Nedavno smo obilježili jedan značajan trenutak – Bill Gates je na neko kratko vrijeme izgubio poziciju najbogatijeg čovjeka na svijetu. No, više od svrgavanja Gatesa s trona, fascinira činjenica da je njegovo mjesto zauzeo vlasnik najveće etrgovine na svijetu – Jeff Bezos. Vlasnik Amazona na nekoliko je sati postao najbogatiji čovjek na svijetu, a razlog tog rezultata bio je značajan rast cijena dionica Amazona.

Prethodni mjeseci pokazali su iznimno dobre rezultate za Amazon, ali i za Facebook. Dotične su kompanije po prvi puta u povijesti premašile vrijednost dionica od 500 milijardi dolara. Njihov rast vrijednosti popeo se za čak 40 posto u prethodnom razdoblju, što je sjajan pokazatelj u kojem se smjeru razvija tržište.

No, nakon sjajnog rasta obično slijedi mali pad prije nego što dionice počnu ponovo rasti. To se dogodilo i u ovom slučaju, pa je i sam Bezos na tronu ljestvice najbogatijih bio samo nekoliko sati, sve dok je cijena dionice Amazona bila na vrhuncu.

Ovim sjajnim rastom Amazon i Facebook su se priključili društvu odabranih kompanija. U top kompanijama koje su premašile vrijednost od 500 milijardi dolara vrijednosti dionica, nalaze se samo još tri kompanije: Apple koji vrijedi 800 milijardi dolara, Alphabet (Google) čija je vrijednost 650 milijardi i Microsoft koji je procijenjen na 560 milijardi.


Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here