Volkswagen grupa, nedavno je predstavila vizionarski koncept za budućnost električnih parkirališta, s mobilnim robotima za punjenje automobila, koji će električna vozila puniti automatski.

Prototip autonomnog robota, opremljenog s kamerama, laserskim skenerima i ultrazvučnim senzorima, moći će se slobodno kretati na parkiralištu i locirati električna vozila kojima je potrebno punjenje. Spojen na aplikaciju zvanu V2X komunikacija, robot za punjenje moći će isporučiti nekoliko baterija od 25kWh i napuniti više vozila istovremeno.

“To je vizionarski prototip, koji se u stvarnosti, ako bude potrebe, može i vrlo brzo realizirati.” Izjavljuje g. Möller, voditelj razvoja komponenti volkswagen grupe.

Mobilni robot za punjenje izazvat će revoluciju kada je u pitanju punjenje u različitim parkiralištima, poput višestambenih parkirališta, parkirnih mjesta i podzemnih parkirališta jer automobilu dopunjavamo infrastrukturu za punjenje, a ne obrnuto. “, nastavlja Möller. “Uz ovo možemo gotovo svako parkiralište učiniti električnim, bez ikakvih složenih i kompliciranih zahvata.

Cijeli proces punjenja odvija se bez ikakve ljudske interakcije. Nakon lociranja vozila kojima je potrebno punjenje, Volkswagenov mobilni robot donosi prikolicu u obliku mobilnog uređaja za skladištenje energije, zvane akumulatorski vagoni, i spaja ih na vozilo. Vozilo se puni uskladištenom električnom energijom iz akumulatorskih vagona. Kada je punjenje dovršeno, robot će se vratiti po akumulatorski vagon i vratiti ga u stanicu za punjenje.

Kako bi to izgledalo u živo pogledajte o ovom kratkom videu:

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here