VPN (engl. Virtual Private Network) servisi su danas prilično cjenovno pristupačni, lagano ih je za koristiti (na PC-ju, Macu ili mobilnim uređajima) i praktički sve što radite na Internetu nije dostupno onima koji bi htjeli vidjeti što vi radite na Internetu. VPN servis je nešto što biste obavezno trebali imati uz dobar firewall i antivirus/antimalware softver. Pogotovo što smo svi danas online praktički 24/7. U nastavku ćemo vam dati 11 razloga zašto biste trebali koristiti VPN, te koji su najbolji VPN servisi i koji brinu za vašu online privatnost i sigurnost.

Što je VPN i što vam on nudi?

Jeste li se ikada zapitali tko može pratiti vašu Internet aktivnost? Jeste li zabrinuti da bi netko mogao zloupotrijebiti podatke o vama? Brinu li vas “online trackeri” koji vas prate po netu? Jeste li možda pokušali pristupiti nekim web stranicama koje nisu dostupne u vašoj zemlji? Jeste li pokušali pristupiti Dark webu? Mnogo je pitanja, a odgovora je malo. Jedan od njih je – počnite koristiti VPN i riješite se mnogih briga.

Na tržištu postoji mnogo kompanija koje vam nude usluge VPN-a, ali poanta je ista za sve njih. Oni su tu da sakriju vašu online aktivnost, da kriptiraju vaše podatke i da vas nitko ne može pratiti po IP adresi ili sličnim tragovima. Ne kažemo da VPN trebaju koristiti samo oni koji ne žele da ih se prti, nego svi korisnici koji su stalno na Internetu. Fraza “ja nemam što sakrivati” ne stoji jer nitko nema pravo gledati koji ste portal na Internetu otvorili i da li ste možda skinuli omiljenu seriju s torrenta. Ne kažemo da to trebate raditi, ali ako radite, onda ne želite da to netko vidi. Nadalje, VPN vam može pomoći da koristite servise koji nisu dostupni u Hrvatskoj (US Netflix, Spotify, Amazon Music, Apple Music itd.), mogu vam pomoći da zaobiđete cenzuru, da zaštitite svoje podatke i još mnogo toga.

Kako VPN radi? Kada imate kupljenu VPN uslugu, onda svaki vaš zahtjev za web stranicom (npr. Recimo da otvarate našu stranicu www.pcchip.hr), ide prvo kriptiranim putem prema VPN serveru, zatim VPN server radi request i otvara dotičnu web stranicu, te vam vraća rezultat. Ako netko i pokuša pratiti vašu aktivnost, vidjet će samo da ste se kriptiranim tunelom spojili na VPN server, ali neće moći vidjeti što ste radili i koje ste podatke tražili na Internetu niti što vam je vraćeno preko VPN servera. U biti vaša online aktivnost postaje anonimna.

Većina VPN servisa ne čuva logove o tome što ste vi tražili po Internetu, pa čak i da netko dođe do kakvih podataka o vama (npr. hakira davatelja VPN usluge), neće mnogo saznati o vama.

S druge strane, ako koristite Internet uslugu bilo kojeg davatelja usluge u Hrvatskoj, on zna koju ste stranicu otvorili, s koje IP adrese, koliko ste ju imali otvorenu, što ste skinuli s Interneta i slično. Da li je to dovoljno da počnete koristiti VPN?

1) Sigurno surfajte Internetom na javnim Wi-Fi mrežama

Koliko puta ste se našli u situaciji da sjedite u kafiću spojeni na javni Wi/Fi i radite nešto? Ili još gore – da kupujete online ili bukirate hotel pritom davajući podatke o svojoj kartici, PayPal računu i slično? Vjerojatno par puta u životu. Čak nije sigurno se ni logirati na bilo kakav web servis ili email, a kamoli davati osjetljive podatke na javnoj mreži.

Tu postoje tri problema:
– Kada tako surfate Internetom, sav vaš Internet promet je nekriptiran i netko ga može presresti i iskoristiti
– Malware s jednog laptopa na mreži u kafiću može preko routera naći put do vašeg računala
– Besplatna i Javna Wi-Fi mreža može biti zamka jer onaj tko ju je postavio ju može i kontrolirati.

Korištenjem VPN-a otklanjate probleme jer vam je Internet promet kriptiran, a čak da ga netko i presretne, s njim ne može učiniti ništa, niti ga može dekriptirati.

2) Zaobiđite restrikcije vezane uz vašu stvarnu lokaciju

Jedan od problema kojeg imamo u Hrvatskoj je što neki servisi za nas nisu dostupni jer živimo tu gdje živimo. Spomenuli smo već neke servise kao što su Spotify, Apple Music, Amazon Music, Američka verzija Netflixa itd. Ti servisi još nemaju pravnu osnovu da posluju u Hrvatskoj pa nas filtriraju po IP adresi. Čim netko iz Hrvatske pokuša otvoriti, npr. www.spotify.com, dobiti će obavijest da servis nije dostupan u Hrvatskoj.

Sva sreća, korištenjem VPN-a možete izbjeći taj problem. Dovoljno je da se, recimo, spojite na VPN server koji je u Americi i servis vas neće moći filtrirati jer imate američku IP adresu i moći ćete ga koristiti. Većina VPN servisa ima desetke, ako ne i stotine servera diljem svijeta, pa samo odaberite onaj koji želite koristiti, spojite se na njega i to je to. Postajete građanin svijeta, a ne zatočenik Hrvatske.

3) Zaobiđite cenzuru koju nameće Vlada

Neke vlade u nekim državama imaju mogućnost da spriječe ljude svoje zemlje da posjećuju određene web stranice. Sva sreća, u Hrvatskoj nema takvih zabrana, no postoji hrpa zemalja u kojima ne možete slobodno surfati po Internetu. Ako živite u takvoj zemlji ili ju planirate posjetiti, jedan od lakših načina kako se zaštititi i zaobići te zabrane je korištenje VPN-a.

Jer kada se spojite na VPN server van dotične zemlje u kojoj se nalazite, “državni firewall” vam ne može ništa. NE vidi što radite na Internetu niti može kontrolirati koje stranice smijete otvoriti, a koje ne. Zato je VPN servis popularan kod stranih novinara koji žive u raznim, nerazvijenim zemljama i to im je jedini način da slobodno komuniciraju s ostatkom svijeta. U svakom slučaju, ako trebate zaobići kakvu cenzuru ili ne želite da netko nadzire vaš Internet promet, VPN je odličan način kako to riješiti.

4) Uštedite novce kupujući online

Iako bi vas ovo moglo čuditi, neke online trgovine prikazuju drugačiju cijenu na webu u ovisnosti iz koje zemlje pristupate online shopu. Ne bitno da li su to torbe, ruksaci, tenisice, knjige, hotelske sobe ili nešto drugo. Iako je to u jednu ruku neprihvatljivo, jasno nam je zašto to neki trgovci rade. Stoga je ponekad odlično pogledati cijene na web shopu preko VPN-a, simulirajući web posjetu iz nekoliko zemalja.

Npr. Iz Hrvatske, Njemačke, Britanije i/ili Španjolske. Probajte koristiti booking.com pa ćete vidjeti kako se cijena zna mijenjati. Kada nađete onu zemlju gdje vam je cijena najprihvatljivija, napravite rezervaciju, platite predmet ili rezervaciju, i to je to. Uštedjeli ste si novac koji možete potrošiti na nešto drugo.

5) Kupujte jeftinije avio karte

Nije da samo možete uštedjeti na hotelskim rezervacijama kupujući preko VPN-a, nego i na avionskim kartama. Iako će mjesto polaska i mjesto dolaska biti jednako, neki prodavači karata/aerodromi prikazuju drugačije cijene za letove. Tako će recimo karta rezervirana iz Norveške biti jeftinija od one iz Malezije, iako se radi o istom letu s istim mjestima odlaska i dolaska. Ne kažemo da svi “varaju” kupce na ovaj način, ali ako puno letite, probajte ovaj trik. Dugoročno biste mogli uštedjeti par stotina dolara bez ikakvih problema.

6) Automatsko kriptiranje svega

Iako bi ovo moglo zvučati kao da je ispalo iz nekog lošeg “hakerskog filma”, VPN klijent za vaše računalo ili mobitel stvarno kriptira sve vaše podatke koje šaljete prema serverima ili web stranicama. Točnije, sve što odlazi s vašeg računala je kriptirano prije nego se šalje prema “van”.

Prvo se prema VPN serveru otvori kriptirani tunel, kriptiraju se vaši podaci koji se zatim šalju tim istim tunelom. Tako nitko ne može do vaših podataka, čak i da ih presretne. Zato je mnogo sigurnije koristiti jave WiFi mreže jer vam nitko ne može ništa. Da ne govorimo o tome da ISP (davatelj Internet usluge) i druge znatiželjne oči ne znaju što vi radite na Internetu.

7) Poboljšava brzinu online igri

Bez obzira da li istražujete neki ludi kontinent u svom omiljenom MMORPG-u, pucate na naciste u FPS-u ili čekate da protivnik napravi svoj sljedeći potez u Civilization Onlineu, postoji velika šansa da vaš ISP usporava podatke koji se tiču online igre.

Slažemo se da to ponekad nije pošteno niti možemo sve ISP-ove optužiti za ovo, no kada se to dogodi, postoji način da izbjegnete to usporavanje. Korištenjem VPN-a, ISP ne može znati što vi radite na Internetu i samim time vam ne može usporiti konekciju niti utjecati na brzinu kada nešto radite.

Ipak, postoji jedna kvaka u toj cijeloj priči. Treba naći VPN servis koji nudi punu brzinu za vaš load, odnosno postoji šansa da ponekad VPN postane usko grlo kroz koje ne mogu proći svi ti silni podaci pa dobijete kontra efekt, odnosno još sporiju konekciju. Sva sreća, popularni VPN servisi nude ogromne brzine koje mogu pratiti vašu Internet konekciju kako se takve stvari ne bi događale i kako bi brzina bila potpuna.

8) Uživajte u privatnom i sigurnom video pozivu

Kada pričate s nekime, ne želite da se i treća osoba pojavi u tom razgovoru, odnosno ne želite da netko nepoželjan prisluškuje i/ili gleda vaš poziv. Iako neke chat aplikacije imaju ugrađenu enkripciju (npr. WhatsApp), neke VOIP aplikacije nemaju, odnosno generalno ne dolaze s time featureom. Zato je tu VPN.

Ako koristite Skype, Google Hangouts ili nešto treće, dobro je prije toga osposobiti VPN kako bi taj razgovor bio kriptiran i kako vas netko ne bi prisluškivao. To isto vrijedi i za one koji žive u diktatorskim režimima, gdje se sve nadzire i pregledava. Skype ima nekih problema s VPN-ovima jer često poziv može puknuti uslijed lošije kvalitete, ali to je više problem Skypea nego same VPN usluge, pa preporučujemo da koristite neke druge servise za VOIP, nego sam Skype.

9) Rizična istraživanja

Mnoga istraživanja po Internetu (bila ona znanstvena ili privatne/poslovne prirode), može biti rizična. Odnosno podaci koje skupljate mogu biti osjetljivi i ne želite da netko sazna što radite. To mogu biti novinarska istraživanja, istraživanja raznih kompanija i slično. Potencijalne pretrage Interneta mogu uzburkati javnost, odnosno netko bi mogao pratiti što radite i vidjeti koga ili što istražujete. A to ne želite.

Pogotovo novinari, ali i kompanije koje ne žele da njihovi konkurenti vide što oni rade ili saznaju na bilo koji način. S VPN-om ćete riješiti taj problem, jer nitko osim vas neće znati što radite i sakriti ćete sve tragove iza sebe. Stoga, ako imate posla s osjetljivim podacima, VPN je najbolje što možete iskoristiti.

10) Korištenje VPN-a za skidanje torrenta

Iako je BitTorrent, odnosno peer-to-peer networking na glasu kao glavni izvor “zla” i piratstva, to nije u potpunosti točno. Kao prvo, jako puno legalnih servisa radi na principu peer-to-peer komunikacije, a kao drugo, na torrentima ima i hrpa sadržaja koje možete skinuti legalno. Tako da se ovaj protokol i način razmjene datoteka ne može zabraniti.

Online igre koriste P2P networking kako bi igrači skinuli nadogradnje i patcheve, kao što to koristi i Windowsi 10. Ali kada skidate torrente, legalne ili ne, to možete učiniti tako da nitko to ne zna. Koristeći VPN, posebice one VPN usluge koje dopuštaju skidanje torrenta preko njihovih servera, bit ćete sigurni i zaštićeni.

Različiti servisi imaju i različita pravila u svezi BitTorrenta, ali većina ih nema ništa protiv toga. Dapače, imaju servere koji se koriste isključivo za skidanje torrenta. Ne kažemo da podržavamo to ili vas potičemo da ilegalno skidate stvari, ali ako to već radite, onda to sakrijte od očiju javnosti.

11) Potpuna privatna kolaboracija

Iako se pohrana podataka u oblake, kao i grupne chat aplikacije i alati koriste za suradnju između dvije ili više osoba, oni znaju biti česta meta hakera. Zato je korištenje VPN-a preporučljivo jer kriptira vaše podatke, ne dopušta trećim osobama da vide što radite i da vam ukradu ključ i predstave se kao vi na određenim servisima i ukradu vam podatke. Da, to se ne događa često, ali se zna dogoditi. VPN servis tu mogućnost smanjuje na minimum! Zato ako radite na važnim projektima s drugim ljudima, koristite pri toe VPN i potaknite druge da čine isto.

Najbolji i najsigurniji VPN servisi

ProtonVPN
NordVPN
Private Internet Access
ExpressVPN
Torguard
IPredator
Azirevpn
Hideipvpn
Hide.me
Ivpn
Windscribe

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here