Zaposlenici NASA-inog Svemirskog centra John F. Kennedy na Floridi u opasnosti su da dobiju otkaz ukoliko snimaju i snimke sa svojih radnih mjesta objavljuju u javnost. Upozorenje svemirske kompanije stiže nakon što je u javnost izašao video koji prikazuje eksploziju SpaceX-ove svemirske kapsule Crew Dragon.

Do informacije o mogućim otkazima stigle su tamošnje novine Orlando Sentinel, koje su, pozivajući se na interno pismo poslano izvođačima radovima u NASA-i, napisale kako su njihovi zaposlenici dobili upozorenje da ne smiju snimati ni objavljivati bilo kakve fotografije ili videozapise iz prostorija Centra. U protivnom, slijedi im raskid ugovora o radu.

SpaceX je 20. travnja testirao SuperDraco motorne sustave za kapsule, koji su dizajnirani kako bi astronauti izbjegli opasnost u slučaju potrebe za lansiranjem. Videozapis neuspješnog testa motora u zračnoj postaji Cape Canaveral prvotno je procurio na Twitteru, sugerirajući da je kapsula eksplodirala.

Tracy Yates, glasnogovornica aerospace tvrtke Jacobs, kaže da pismo radnicima služi kao ‘interni podsjetnik’ na pravila koja osoblje mora poštovati.

„U ta je pravila uključeno ‘standardno upozorenje’ da bi pojedina kršenja mogla dovesti do disciplinskog postupka, uključujući optuštanje radnika“, izjavila je.

NASA i Muskov SpaceX, koji zajedno surađuju na projektu, kasnije su priznali ishod testa rezultirao ‘anomalijom’, ne iznosivši pritom nikakve detalje o incidentu, kojem je svjedočio velik broj ljudi.

Crew Dragon je svemirska kapsula za višekratnu upotrebu kojom se u svemir mogu prevoziti ljudi i teret. Sama NASA je SpaceX-u za program testiranja motornih sustava dodijelila 2.6 milijarde dolara.

Pogledajte video koji detaljno objašnjava cijelu pozadinu situacije:

Piše: D.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here