Danas nije rijetkost na oglas za posao naletjeti na Facebooku, Twitteru ili nekoj drugoj društvenoj mreži. Dapače, takvo što postala je naša svakodnevica što nimalo ne čudi jer danas veliki dio vremena provodimo upravo na društvenim mrežama. No, uz činjenicu da se poslovi danas nude na društvenim mrežama, mnogo se toga promijenilo kada je u pitanju ponuda i potraga za poslom.

Primjerice, pitanja koja postavljaju potencijalnim kandidatima velike IT tvrtke često su u nekom apstraktnom svijetu, gdje se nastoji saznati kako osoba razmišlja izvan okvira. No, ni razgovori za posao putem SMS poruka više nisu novost, kao i oni putem video razgovora. Uza sve to, novi trend koji sve više dobiva na značaju jest testiranje potencijalnih kandidata za posao putem video igre.

Arctic Shores je britanska kompanija koja je osmislila koncept testiranja kandidata putem video igara. Cilj je istražiti različite sposobnosti kandidata i od finalnih rezultata igre dobiti zaključak da li je kandidat dobar za kompaniju ili ne. Umjesto standardnog razgovora za posao kandidatu se ovdje pristupa s videoigrom koja može biti na računalu ili na pametnom telefonu.

Zatim, kandidat rješava nekolicinu zadataka koji se nalaze u video igri i nastoji steći što bolje rezultate u različitim sferama igre. Na kraju dobivaju se rezultati kandidata koji se lako mogu usporediti jedni s drugima i može se razaznati koji kandidat zadovoljava određene kriterije.


Tvrtka Arctic Shores razvila je nekoliko različitih verzija videoigara koje nudi tvrtkama. Važno je napomenuti kako se igre posebno prilagođavaju zahtjevima pojedinih tvrtki, a sve u cilju što boljeg i kvalitetnijeg pridobivanja rezultata i kandidata. Ono što još valja napomenuti jest da najbolji rezultat ostvaren u igri na znači i zaposlenje, jer se kroz video igre gledaju različiti parametri i dolazi se do raznih zaključaka.

Dakle, možda će netko briljirati u dijelu igre koji je najvažniji dotičnoj kompaniji pa će upravo on biti idealni kandidat za posao. Bilo kako bilo, ako ćete uskoro tražiti posao možda vas poslodavac iznenadi pa vas umjesto razgovora za posao počasti video igrom.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here