SAD je već dugo u sukobu s Kinom, a tekuća tehnološka utrka to samo pogoršava. Kao što se nekada znalo reći – neki izmišljaju i uvode inovacije, dok ih drugi kradu i započinju masovnu proizvodnju uz sudjelovanje jeftine radne snage, snižavajući cijenu tehnoloških noviteta. To je tako štetan, moderan stereotip, kao i činjenica da ako netko špijunira, to su, naravno, Kina ili Rusija. Nažalost, situacije poput današnje samo potpiruju spor između SAD-a i Kine.

66-godišnji znanstvenik Yi-Chi Shih iz Los Angelesa osuđen je na preko pet godina zatvora zbog predaje osjetljive tehnologije kineskoj vladi. Sve je to uslijedilo nakon zločina prije dvije godine, kada je Shih 2019. godine osuđen zbog ilegalne nabave i prodaje MMIC-a državnom entitetu u Kini.

MMIC-ovi su sami po sebi monolitni mikrovalni integrirani krugovi koji se, s jedne strane, koriste u civilnim aplikacijama za manipulaciju mikrovalnim frekvencijama, a s druge strane pronašli su svoje mjesto u vojnoj primjeni. MMIC-ovi su često oprema za rakete, lovce, radare, specijalizirane sustave navođenja ili oprema za vođenje i suzbijanje elektroničkog ratovanja.

Nije iznenađujuće što se MMIC-ovi ne mogu izvoziti bez posebne licence, kako je navedeno u IEEPA Zakonu i Američkim izvoznim propisima. Nije ni iznenađujuće da je za takva kršenja zakona Shih istodobno osuđen platiti i 362.000 američkih dolara odštete i 300.000 američkih dolara kazni. Američko Ministarstvo pravosuđa izvještava da je Yi-Chi Shih bio predsjednik tvrtke Chengdu GaStone Technology Company (CGTC) koja je gradila pogon za proizvodnju MMIC-a u Chengduu u Kini.

Međutim, tvrtka se suočila s problemima i u razvoju MMIC -a i u izgradnji tvornica, pa su umjesto problema, Shih i njegovi suradnici imali plan za nepredviđene situacije. Jednostavno su željeli kupiti MMIC-ove od neobaviještene američke tvrtke iz SAD-a i ilegalno ih uvesti u Kinu.

U tu svrhu osnovana je tvrtka Pullman Lane Productions koju financira Kina, a čak je uspjela dobiti pristup jednom od američkih dobavljača MMIC-a. Pretvarajući se da je domaća tvrtka koja te sustave namjerava koristiti samo u SAD-u, prevaranti su uspjeli dovršiti kupnju. Napokon, izvezli su kupljene MMIC-ove u Kinu i prodali AVIC 607 svojoj podružnici, što je vjerojatno učinilo te sustave dostupnim za opremu kineske vojske.

Piše: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here