Krajem svake godine donosimo neke zaključke, odnosno statistiku kako je izgledala godina iza nas. Zanimljivo, svake se godine iznova čudimo koliko “jednostavne” i “glupe” lozinke veliki broj korisnika postavlja na svoje online profile. Veliki tehnološki portali i stručnjaci za sigurnost neprestano javno pozivaju korisnike da redovito mijenjaju svoje lozinke i da što je više moguće “zakompliciraju” svoje lozinke. Ipak, čini se kako su te javne prozivke bezuspješne jer ove je godine najpopularnija lozinka ponovno “123456”.

Lozinka je jedina zaštita koja vas štiti od napada korisnika i zloupotrebe vaših profila. Veliki broj korisnika ne shvaća ozbiljno kakvoću lozinka pa se postavljaju neke jednostavne lozinke – koje je hakerima lako probiti. Kompanija SplashData na kraju svake godine objavljuje popis najkorištenijih lozinki, a ovogodišnji popis ne razlikuje se previše od prošlogodišnjeg – što svakako nije pozitivno. Šestu godinu zaredom na vrhu liste najpopularnijih lozinki nalazi se lozinka 123456.

Na drugom mjestu ljestvice popularnosti lozinki nalazi se lozinka 123456789, dok se na trećem mjestu nalazi lozinka “qwerty” koja je u odnosu na prošlu godinu napredovala nekoliko mjesta prema gore. Na četvrtom mjestu se nalazi lozinka “password” koja je prošle godine zauzimala drugo mjesto pa možemo reći kako je pala za dva mjesta po popularnosti. Među najpopularnijim lozinkama nalaze se još dva niza brojeva “1234567” i “1245678”, a tu je i jedna romantična lozinka “iloveyou”. Na devetom mjestu popularnosti je lozinka “111111”, dok je na desetom mjestu ponovno još jedan niz brojeva “123123”.

Svi ovi podaci jasno pokazuju kako korisnici i dalje jako malo pažnje pridodaju stvaranju kvalitetnih lozinki koje je teško probiti. Valja naglasiti kako su gore navedene lozinke gotovo pa nikakva zaštita jer hakeri jako dobro znaju koje su najkorištenije lozinke i upravo će tim lozinkama pokušati ući na vaš profil. Stoga, odvojite dio svojeg vremena i osmislite lozinke koje sadrže kombinaciju brojeva, slova i neki specijalni znak. Kvalitetna lozinka prvi je obrambeni mehanizam za zaštitu vaših online profila.

Piše: Marko Županić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here