Kako složiti maleno računalo za rudarenje kriptovaluta, koje vam neće značajno povećati račune za struju, a investicija bi bila otprilike kao jedan osrednjim mobitel na tržištu, tj. oko 2000kn. Što nam je sve potrebno za maleni rig za rudarenje kriptovaluta i na što trebamo obratiti pažnju, saznajte u nastavku.

Ovo nije primjer računala za intenzivna rudarenja, nego je naglasak stavljen na minimalnu potrošnju struje, uz minimalnu investiciju u takav rig za rudarenje kriptovaluta. Energetski efikasno rudarenje kriptovaluta vam može uštedjeti dosta novaca za struju, a ujedno vam može i zaraditi novac. Glavni trik je u tome da maksimizirate hash stopu po vatu (W) i smanjite ukupnu energetsku potrošnju vašeg sustava.

U nastavku teksta, reći ćemo nešto više o komponentama i postavkama sustava koje su potrebne da biste maksimizirali energetsku efikasnost svog računala za rudarenje kriptovalute Ethereum, a to manje više vrijedi i za sve ostale kriptovalute.

 

Preduvjeti za rudarenja Ethereuma

Dva su pristupa smanjenju troškova energije kad se rudari Ethereum (ili bili koja kriptovaluta):

  1. Možete smanjiti ukupnu potrošnju električne energije (kW) sustava.
  2. Možete maksimizirati količinu rudarene kriptovalute u odnosu na potrošnju energije.

Oba stila na kraju izgledaju vrlo slično. To je zato što se rudarenje kriptovaluta fokusira na dvije glavne komponente: grafičku karticu i napajanje. Ostatak računala može biti i komad starog željeza. Dobro nije baš tako doslovno, ali krenimo redom.

Počnimo s najbitnijom komponentom: grafičkom karticom (GPU).

 

Potrebne komponente za izradu vašeg ultra efikasnog računala za rudarenje kriptovaluta

Energetski efikasni GPU-ovi

Energetski najefikasniji GPU-ovi dolaze nam od Nvidie. Nažalost, Nvidijini GPU-ovi nisu tako dobri u rješavanju tkzv kriptografskih ključeva koji se popularno nazivaju hash, kao AMD-ov hardver. Pored toga tradicionalno AMD  grafičke kartice manje koštaju od Nvidie. Stoga bi bila naša preporuka, ako želite dobiti energetsku efikasnost (bez da platite visoku cijenu za GTX1070 ili GTX1080), vaša jedina opcija je AMD-ova grafička kartica.

MSI Radeon rx 460
MSI Radeon rx 460

Energetski najefikasnija od AMD modela je AMD Radeon RX 460 (ili skuplje RX 560 i RX 570). RX 470 troši oko 145W, uz preporučeno napajanje koje proizvodi oko 350W ukupno. Dok RX 460, s druge strane, koristi ukupno 75W, i to ga čini svakako jeftinijim izborom za korištenje na rudarskim stojevima s jednom karticom.

msi-radeon-rx-470-4gb
MSI radeon RX 470

 

Hash stopa kod RX460 je oko 11 mega-hashova po sekundi (MHS). S najvišom potrošnjom od 75W, to je 0,147 MSH/W. RX 470 ima hash stopu od oko 25 MHS i potrošnjom energije od 120W za 0,208 MHS/W. Od ove dvije, RX 470 nudi bolju efikasnost po vatu. Ali 460 je lakša za postavljanje na jeftinijim sustavima slabijih komponenti. Stoga ne čudi činjenica da se RX 470 koja košta mnogo više (350 eura na ebayu) i vrlo teško se može pronaći kod nas u trgovinama, dok je RX 460 dobavljiva i kod nas po cijeni od oko 900kn.

Napomena: Što je više RAM-a, to je bolja hash stopa kartice. Ako možete nabaviti više RAM-a, učinite to.

 

RX 460 je lakše napajati

GPU poput RX 470 zahtijevaju dodatnu energiju od 6-pinskog ili 8-pinskog priključka, koje dostavlja vaše napajanje (PSU).

Za razliku od 470, 460 treba toliko malo struje da može raditi u potpunosti preko struje koju dobiva preko PCIe priključka matične ploče (čiji je maksimum oko 75 vata). To znači da ne trebate 8 ili 6-pinski priključak, pa gotovo sigurno može raditi pomoću energije koju proizvodi tzv. picoPSU: maleni, visokoefikasni PSU bez ventilatora.

 

Energetski efikasno napajanje

Napajanje određuje koliko efikasno računalo uzima struju iz utičnice u zidu. Nažalost, standardni PSU pretvara izmjeničnu struju (AC) u istosmjernu (DC) s oko 70 posto efikasnosti. To znači da se 30 posto energije izvučene iz zida pretvara u višak topline.

Srećom, postoje napajanja PSU, koja mogu pretvarati i sa efikasnošću od 80 posto ili više. Kad dobiju certifikat organizacije 80 Plus, napajanja dobivaju ocjenu efikasnosti koja ovisi o opterećenju jedinice. Ocjene variraju: od 80+, 80+ Bronze, 80+ Silver, 80+ Gold, 80+ Platinum do 80+ Titanium. Na vrhu ovog popisa, PSU ima efikasnost iznad 90 posto pod svim opterećenjima, ali obično košta i mnogo više od običnog napajanja.

Ako ne želite potrošiti mnogo novaca i napravili bi računalo na osnovu RX 460 GPU-a, naša preporuka bi bila da nabavite tkzv. picoPSU. PicoPSU općenito daje napajanje negdje ispod 200 vata, i obično pruža višu efikasnost od standardnih napajanja, između 80 i 90 posto. Ako koristite RX 460, možete se izvući s picoPSU-om. Model koji preporučujem je 160-XT. XT uključuje 4-pinski CPU priključak.

picoPSU 160-XT
picoPSU 160-XT

 

Mana je što ne možete jednostavno staviti picoPSU u kućište bez nekih modifikacija. Povrh toga, picoPSU-ovi obično podržavaju jedan uređaj preko SATA kabla. Ako vaše kućište ima diskove za pohranu smještene na neobičnim mjestima, možda ćete trebati produžni kabel.

 

Matična ploča i procesor

Što se matične ploče tiče, samo je jedan preduvjet: mora podržavati GPU pune veličine, procesor nije važan.

Inače bih preporučio korištenje Intel Atom matične ploče. Nažalost, nijedna Atom ploča široke potrošnje ne nudi PCIe x16 priključke pune veličine. Također, pomalo je zbunjujuće koliko doista energije PCIe utor daje. Prema specifikacijama, PCIe x16 utor može ispostaviti oko 75 vata. To bi trebalo biti dovoljno za 75-vatnu potrebu RX 460, ali neki proizvođači RX 460 nude alternativni 6-pinski priključak, za dodatnu sigurnost.

Srećom, velik broj AMD matičnih ploča uključuje PCIe utore pune veličine i niskoenergetske procesore. AMD je u prodaju pustio dvije različite linije procesora koji su pobjednička kombinacija niske potrošnje energije, niske cijene i PCIe utora pune veličine: AM1 platforma i serija matičnih ploča s ugrađenim procesorima.

ECS KBN-I2100
ECS KBN-I2100

Od tih, preporučujemo ECS KBN-I/2100, ali u zadnje vrijeme ih je teško naći i prevelika im je cijena. Srećom, AM1 platforma pruža sličnu nisku cijenu i nisku potrošnju energije. Primjerice, možete naći AM1 dvojezgreni Sempron procesor za oko 290kn. A matična ploča košta oko 300kn s osnovnim modelom isporuke.

 

jeftino pc kućište

Ostatak računala

Ostatak računala nije osobito bitan. Općenito, želite kućište koje će prikladno hladiti RX 460 ili RX 470, ali i same grafičke kartice uključuju vlastiti mehanizam hlađenja. Osnovna ideja kod kućišta je da ne bi trebalo ometati mogućnost hlađenja GPU-a i to je sve. Mnogi ljudi čak ostave i otvorena kućišta. Dok postoje i oni najveći entuzijasti koji povežu nekoliko RX 470 GPU-ova direktno na Ikeinim policama za odlaganje cipela.

 

Primjer sustava: Super nisko energetsko računalo za rudarenje Ethereuma

 

Evo kako bi jedan idealni sustav izgledao (po vrlo umjerenoj cijeni):

  1. Matična ploča + CPU: ECS KBN-I/2100 (ebay ili amazon)
  2. GPU: RX 460 po mogućnosti sa 4Gb RAM-a
  3. Kućište: mini ili midi ITX bilo kakvo
  4. PSU: 160XT picoPSU snage 180 W s adapterom
  5. RAM: DDR3 1 x 2 GB DIMM
  6. SSD: Patrio flare 60GB SSD

Cijela konficurcija bi trebala koštati oko 2.000kn, treba uzet u obzir da se trenutno jako razlikuju cijene hardvera, pa i cijena može varirati.

Nešto skuplje računalo za rudarenje kriptovalute bi imao drugačije PSU i GPU, ali što se ostalog tiče bi trebao izgledati identično. Umjesto korištenja RX 460, može se koristiti RX 470 (ili čak 480). Na nesreću, cijene kartica visoke klase su otišle u nebo, tako da je ovo samo kao opcija, ako naletite na povoljne cijene GPU-a. Inače za početak ne bi preporučili ništa jače od RX 460, što je sasvim dovoljno da uronite u rudarenje kriptovaluta, bez da potrošite bogatstvo u novcu i kasnije u potrošnji struje.

SSD će osigurati da se sustav brzo diže i konfigurira, a mogli biste udvostručiti RAM memoriju, kupnjom dva 2GB DIMM-a umjesto jednog. Ovo bi malo podiglo hash stopu uz vrlo mali dodatni trošak.

 

Konfiguriranje računala za rudarenje: Smanjenjem voltaže GPU-a

Kao i sa CPU-ovima, možete smanjiti voltažu koja ide prema GPU-u, a time smanjiti potrošnju struje i proizvodnju viška topline. Hoćete li morati napraviti kompromis, ovisi o vašoj grafičkoj kartici. Kod većine neintegriranih grafičkih kartica, može se smanjiti napon napajanja bez da išta izgubite na performansama. No, manji broj kartica ipak postaje nestabilan, čak i s jako malim smanjenjem. Nećete znati dok ne probate.

Ako imate AMD karticu, postupak ide ovako: instalirajte Radeon Settings. Pokrenite ga i idite na Gaming Tab:

change-radeon-settings-wattman-undervolt-670x328

Odaberite Wattman tab i skrolajte dok ne dođete do Voltage Control (mV). Iz ovog menija možete smanjiti voltažu. No, imajte na umu da vaša grafička kartica vuče različitu voltažu na različitim frekvencijama. Osobno, napravim smanjenje od 100 mV za bilo koju frekvenciju. Zato, za STATE od 1 do 7 smanjite voltažu za 100. Kod RX 480 se najviše može smanjiti na 800 pa ćete vidjeti da su prva dva unosa 800:

Inače nemorate brinuti zbog ovoga, jer ako sa smanjenjem voltaže vaš sustav počne ponašati nestabilno, Radeon Settings će se automatski resetirati na zadanu tvorničku voltažu. Doslovno nema nikakvog rizika trajne nestabilnosti.

 

Dali biste trebali napraviti energetski efikasno računalo za rudarenje Ethereuma?

Rekao bih, samo kao eksperiment. Tehnologija koja stoji iza Ethereuma, čini ga vrlo zanimljivom investicijom i nije slučajno što zauzima drugo mjesto odmah iza najpopularnijeg Bitcoina. Stoga se ova investicija jednog dana može pokazati vrlo vrijednom.

Ali kriptovalute su danas u tolikoj mjeri špekulativne, da su po meni vrijedne samo poduzimanja umjerenog rizika. Ne bih ulagao velike novce u rudarenje kriptovaluta, osim ako stvarno nemate viška, i svjesni ste rizika prije nego uložite bilo kakav novac. Kamo vodi budućnost kriptovaluta nitko ne može sa sigurnošću reći, jer i dobitak i gubitak su potpuno izvjesni.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here