Mnogo puta smo pisali o Cherry MX switchevima i smatramo da su to najbolji switchevi na tržištu za mehaničke tipkovnice. Nisu jedini, ali su najrasprostranjeniji, najjeftiniji u izradi i najbolji za korištenje. Znamo da postoji hrpa ljudi koji se neće složiti s nama, no to je stvar osobnih preferenci.

Cherry MX switchevi se dijele na Red, Green, Blue, Black, Clear itd. No, osim njih imate Kailh/Kaihua switcheve (Red, Black, Brown, Blue), Razer switcheve (Green, Orange, Mecha-membrane), Logitechove Romer-G, SteelSeries-ove QS1, Topre, Matias (Quiet Click, Linear), Cooler Masterove

Kao što vidite, izbora imate. Nažalost, mnoge od ovih switcheva je izuzetno teško nabaviti u Hrvatskoj. Neke možete jer ćete naći Razerove i Logitechove tipkovnice u prodaji, no Matias, Topre, Kailh … ćete morati kupiti online bez mogućnosti da ih probate da li vam odgovaraju. Naravno, i skupo ćete platiti tu tipkovnicu – tipkovnica + poštarina + porez kada tipkovnica dođe u Hrvatsku.

Skup je to sport, no oni koji su cijele dane za računalom bi trebali investirati u jednu dobru mehaničku tipkovnicu jer vam ona može trajati godinama bez ikakvih problema (većina mehaničkih tipkovnica podržava preko 50 milijuna klikova po tipki, dok “obične tipkovnice” imaju 2-3 milijuna klikova). Osim što su kvalitetne, ergonomski su ispravne, daju odličan feedback kod pisanja i clicky su. Posebice plavi switchevi, a možete ih poslušati u ovom kratkom videu:

 

No, u ovom tekstu se nećemo baviti vrstama switcheva, nego pogledajmo koji novitet je najavila kompanija Cherry.cherry swithn na tipkovnici

 

Cherry MX Red low-profile switchevi

Bez obzira da li mehaničku tipkovnicu koristite za igranje igri ili općenito pisanje/tipkanje, vrlo vjerojatno su bazirane na Cherryjevim switchevima i izgledaju kao da su ispale ravno iz 1980-ih godina. Dobro, danas su tipkovnice malo modernije, dolaze i s RGB svijetlima, no switchevi se nisu mijenjali zadnjih 30-ak godina. Sada se to mijenja, a najava je došla na ovogodišnjem CES-u o kojem smo već pisali. Cherry je predstavio nisko-profilne mehaničke switcheve.

To je ogroman korak za malu Njemačku kompaniju smještenu u Auerbachu koja radi dotične switcheve već godinama. Ako ste ikada koristili mehaničku tipkovnicu, onda znate o čemu pričamo.

Na prezentaciji na CES-u, kompanija je pokazala Cherry MX Low Profile RGB switcheve koji su stvarno novitet nakon 30 godina tradicije. Ne samo da će omogućiti da tipkovnice budu mnogo niže nego što su do sada bile, nego će biti i moguće još kvalitetnije. Feedback koji ćete dobiti je jednak onome kod korištenja “standardne” tipkovnice s MX Red switchevima, samo što će ovi switchevi biti 35 posto niži u profilu. Također, putanja crvenih switcheva će biti smanjena s 4 mm na 3.2 mm.

Postavlja se pitanje hoće li ta manja putanja odgovarati gamerima koji su naučili da moraju tipke malo jače stisnuti i koji jednostavno tako koriste tipkovnicu – “nabijajući po tipkama”. Vrlo vjerojatno će ovi nisko-profilni switchevi biti namijenjeni onima koji mnogo pišu na računalu, programerima i sličnim korisnicima. I naravno onima koji kupe laptop s mehaničkom tipkovnicom (op.a. za sada ih još nema puno na tržištu, no možemo ih uskoro očekivati).mehaničke tipkovnice

 

Datum izlaska je upitan

Iz kompanije su rekli da će low-profile crveni switchevi biti tek prvi u ponudi i da će doći još novih tipki. Vjerojatno cijela serija onih koji nisu nisko-profilni: green, blue, clear, black, brown … Crveni switchevi su linearni i trebaju malo silu da ih aktivirate, pa su vjerojatno i najlakši za napraviti.

S druge strane imate Black switcheve koji su također linearni ali su prilično čvrsti i morate ih malo jače stisnuti. Pa imate Brown i Blue switcheve koji nisu linearni itd. To će zahtijevati malo posla dok se ne uspiju napraviti u ovom nisko-profilnom obliku.

Kada ćemo moći kupiti ovakve tipkovnice, teško je reći jer nijedan datum nije izrečen. No, čim se počnu masovno proizvoditi, odmah ćete ih moći vidjeti u tipkovnicama iza kojih stoje Corsair i Logitech (i neki drugi). Jedino što vam možemo reći je da se strpite i sačuvate novce. Ovo će definitivno biti dobra investicija čim se tipkovnice pojave na tržištu. Nadamo se još ove godine.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here