Tržište kriptovaluta zadnjih je godina postalo iznimno popularno i istodobno povuklo veliki broj ulagača. Sve veće brojke ljudi koji se uključuju u trgovanje kriptovalutama zabrinjavaju i europske čelnike pa zbog toga nije iznenadila vijest kako Europska unija počinje s izradom plana kako bi transferi bitcoina i ostalih kriptovaluta mogli biti detaljnije praćeni. Cijeli proces trebao bi se završiti unutar sljedeće dvije godine.

Radit će se o izmjenama u europskim zakonima s kojima će se tvrtke ili institucije koje vrše transakcije s bitcoinom i ostalim kriptovalutama natjerati na skupljanje detaljnih informacija o pošiljateljima i primateljima transakcije. Novi paket zakonskih promjena donijet će obvezu tvrtke ili institucije koja vrši financijsku transakciju da bilježi ime/naziv, adresu, datum rođenja ili osnivanja te broj računa fizičke ili pravne osobe koja provodi transakciju ili je njen primatelj.

Nova pravila odnosit će se i na zabranu pružanja usluga anonimnih digitalnih novčanika za kriptovalute. Ovu pomalo nezgodnu konstrukciju Europska komisija je kasnije detaljnije objasnila i navela kako se zabrana neće odnositi na servise kao što su Wasabi ili Samourai, iako ih je, primjerice, Europol prošle godine stavio na popis najvećih prijetnji na darknetu jer su svojim posredništvom komplicirali praćenje kriptovaluta. Pretpostavlja se da će se o ovom pitanju još dodatno raspravljati jer trenutne informacije nisu dovoljno jasne u vezi novčanika za kriptovalute.

Europska komisija objavila je izvještaj u medijima u kojem navodi kako je ovakva promjena, usmjerena prema kontroli trgovanja kriptovalutama, samo način da se uspješnije vodi borba protiv sumnjivih transakcija, pranja novca te financiranja terorizma.

Nove odredbe trebale bi izjednačiti trgovanje kriptovalutama s bankarskim transakcijama gdje postoje jasne zakonske odredbe o potrebnim informacijama koje omogućuju praćenje traga novca.

Objava Europske unije od 20. srpnja u kojoj su prvi put javnosti predstavljene namjeravane promjene uzrokovala je trenutni pad vrijednosti bitcoina ispod granice od 30.000 dolara, no vodeća svjetska kriptovaluta se unutar 24 sata opet podigla na vrijednost od 31.733 dolara.

Kriptovalute trenutno predstavljaju zabrinjavajući faktor u svjetskoj ekonomiji. Vrlo su zanimljivi navodi koje je u svibnju imao Brett Heath, izvršni direktor tvrtke za trgovinu plementim metalima Metalla Royalty & Streaming koja ima neto vrijednost od gotovo pola milijarde dolara.

Upozorio je da sve financijske krize iz zadnjih desetljeća imaju nešto zajedničko – masovno prihvaćanje novog financijskog proizvoda ili nove tehnologije koju se ne razumije u potpunosti. Njegova je procjena da će pošast za kriptovalutama uzrokovati novu financijsku krizu jer se radi o sustavu koji nije centraliziran i uređen, a same kriptovalute vidi kao „dozvolu privatnog sektora da sam tiska novac kad mu odgovara“.

Piše: Ervin Mičetić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here