Snapdragon generacija čipova malo je posustala u razvoju novih rješenja pa već neko vrijeme nismo vidjelo novotarija na tom području. Ipak, dok su proizvođači pametnih telefona redom svi ugrađivali gotovo identične čipove, razvijala se nova generacija čipova koja bi trebala biti još efikasnija, a istovremeno bi trebala omogućiti uštede energije. Početkom prosinca na Geekbench, koji slovi za jedan od najpopularnijih benchmark testova, dodan je jedan novi testni čip Snapdragonu 6150.

Mnogi nagađaju kako će Snapdragonu 6150 zapravo biti zamjena za Qualcomm Snapdragon 675 čip koji već neko vrijeme preživljava na tržištu. Došlo je vrijeme za odmicanje od trenutnih standarda pa je sasvim izvjesno da će početkom sljedeće godine biti predstavljeni novi procesori koji bi trebali omogućiti još bolje performanse pametnim telefonima.

S obzirom na to da je ovo još uvijek razvojna verzija čipa, testiranje je provedeno na uređaju kodnog naziva QUALCOMM sm6150 for arm64. Navedeni čip ima 8 jezgri i radni takt od 1,80 GHz, a testiranje je provedeno na uređaju od 6 GB radne memorije te na najnovijem Android sustavu 9.0 Pie.

Čip je na Single-Core testovima osvojio 2.598 bodova, dok je na Multi-Core testovima rezultat iznosio 5.467 bodova. Zanimljivo, čip je prema broju osvojenih bodova uspio prestići Snapdragon 845 i Snapdragon 710, ali je navedeni dvojac još uvijek bolji kada je u fokusu testiranje s više jezgri. Kada se pojavi na tržištu razvojna verzija Snapdragonu 6150 trebala bi poprimiti naziv Snapdragon 685 (ako se nastavi dosadašnja praksa imenovanja čipova).

Prema podacima (nagađanjima) koji su nam do sada poznati ovaj će čip biti rađen u 11 nm LPP tehnologiji, a trebao bi podržavati kamere od 13 i 24 MP. Ako uređaj bude napravljen na način da ima dvije stražnje kamere tada bi one mogle biti od 13 MP, a isto vrijedi i za prednje kamere. Valja još naglasiti kako će čip vrlo vjerojatno podržavati rezoluciju zaslona 2280 x 1080 piksela. Kako i kada će se pojaviti na tržištu za sada još nije poznato, no rezultati su obećavajući.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here