Gotovo šest mjeseci prošlo je od nestanka mladog Brazilca Bruna Borgesa, a teorije koje govore o tome što mu se zapravo dogodilo svakim se danom povećavaju. Međutim, najviše pažnje i dalje izazivaju nagađanja da je nestali Borges povezan s misterioznom organizacijom zaslužnom za jednu od najtežih internetskih slagalica ikad.

Cicada 3301 je organizacija koja je u siječnju 2012. godine objavila svoju prvu slagalicu, tražeći intelektualne individualce koje bi mogli regrutirati. Od samog početka, zagonetka je privukla veliku pozornost, a ubrzo su se pojavile glasine da iza Cicade stoji tajna služba ili kakav skriveni kult.

Prva poruka objavljena 2012. godine


Rok za rješavanje slagalice završio je mjesec dana kasnije, pa su svi pomislili da više nikada neće čuti za Cicadu 3301. Ipak, točno godinu dana nakon prve zagonetke, organizacija se vratila s novom porukom. Tragovi su u oba slučaja sezali do unedogled; deseci knjiga, filozofskih teorija, šifri i svjetskih lokacija pronađeni su u samo nekoliko misterioznih poruka, do kojih ste mogli doći nakon rješavanja prethodne zagonetke.

Popis samo nekih od tragova korištenih u slagalicama

U sljedeće tri godine, Cicada je svakog siječnja poruke objavljivala na Twitteru. Organizacija se posljednji put porukom javila u travnju 2017., baš u vrijeme misterioznog nestanka spomenutog brazilskog studenta. Bruno Borges nije odavao znakove ludosti, ali u njegovoj su sobi ubrzo nakon toga pronašli kodiranje knjige, portret s izvanzemaljcem i kip Giordana Bruna.

Nestali Bruno Borges

Povrh svega, pronađena je i slika s logom Cicade 3301. Slučaj je potaknuo mnoge teorije zavjere, posebice na Redditu. „Giordano Bruno rodio se u Cicadi, u Italiji, 464 godine prije objavljivanja prve Cicadine slagalice. Broj 3301 je 464. prosti broj,“ napisao je jedan od korisnika. Ako volite teorije zavjere, svakako proučite temu na forumu.

Rješenja prošlih slagalica danas možete naći na YouTubeu, ali Cicada 3301 kao organizacija i dalje ostaje misterij…

 

 

Piše: D.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here