteka s vanjskih memorijskih jedinica), brza intervencija ako je u pitanju rješavanje problema s programskim kodom kod korisnika ili pregled integriteta sistemskih datoteka, kao i niz drugih poslova.

Ako se prvi put susrećete s Notepadom++, možete se poslužiti postojećim preporukama i iskustvima korisnika na adresi, već prije spomenutog originalnog proizvođača sounforge.net ovdje.  Naime Notepad++, nema ugrađen help, ali zato ima razgranatu mrežu korisnika i developera čija ćete iskustva moći koristiti na više web stranica navedenih na prethodnoj adresi.

Što se nudi?

Kako će započeti u Notepadu++ ovisi o samom korisniku. Može započeti pisati novu source code stranicu i pritom “reći” programu o kojem se programskom jeziku radi, a može učitati postojeći source code, pri čemu će Notepad++ sam raspoznati o kojem se jeziku radi.

Je li ispravno raspoznao možete provjeriti na statusnoj traci programa na kojoj će pisati “eXtensible Markup File” ako ste, primjerice, učitali XML datoteku. Odmah po prikazu sadržaja koda vidi se da će preglednost rada biti izvrsna, a kasnijim otkrivanjem mogućnosti programa postaje jasno da su i programerski postupci odlično podržani.

Rad u programskim recima je numeriran, pa je snalaženje u kodu vrlo jednostavno. Selektiranje i premještanje (drag and drop) jednostavno je poput rada u Windows programima općenito. Rad se može organizirati u više kartica (tab), što omogućuje ne samo rad s više datoteka.

Podržan je search and replace postupak, ali i autocomplete. Korisnik može kreirati bookmarke, snimati makro naredbe, provjeravati status datoteke pokretanjem programske funkcije za tu namjenu, zumirati sadržaj i izvesti niz drugih postupaka o kojima nema govora u, primjerice, Notepadu.

Podržane postupke rada nema previše smisla opisivati. Skrećemo pozornost samo na izbornik Settings u kojemu je, pored ostalog, moguće reasocirati datotečne ekstenzije pojedinih jezika (Files Associations Manager), primjerice TXT umjesto Notepadu reasocirati Notepadu++ i sl.

Zanima li vas više o preporučenim besplatnim editorima teksta, pogledajte jedan popularni open source tekst editor pod nazivom Writer.

Piše: V.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here