Kao što to možemo vidjeti, tehnologija je u posljednjih dvadeset godina jako brzo napredovala. Ono što nam je tada bilo nezamislivo ili samo nešto što smo gledali u filmovima znanstvene fantastike, danas je stvarnost. Tko bi tada mogao reći da ćemo danas imati pametne telefone koji u sebi imaju programe za prepoznavanje glasa korisnika, programe za pomoć u snalaženju u prometu ili pak programe s kojima doslovno korisnik može komunicirati? No, tu stvari ne staju.

S obzirom na to da je ljudski um uvijek otvoren isprobavanju nečeg novog i ispitivanju novih i novih stvari, tehnologija i dalje napreduje. Danas imamo pametne telefone i pametne usisivače koji doslovno sami usisivaju. Sutra ćemo imati pametne automobile i robote.

Jedna od stvari koja je definitivno najviše plijenila pažnju na ovogodišnjem CES sajmu u Aziji bila je umjetna inteligencija. Kako se na najbolji način mogu pokazati značajke umjetne inteligencije? Kroz robote! Iz tog razloga, na CES 2019 Asia roboti su bili da tako kažem, najveći ”forte” ovogodišnjeg sajma i nešto čime su organizatori najviše pokušali zaplijeniti pozornost svojih posjetitelja.

S obzirom na napredak koji je ostvaren u pogledu umjetne inteligencije, kao i prepoznavanje slike i glasa te nadolazeću 5G brzinu mreže, ono što je realno za očekivati jest to da ćemo prije ili poslije dobiti i vlastite, osobne robote.

Ne, nije izmišljotina. U nastavku ovog članka reći ćemo nešto o tome kakvi su sve roboti bili prikazani na CES sajmu (odnosno, kakvi nas roboti najvjerojatnije očekuju kroz idućih godinu dvije, tri).

 

Temi

Temi

Temi je jedan od nekoliko robota kojeg su posjetitelji CES 2019 azijskog sajma mogli vidjeti. O čemu se ovdje radi? Temi je robot koji na vrlo dobar način pokazuje koliko je daleko napredovala tehnologija umjetne inteligencije. Ovaj robot ima mogućnosti prepoznavanja lica osobe, može slijediti osobu i ako to korisnik zaželi, Temi može i plesati s njime (idealno za sve one koji ne vole društvo ljudi i bi radije ”čagali” s nekim robotom).

Osim toga, Temi korisniku pruža mogućnost mrežnog spajanja s ostalim korisnicima preko društvenih mreža, spajanje na pametne uređaje te multimedijsku komunikaciju! S obzirom na to da je Temi vrlo kompatibilan (ili kompatibilna) sa Alexa-om (koja se zove Tencent u Kini) na ovome robotu korisnik bez problema može provjeriti vremensku prognozu, ali i mnoge druge stvari koje bi korisnik inače mogao provjeriti koristeći ovu uslugu.

Neke od dodatnih aktivnosti koje će Temi moći činiti, nakon što bude dostupan ili dostupna na tržištu, su na primjer naručivanje hrane preko interneta, uključivanje i isključivanje svjetla u stanu/kući odnosno u prostoru u kojem se korisnik nalazi. Ako je korisnik športski tip i želi imati partnera za vježbanje, nema problema. Prema opisu specifikacija i mogućnosti koje robot ima, Temi isto tako može i vježbati.

Kada se korisnik zaželi gledanja nekog dobrog filma u Full HD+ (ili kojoj već) kvaliteti, Temi će i za to moći poslužiti! Robot u sebi ima mogućnosti prikazivanja multimedijskih sadržaja te će korisnici moći i uživati u svim dostupnim multimedijskim sadržajima najveće kvalitete (odnosno u svemu onome što pruža i Amazon Echo).

S obzirom na izvrsnu mogućnost navigacije u interijerima Temi može poslužiti i kao robot kojeg će korisnik moći koristiti u cijelom domu. Još ako robot u sebi bude imao usisivač i ako bude znao brisati prašinu, vjerujem da sreći (pogotovo ženskog dijela čitatelja) neće biti kraja.

 

Padbot

Padbot

Za razliku od Temi-ja Padbot nije namijenjen za kućnu upotrebu. Umjesto toga, ovaj robot bit će izrađen isključivo za pomoć prilikom društvenih događanja. Na primjer, ako organizirate domijenak ili neko drugi ”event” gdje će prisustvovati mnoštvo ljudi, Padbot može poslužiti kao svojevrsni robot-hostesa. Padbot će, osim uobičajene dobrodošlice, moći razgovarati s gostima i čak će imati i sposobnost zabavljanja gostiju. Ovaj robot dolazi s navigacijskim sustavom za snalaženje u unutrašnjim prostorima, što će samo dodatno poboljšati njegove već odlične mogućnosti i sposobnosti snalaženja i kretanja u interijerima (što je, prema onome što se moglo saznati iz CES-a, jedna od najvećih ”vrlina” ovog robota).

Koliko se dosad moglo vidjeti, robot može biti u dva stanja: stanju mirovanja i stanju aktivnosti. Na primjer, ako je gost u nekoj sobi i zadatak mu je dočekivati goste, a gostiju još uvijek nema, robot će biti u stanju mirovanja. Nakon što robot opazi ljude, on se budi iz tog stanja i ulazi u svoj ”aktivan način” rada.

Ono što je fenomenalno kod ovog Padbot-a (osim činjenice da će se, nakon što robot bude dostupan na tržištu, raditi o robotskoj hostesi) jest to što robot u sebi ima ugrađenu vrlo kvalitetnu tehnologiju prepoznavanja lica. Samim time Padbot će moći (ili bi trebao moći) sa 100%-tnom sigurnošću znati razabrati tko su gosti koji su pozvani na događaj (iliti ”VIP” gosti), a tko nije. Svakako jedno od vrlo zanimljivih robotskih rješenja, Padbot je svojevrsna ”komercijalna” alternativa Temi-ju i nešto što bi svakako bilo dobro vidjeti ”u praksi”.

 

GreetBot

GreetBot

GreetBot je još jedan robot osmišljen za snalaženje u unutrašnjim prostorima, ali na malo drugačiji način od Temi-ja i Padbot-a. Dok je Temi kućni robot, Padbot robot koji će služiti za javna događanja, GreetBot je robot za pomoć u javnim ustanovama.

Jedna od prvih stvari koje upadaju u oči kod ovog robota jest ta da korisnik može kontrolirati GreetBot-a uz pomoć aplikacije. To znači da, ovisno o tome za što robot bude isprogramiran, moći će obavljati različite poslove i aktivnosti. Recimo, neki GreetBot-ovi moći će poslužiti kao pomoćnici u različitim ustanovama (na primjer knjižnice, gdje će onda ovaj robot služiti za davanje različitih informacija u vezi svih knjiga koje ondje postoje).

S obzirom na odličnu tehnologiju prepoznavanja lica korisnika, GreetBot moći će sa savršenom preciznošću odrediti gdje se korisnik nalazi. Nadalje, ako recimo korisnik uđe u knjižnicu i ondje ga pozdravi GreetBot, robot će moći korisniku pokazati gdje se nalazi koja knjiga i moći će ga slijediti uokolo (što je malo jezivo, ali to su rizici na koje ćemo valjda morati biti spremni). Sve u svemu GreetBot je još jedno vrlo zanimljivo, ”robotsko” rješenje koje su posjetitelji CES 2019 sajma imali prilike vidjeti!

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here