Imate li u glavi ideju o nekoj igri, koja može postati potencijalno remek-djelo? Što ako biste tu ideju mogli sprovesti u djelo, bez obzira na iskustvo koje imate ili nemate u pisanju kodova i u programiranju? Vjerovali to ili ne, danas vam za izradu čak vrlo dobre videoigre ne treba neko veliko iskustvo niti znanje. Dovoljno je samo da imate prikladan i adekvatan program i barem nekakvo znanje.

No to ne znači da je razvijanje igre jednostavan posao. Ako želite da vaša igra izgleda dobro, trebat ćete se oko nje potruditi. No zahvaljujući određenom broju kvalitetnih, besplatnih programa za razvijanje igara, igre za koje bi vam inače trebali mjeseci ili godine sada može biti osmišljena i napravljena za puno manje vremena! U nastavku ovog članka reći ćemo nešto više o najboljim, besplatnim programima za razvoj igara. Tko zna, možda se baš u vama krije novi Hideo Kojima!

 

Construct 3

Construct 3

Construct 3 je jedan od onih programa za razvoj igara za koji vam uopće nije potrebno poznavanje programiranja. To znači ako nikada dosad u svome životu niste napisali nikakav programerski kod, a želite razviti svoju igru i imate super ideju, Construct 3 je idealan program za vas! Kod Constructa 3 se sve svodi na ”dovuci i spusti” formulu, a sva logika igara kao i varijable korisnik može implementirati u svoju igru koristeći mogućnosti dizajna koje dopušta i omogućuje sam program.

Još jedna odlična stvar ovog programa (osim što je besplatan) jest ta što je kompatibilan sa cijelim mnoštvom različitih platformi i formata. Jednom kada završite svoju igru možete ju exportati u HTML5 format, možete je osmisliti za Android, iOS, Windows, Mac, Linux, itd. Nema granica. Ako vam ne smeta poprilično izdašna dokumentacija i tutorijali stvar je još bolja.

Sam program je besplatan, s time da besplatna verzija ima i svoja ograničenja. Ako želite koristiti verziju bez ograničenja, za to ćete trebati biti spremni izdvojiti oko 600-injak kuna (godišnje). Nije malo, ali onome tko ima ideje za igre i tko će te ideje znati naplatiti tih 600-injak kuna neće biti veliki problem.

 

GameMaker Studio 2

GameMaker Studio 2

GameMaker Studio 2 ima nekoliko velikih sličnosti sa Constructom 3. Naime i u ovom programu se cijelo osmišljavanje i ”slaganje” igre zapravo svodi na povlačenje i spuštanje elemenata. No, za razliku od Constructa 3, GameMaker Studio 2 ima više mogućnosti i to zahvaljujući svom vlastitom Game Maker programskom jeziku (koji je u biti zasnova na jeziku koji po mnogočemu podsjeća na C/C++).

Druga velika sličnost jest ta da su igre napravljene na ovom programu i uz pomoć njega kompatibilne sa ogromnom brojem različitih platformi. Činjenica da se program zove GameMaker Studio 2 znači i da je postojala prva verzija. Jest i ona datira iz davne 1999. godine. Drugo izdanje nudi mnoga poboljšanja i nadogradnje. Posljednja i nikako ne najmanje važna stvar je cijena.

Iako je program sam po sebi besplatan (i za tih 0 kuna ćete dobiti solidan broj alata), postoji i plaćena verzija. Koliko ćete platiti plaćenu verziju ovisi o tome za koju platformu razvijate igru. Tako na primjer, verzije za PS4 programa godišnje koštaju vrtoglavih 800-injak američkih dolara, dok najobičnija nadogradnja- The Creator plan, uz pomoć kojeg ćete moći osmišljavati igre za Windows i Mac, košta samo 39 dolara godišnje.

 

Unity

Unity

Unity je danas vrlo poznat program za razvoj igara. Na njemu možete, ako imate znanja i vještina, razvijati 2D, ali i 3D igre i to do zavidne kvalitete. Ipak, prije nego što je Unity postao ovo što je danas trebalo je proći određeno vrijeme. Tek 2013. Unity je imao mogućnost razvoja trodimenzionalnih igara.

Kako Unity funkcionira? Najjednostavniji način kako bismo mogli objasniti to jest ako kažemo da unutar Unity-ja sve funkcionira kao objekt. To znači da za jedan objekt korisnik može stavljati i spajati različite komponente, od kojih će neki djelovati na ponašanje i logiku tog objekta. Negativna, da tako kažem, strana Unity-ja jest da ćete trebati poznavati programski jezik C#. No, s obzirom na postojanje ogromnog broja internetskih tutorijala, ako malo imate smisla za programiranje, ne bi vam trebao biti problem ”pohvatati” osnove i onda ih kasnije nadograđivati.

Zašto Unity? Zbog mnogih razloga. Kao prvo, Unity je u cijelosti besplatan i nećete morati platiti niti jednu kunu za korištenje sve dok igre koje razvijate na njemu vam godišnje ne prihode više od 100.000 američkih dolara. Drugi razlog jest taj što Unity danas ima jako snažnu podršku za izvoz iliti ”export” od bilo kojeg drugog gaming enginea. Preko Unity-ja čak možete razvijati i igre za VR, ali i za konzole kao što su Nintendo Wii U, PS4, Nintendo Switch ili Xbox One.

 

Unreal Engine 4

Unreal Engine 4

Ako želite biti profesionalac i ako na taj način želite razvijati svoje igre onda vam treba Unreal Engine 4. Od sva četiri programa koje sam opisao Unreal Engine 4 je svakako najprofesionalniji (što ne iznenađuje ako uzmemo u obzir to da je Unreal razvijen od strane vrlo iskusnih programera koji su znali kakve igre će igrači igrati).

Još jedna od fantastičnih stvari koje Unreal Engine 4 nudi svojim korisnicima jest njegov ”Blueprint” sustav rada. Radi se o tome da će vam Unreal Engine dopustiti da stvarate logiku igre bez upisivanja ijednog koda. Nadalje, Blueprint sustav je toliko unaprijeđen da ćete bez problema moći stvarati i kompleksne igre bez da i taknete editor za mijenjanje izvora i da ondje utipkavate kodove.

Ako vas brine kako naučiti raditi u Unreal Engineu 4, nemojte se brinuti. Na internetu postoji više od 1.000 videozapisa koje su snimili korisnici koji već imaju iskustva s ovim programom. Videozapisi su jako dobri iz razloga što su jako orijentirani prema obrazovanju i educiranju novih korisnika-početnika.

Za Unreal Engine 4 isto tako vrijedi ono pravilo ”stvori jednom, objavi bilo gdje”, što znači izvoz igara na cijeli spektar različitih platformi. Što se tiče plaćanja plaćate samo 5% iznosa (koji služi kao nekakav iznos odanosti) i to tek nakon što zaradite prvih 3.000 dolara (tih 5% ide od svake igre koju nakon toga osmislite i prodate).

 

Još neki besplatni programi za izradu igara vrijedni spomena:  RPG Maker MV (izvrstan za kreiranje 2D RPG igara), Stencyl (sličan Constructu 3), Cerberus X (vrlo dobar program za stvaranje 2D igara).

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here