Želiš naučiti svirati piano na jednostavan i brz način? Zanima te kako savladati osnove klavira (klavijatura) i oduševiti ekipu kada se nađete negdje uz klavir? Pitaš se da li je moguće naučiti svirati pjesme samo putem pametnog telefona?

Današnji članak posvetit ćemo svima koji žele naučiti svirati klavir, odnosno piano. Izdvojit ćemo nekoliko sjajnih aplikacija koje bi vam trebale pomoći u savladavanju sviranja piana. Sve ćete učiti putem pametnog telefona, tako da možete u svakom slobodnom trenutku pristupiti aplikaciji i naučiti nešto novo.

Sviranje piana vrlo je zanimljiva i hvale vrijedna aktivnost kojom čete na kvalitetan način oduševiti i zabaviti ekipu oko sebe. Sve što će vam trebati bit će vaše znanje sviranja piana i jedan maleni piano, klavir ili električne klavijature. No, prije nego postanete majstor stvaranja glazbe na crno-bijelim tipkama morate naučiti kako se zapravo svira klavir. U nastavku teksta donosimo vam 7 najboljih aplikacija za učenje sviranja piana putem pametnog telefona:

 

SimplyPiano by JoyTunes

SimplyPiano by JoyTunes fantastična je aplikacija za početnike u svijetu sviranja piana koja će vam poslužiti kao dobar izvor znanja umjesto učitelja glazbe. Ako ne želite ulagati novac u privatnog učitelja piana, onda je ova aplikacija prava stvar za vas. Naime, unutar aplikacije nalazi se početni set alata pomoću kojih ćete naučiti čitati note, shvatiti osnove ritma i glazbenih ljestvica.

Uz to što ćete putem ove aplikacije naučiti osnovne pojmove iz svijeta glazbe, moći ćete naučiti i svirati najpopularnije skladbe koje se trenutno nalaze na top ljestvicama diljem svijeta. Kada odaberete skladbu koju želite svirati pojavit će se notni zapisi i uputstva kako svirati te će vas aplikacija korak po korak voditi kroz skladbu. Sjajna stvar kod ove aplikacije je što ćete zahvaljujući njoj napredovati znatno brže nego da samostalno istražujete svijet glazbe, odnosno sviranja piana. Aplikacija ima sustav pretplate koji će vam omogućiti dodatni spektar usluga i veći broj skladbi koje možete naučiti svirati. SimplyPiano by JoyTunes aplikacija dostupna je za preuzimanje na Android i iOS uređaje.

 

Synthesia

Ako ste ikada tražili savjete na YouTubeu kako naučiti svirati piano, onda ste zasigurno naletjeli na koncept koji se krije iza programa Synthesia. Ova aplikacija sviranje piana čini iznimno jednostavnom aktivnošću, a sve to zahvaljujući sjajnom vizualnom prikazu koji je prilično intuitivan. Kada se pokrene neka pjesma koja se nalazi u zbirci Synthesia aplikacije, otvara se piano iznad kojeg je crno područje u kojem vam dolaze sekvence tonova koje morate pritisnuti na pianu. Konkretno, notni zapis pretvoren je u kvadratiće koji pristižu do piana, određenog su trajanja i iznimno olakšavaju sviranje pjesme koju te odabrali.

Pjesme unutar Synthesia aplikacije podijeljene su po kategorijama pa korisnici mogu birati da li će svirati jednostavnije skladbe (za početnike) ili neke zahtjevnije (koje su rezervirane za napredne muzičare). Iako ova aplikacija sviranje piana čini iznimno jednostavnim, valja naglasiti kako je mnoštvo stvari unutar aplikacije zaključano i potrebno je kupiti određene napredne funkcionalnosti. Ova aplikacija trebala bi vam značajno olakšati učenje sviranja piana, no pripremiti određeni novac kako biste kupili sve potrebne funkcije. Doduše, aplikacija se može preuzeti besplatno putem trgovina aplikacija.

sviranje piana na pametnom telefonu piano

 

Magic Piano

I dok su prve dvije aplikacije na listi bile prilično ozbiljne, Magic Piano ima neke funkcije koje bi vas trebale opustiti prilikom sviranja piana. Naime, unutar same aplikacije imate priliku birati između čak 50.000 različitih skladbi, a prilikom odabira skladbi odabire se i pjevač koji će izvoditi skladbu. Sviranje unutar ove aplikacije nešto je izmijenjeno u odnosu na standardni način učenja piana, ali u globalu bi vam trebalo dati dobre osnove za savladavanje različitih skladbi.

U učenje cjelokupnih skladbi, ova vam aplikacija omogućava da učite i note, ritmove i razne druge važne elemente iz područja glazbe. Cijela je aplikacija napravljen au obliku igre, tako da postepeno osvajate nova područja i postižete super rezultate – pa dobivate i bodove. Zahvaljujući prethodnim ostvarenjima, otvarat ćete nove skladbe i levele, a istovremeno ćete postajati i bolji glazbenik. Aplikacija se može preuzeti na iOS i Android uređaje.

 

Pianist HD

Pianist HD je aplikacija jako slična prethodno opisanoj Synthesia aplikaciji. Dakle, funkcionira na način da vam prikazuje koje tipke na pianu morate pritisnuti u kojem trenutku, što vam na intuitivan i jednostavan način dočarava kako zaista svirati piano. Ono što je super kod ove aplikacije svakako je mogućnost usporavanja pjesme, što znači da određenu skladbu možete vježbati u tempu koji vama odgovara – kako biste na najlakši način naučili svirati određeni komad.

Piano unutar aplikacije napravljen je na temeljima stvarnog piana i zbog toga sve što ste naučili putem aplikacije lako možete preslikati na stvarni piano. Uz samo sviranje glazbe možete detaljno podešavati koju vrstu tonova želite svirati, kako će izgledati pjesma koju odlučite usavršavati i koji vam je omiljeni zvuk. Mnoštvo postavki i kvalitetan način edukacije garancija su dobre zabave, ali i postepenog učenja piana. Povrh svega toga valja istaknuti kako je aplikacija besplatna za preuzimanje na Android uređaje.

 

Piano Notes!

Piano Notes u fokusu ima učenje nota i ostalih glazbenih elemenata, a povrh toga unutar vlastite knjižnice ima i više od 1000 pjesama koje možete naučiti svirati. Iako će vas aplikacija učiti notne zapise i prikazivati vam gdje se oni nalaze na stvarnom pianu, vrijedi naglasiti da se radi o aplikaciji koje nije namijenjena čistim početnicima, već ljudima koji su pohvatali neke osnovne zakonitosti stvaranja glazbe.

Zahvaljujući ovoj aplikaciji trebali biste prije svega naučiti nešto novo, a zatim usavršiti vještine sviranja koje su vam već poznate. Dakle, na temelju ove aplikacije postat ćete glazbenik koji će se isticati među frendovima kada se nađete u blizini klavira. Aplikacija je dostupna za preuzimanje ne iOS uređaje, a njezina cijena iznosi 1.99 dolara.

 

Piano Lessons

Piano Lessons ima jedan drugačiji pristup učenju glazbe, a to je kroz video materijale. Do sada smo uglavnom spominjali aplikacije unutar kojih se nalaze animirani tonovi i notni zapisi, za što je potrebna pretvorba skladbi u takve digitalne zapise. Piano Lessons cijeloj priči pristupa na jedan drugačiji jednostavniji način, koji će dijelu korisnika otežati učenje glazbe. Naime, kod ove aplikacije glazba se uči putem video materijala, što nužno ne znači da će sve biti pregledno i lako za naučiti.

Aplikacija Piano Lessons sadrži vlastitu arhivu video materijala koji su posvećeni određenim skladbama, a skladbe su podijeljene prema znanju koje korisnik posjeduje. Konkretno, sviranje mogu učiti kako početnici, tako i napredniji glazbenici, a sve ovisi o tome koji level učenja sami izaberu. U arhivi se nalaze kako popularne skladbe današnjice, tako i klasični komadi – vi birate što želite učiti.  Aplikaciju možete preuzeti na svoje pametne telefone, bez obzira da li ste na Android ili iOS sustavu.

 

sviranje piana na pametnom telefonu1

Yousician

Yousician je još jedna sjajna aplikacija koja je namijenjena svim grupama korisnika – od onih koji tek uče što je piano, do onih koji već prilično uspješno prebiru po crno-bijelim tipkama piana. Ideja iza ove aplikacije je pretvaranje notnih zapisa u grafiku koja je razumljivija početnicima, što im znatno olakšava sviranje. Uz učitani notni zapis pri dnu aplikacije prikazuje vam se kako trebate koristiti prste na rukama i kojem trenutku trebate pritisnuti koju tipku. Sve je grafički vrlo lijepo uređeno i zbog toga je iznimno intuitivno za korištenje.

Ako se koristi na pravilan i pametan način, Yousician može postati jedna od najboljih aplikacija – koja će vas približiti krajnjem cilju učenja sviranja piana. Uza sve prije navedeno Yousician ima funkciju koja sluša kako vi svirate svoj piano i na temelju toga daje vam povratne informacije da li svirate dobro ili nešto morate popraviti. Takve povratne informacije od iznimne su važnosti jer vam znatno olakšavaju napredovanje u procesu učenja sviranja piana. Dio sadržaja koji se nudi je besplatan za korištenje, dok ćete za napredne funkcije morati plaćati mjesečnu članarinu. Aplikaciju možete preuzeti na iOS i Android uređaje.

 

 

Zaključak

Znati svirati piano vještina je na kojoj će vam pozavidjeti mnogi prijatelji i poznanici, a ne iziskuje jako puno vremena i truda kako biste nešto naučili svirati. Ako svaki dan odvojite 10 ili više minuta na sviranje piana, za mjesec dana znat ćete odsvirati neke pjesme – u slučaju da radite kvalitetno i pametno.

Gore navedene aplikacije vaš su super saveznik u brzom i jednostavnom učenju sviranja piana, odnosno klavira. Svaka od aplikacija je po nečemu posebna, a na vama je da odaberete onu koja najviše odgovara vašim standardima. Krajnji je čas da postanete glazbenik, a uz spomenute aplikacije tu je misiju lakše nego ikad pretvoriti u stvarnost.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here