OpenOffice.org Writer na prvi se pogled ne razlikuje mnogo od Microsoft Worda. Funkcije su mu na sličnim mjestima, sličnih su imena i većina korisnika znanje stečeno u Officeu odmah će moći iskoristiti u radu s OpenOfficeom.

Međutim, OpenOffice Writer slabije je raširen, iako je u potpunosti besplatan (doduše, to se često znade previdjeti kao prednost, jer je i dalje popularno nabavljati “besplatne” aplikacije). Uz to, prati ga i reputacija alata ne osobito prikladnog za ozbiljniji rad, koja je uglavnom praćena sumnjom u kvalitetu nečega što je besplatno. Ipak, u ovome tekstu pokušat ćemo vam skrenuti pozornost na neke od njegovih brojnih mogućnosti koje ga čine dostojnom alternativom Microsoft Wordu.

Writer: Upoznavanje sa sučeljem

S prvim pokretanjem Writera dočekat će vas prazan dokument iznad kojega su smještene dvije alatne trake s obiljem opcija i standardni, iz svake aplikacije poznati izbornici File, Edit i View. Dvije alatne trake dovoljne su za većinu osnovnih oblikovanja teksta, kao i cijelog dokumenta. Zaustavljanjem pokazivača na tabu prikazat će se njegovo ime, koje je istovremeno i njegova funkcija (na primjer, Find & Replace).

besplatni tekst editor
Writer se na prvi pogled ne razlikuje mnogo od Microsoft Worda

 


Prvi red alata odnosi se na opća svojstva dokumenta, dopušta kreiranje novog dokumenta, njegovo spremanje, slanje e-mailom, umetanje tablica i slično, dok se drugi red alata odnosi na svojstva dokumenta u odnosu na trenutnu poziciju pokazivača. Ovdje možete odabrati font i veličinu slova, boju teksta, poravnavanje teksta po marginama, uvlačenje teksta te ubaciti liste (pobrojane i nepobrojane).

Rad s ovim alatima vrlo je jednostavan – ukoliko pokazivačem označite neki tekst i potom odaberete neku od opcija, označeni tekst poprimit će odabrana svojstva. Ako niste označili tekst, odabir neke od opcija s alatne trake odnosit će se na ono što ćete sljedeće tipkati.

Bitno je napomenuti da je kao ekstenzija datoteke – kada spremate određeni dokument – predefinirano odabrana ekstenzija ODT, koja je prepoznatljiva OpenOfficeu, ali ne i paketu Microsoft Office. Naravno, OpenOffice sasvim normalno prepoznaje Officeov format datoteka. To ujedno znači da je, pogotovo ako datoteku planirate slati dalje, preporučljivo odabrati ekstenziju DOC.

writer tekst editor
Writer je dio besplatnog uredskog paketa OpenOffice.org

 

Writer: Glavni izbornik

Glavni se izbornik svojim prvim trima stavkama ne razlikuje previše od ostalih aplikacija. Pod izbornikom File dostupne su najčešće opcije vezane uz rad s datotekama. Ovdje možete spremiti datoteku, otvoriti novu ili je ispisati na pisaču. Također, dokument ćete moći izvesti u format PDF izravno iz Writera.

Izbornik Edit sadrži opcije kopiranja teksta, njegova rezanja, kao i neke od osnovnih radnji oblikovanja i premještanja, a View omogućuje uređivanje izgleda korisničkog sučelja i promjenu pogleda na dokument.

Pomoću Print Layouta moći ćete provjeriti izgled dokumenta prije njegova ispisa, dok će Web Layout omogućiti pogled na dokument kao da se radi o web stranici. Ako zavirite u izbornik Insert, naći ćete mnoštvo opcija vezanih uz ubacivanje različitih sadržaja u svoj dokument.

Kako ne bismo trošili dragocjen prostor na opisivanje svake od njih, izdvojit ćemo Header i Footer za uređivanje zaglavlja i podnožja dokumenta, Special Character za ubacivanje raznih simbola nedostupnih na standardnim tipkovnicama i ubacivanje tablica (ova opcija dostupna je i na osnovnoj alatnoj traci) te Insert Picture za ubacivanje slika u dokument.

Writer: Šetnja po opcijama

Opcije su vrlo jednostavne za korištenje i sva mudrost svodi se na to da nakon odabira formata sadržaja koji želite ubaciti (npr. Movie and Sound) u idućem prozoru odaberete odgovarajući zapis i kliknete na OK. Ubačeni sadržaj podliježe istim opcijama kao i tekst, od poravnavanja po marginama do smještanja u tablice.

Tražite li opcije oblikovanja cijelog dokumenta ili samo dijela nekog teksta, sve što će vam ikada zatrebati smješteno je u izbornik Format. Ondje će vam na raspolaganju stajati iscrpne mogućnosti oblikovanja teksta (opcija Character), odnosno cijelih paragrafa u dokumentu (Paragraph).

Također vrijedi spomenuti da u okviru Paragraph postoji opcija Line Spacing (prored) koja bi vam vrlo lako mogla biti od koristi jer ćete često morati kreirati dokument kojemu je prored veći od standardne vrijednosti 1 (na primjer, za seminarske radove najčešće se koristi prored 1,5).

writer besplatni

 

Još dvije korisne opcije u izborniku Format su Change Case (za mijenjanje malih slova u velika i obrnuto) i Columns (za prijelom teksta u više stupaca na jednoj stranici). Tablicu možete umetnuti, uz već spomenuta dva načina, i preko izbornika Table, koji vam uz to dopušta i preoblikovanje postojećih tablica.

Writer: Kontrolna ploča

Tools je najopsežniji izbornik, a njegova stavka Options skriva kontrolnu ploču u kojoj je moguće podesiti gotovo sve aspekte Writera, poput unosa vaših osobnih podataka, defaultnog fonta, postavki jezika i dodjele radne memorije programu. Također, ako ne želite voditi računa o tome jeste li dokument spremili u formatu DOC ili pod nekom drugom željenom ekstenzijom, prateći putanju Load/Save – General možete podesiti onu pod kojom namjeravate uvijek spremati sve svoje dokumente.

Tools još sadrži opciju Word Count, koja će vam dati detaljnu statistiku o broju pojedinačnih znakova i riječi u cijelom dokumentu, kao i u trenutno selektiranom tekstu. Posljednja je opcija na glavnom izborniku Window, što je zapravo lista svih trenutno otvorenih Writerovih prozora (dokumenata), uz opciju njihova zatvaranja ili otvaranja novog.

Neovisan o platformi
Uz to što je cijeli paket velik samo 150-ak megabajta, OpenOffice (www.openoffice.org) dostupan je i na platformi Windows i na Linuxu. Mnoge ga distribucije Linuxa zapravo favoriziraju nad ostalim dostupnim besplatnim alternativama, pa ne čudi što dolazi kao standardna programska oprema na svim popularnijim distribucijama (npr. Ubuntu, Mint).

Međutim, dobro je pripaziti o kojoj se verziji programskog paketa radi, jer će tek nešto novije (ovogodišnje) distribucije sadržavati OpenOffice 3.0, dok starije dolaze s (manje dorađenom) verzijom 2.4.

Piše: K.P.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here