Upravo ste rootali svoj Android uređaj. Sve je prošlo dosta dobro i vi se osjećate dobro zbog toga. No nakon što ste obavili sve što je bilo potrebno kako bi uređaj bio rootan, iduće pitanje koje si postavljate je ono logično, a ono glasi – i što sad?

Osim instaliranja novog ROM-a na vaš uređaj (što je prva stvar koju biste trebali učiniti ako uopće planirate koristiti svoj rootani uređaj), sada na svom uređaju možete koristiti neke, vrlo kvalitetne i ”snažne” aplikacije koje prije rootanja niste mogli koristiti. O kakvim se aplikacijama radi? Nešto više o njima u nastavku članka.

Link 2SD

Link 2SD

Činjenica je da Android uređaji na sebi imaju ugrađenu mogućnost micanja stvari na SD karticu (odnosno ”Move to SD”). No ako malo bolje pogledamo vidjeti ćemo da je ta mogućnost dosta ograničena i da ne pruža baš neke posebne ili dodatne mogućnosti. Recimo ako na svom Android uređaju imate velike datoteke (kao što su recimo igre koje su podijeljene u ”obb” datoteke) velika većina tih datoteka će ostati na vašem uređaju, odnosno u memoriji vašeg uređaja. Zato su tu aplikacije poput Link 2 SD.

Link 2SD će sve takve velike datoteke bez ikakvih problema prebaciti na vašu SD karticu. Nakon prebacivanja aplikacija će stvoriti prečac koji će voditi do originalne pozicije te datoteke. To znači da će vaš Android uređaj ”misliti” da se datoteka još uvijek nalazi u unutarnjoj memoriji uređaja dok će se ona zaista nalaziti spremljena u memoriji SD kartice. Na taj način ćete si znatno uštedjeti na unutarnjoj memoriji uređaja, što je posebice važno danas kada je svaki gigabajt itekako bitan.

Kako bi ova aplikacija funkcionirala prije nego što je počnete koristiti na svojoj SD kartici ćete trebati stvoriti drugu particiju, što se svakako isplati, pogotovo ako se uzme u obzir benefit koji vam Link 2SD daje.

Titanium Backup

Titanium Backup

Istina je da su Googleovi načini stvaranja backupa ili sigurnosnih kopija podataka sve u svemu dosta dobri i pouzdani. No postoje i bolji načini koji se nažalost ne mogu koristiti niti implementirati na Android uređaj bez da prije toga uređaj rootate. Jedan od takvih načina, odnosno aplikacija je Titanium Backup.

Ova aplikacija će stvari dovesti na potpuno jednu drugu razinu. Ono što ova aplikacija može jest stvaranje sigurnosnih kopija, vraćanja i ”zamrzavanja” svih aplikacija koje se nalaze na vašem Android uređaju. Nadalje sve ovo možete učiniti unutar postavki aplikacija i to prije nego što stvorite backup.

Svi podaci od kojih ste stvorili sigurnosnu kopiju će biti kriptirani i mogu biti poslani na vanjske uređaje, kao što su cloud usluge spremanja podataka- Box, Dropbox ili Google Drive. Nadalje, možete isto tako i kreirati sigurnosne kopije sami ili možete postaviti da aplikacija sama, periodički stvara sigurnosne kopije. Sve u svemu, vrlo korisna aplikacija, koja će itekako koristiti onima koji vole da njihovi podaci budu sigurno i detaljno spremljeni.

Set CPU

Set CPU

U slučaju da se smatrate tehnološki vrlo pismenim i pouzdanim u vezi tweakanja i mijenjanja postavki voltaže procesora na svom Android uređaju onda je aplikacija na koju biste svakako trebali baciti oko Set CPU.

Set CPU je odlična aplikacija koju će znati koristiti i od koje će znati izvući ono najviše svi oni koji žele ”prčkati” po opcijama procesora, voltaže, vijeka trajanja baterije uređaja, ukratko- oni koji žele dodatno mijenjati već postavljene postavke hardvera uređaja. Možda želite žrtvovati performanse svoga uređaja kako biste si povećali vijek trajanja baterije.

Možda želite kreirati profil procesora vašeg uređaja koji će biti određen specifično za igranje 3D igara u QHD kvaliteti. Bez obzira na razloge, Set CPU je jedna od aplikacija zbog koje rootanje Android uređaja dobiva posebno značenje i nešto zbog čega ćete dobiti osjećaj kao da ste svoj uređaj rootali s razlogom.

Greenify

Ova aplikacija je u Googleovoj Trgovini aplikacija prisutna već duže vrijeme i kao takva nailazi na odličan odaziv korisnika. To je super vijest, jer to znači da developeri trebaju izbacivati nove ”tweakove” i nadogradnje ne bi li aplikacija ostala iste kvalitete.

Glavna namjena Greenify aplikacije jest da služi kao upravitelj radom aplikacija u pozadini Android operacijskih sustava. Nakon što aplikaciju instalirate ona će vam između ostaloga pokazati koje sve aplikacije rade u pozadini i koje sve možete onemogućiti te na taj način uštedjeti na resursima uređaja.

Nakon što ste otkrili koje sve aplikacije rade onda kada ne trebaju i koje uz to dodatno troše energiju baterije vašeg uređaja možete ih jednim klikom ”uspavati” odnosno onemogućiti da se same pokreću. Ako vam treba aplikacija idealna za optimizaciju potrošnje energije baterije vašeg uređaja Greenify je ono što vam treba. Naravno, aplikacija je u cijelosti besplatna i dostupna u Googleovoj Trgovini aplikacija.

Liveboot

Liveboot

Liveboot je vrsta aplikacije u kojoj će se najbolje snaći oni koji se smatraju zagriženim ”tech-freakovima”, odnosno korisnici koji uživaju kada na njihovim uređajima odjednom radi više kompleksnih procesa. Liveboot po mnogočemu podsjeća na ono kako je izgledalo podizanje sustava u ranim ’90.-ima, što znači da će Liveboot nakon što je pokrenete na ekranu vašeg Android uređaja prikazati raznobojan zid teksta koji se lista kako se uređaj pokreće.

Vi kao korisnik možete postaviti količinu informacija za koju želite da se prikazuje na ekranu vašeg uređaja. Osim toga, možete postaviti i da se te informacije prikazuju kao pozadina vašeg uređaja (za one koji ne žele da im uređaji imaju crnu pozadinu).

Root Explorer

Root Explorer

Sam naziv aplikacije opisuje ono što ova aplikacija čini i za što služi. Root Explorer će vam dopustiti istraživanje datoteke Android uređaja na root razini, odnosno istraživanje onih datoteka koje inače ne biste mogli istražiti ili otvoriti kada biste koristili uobičajen upravitelj datoteka na Android uređaju.

Nadalje, Root Explorer vam omogućuje pregledavanje, modificiranje pa čak i brisanje datoteka koje su dio programa vašeg Android uređaja (ipak, prije nego što neke datoteke budete obrisali, pazite što brišete). Osim davanja pristupa root datotekama uređaja Root Explorer će vam omogućiti i neke druge, dodatne mogućnosti i fore.

S obzirom da se radi o dosta kompleksnoj aplikaciji Root Explorer nije besplatan. Za nekih 30-ak kuna Root Explorer moći ćete kupiti u Google Play Storeu.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here