Koji miš odabrati i kako znati koji gamerski miš će moje gamersko iskustvo učiniti nezaboravnim?

Svaki gamer koji voli igrati igre na računalu posjeduje miš, no nažalost velika većina gamera ne posjeduju miševe koji bi bili najbolji za njih u smislu adekvatnosti i kvalitete u odnosu na ono što koji gamer igra. Igrate li RTS-ove, MMORPG-ove ili FPS-ove – to nije isto i svaki žanr igre zahtjeva svoj vlastiti tip miša.

Iako neki miševi, kao što su recimo Razerov Deathadder ili Logitechov G900 Chaos Spectrum znače kvalitetu i pouzdanost, to ne znači da će baš ti miševi biti idealni za vas. Puno je čimbenika i faktora koje treba razmotriti prije nego što se odlučite na kupovinu miša, jer jedna pogrešna odluka može značiti razliku između odličnog, odrednjeg ili katastrofalnog gamerskog iskustva.

Ovisno o žarnu igara koje igrate, kao i o još nekim faktorima, razlika u miševima je puno dublja od puke količine dpi-a ili osjetljivosti pokreta miša kojeg koristite. Isto tako, iako cijena kod tehnologije igra često vrlo visoku ulogu, treba reći da niti ovdje ”nije u šoldima sve.”

Mi želimo da za sebe odaberete najbolje i najkvalitetnije, ovisno o vašim preferencama i zbog toga ćemo u nastavku navesti neke od najkvalitetnijih i najboljih miševa od kojih će svatko moći pronaći nešto za sebe.


 

gaming miš Razer DeathAdder Elite cijena

 

Razer DeathAdder Elite

Pozitivne strane:

 • Miš sa vjerojatno najkvalitetnijim senzorom na tržištu
 • Miš koji je idealnih dimenzija za ”palm” ili za ”claw” gripove
 • Odličan glide/klizanje

Negativne strane:

 • Prije nego što skinete drivere za miš trebate se ulogirati na službenu stranicu

Cijena: varira – od 40 do 72 eura

Razerov DeathAdder definitvno po mišljenjima mnogih spada pod najkvalitetnije miševe koji postoje na tržištu uopće. DeathAdder u sebi objedinjava i kvalitetu korištenja koja se ogleda u odličnoj preciznosti zahvaljujući vrlo kvalitetnom senzoru, kao i podjednako dobro i precizno korištenje, bez obzira držite li miš cijelim dlanom ili, ako ste gamer, držite li ga na način kao da ga držite kandžom.

DeathAdder Elite je samo nastavio ondje gdje je njegov prethodnik stao. Donio je manja poboljšanja u ionako već savršeno savršenstvo s kojim nas je upoznato DeathAdder, s time da je Elite verzija malo skuplja.

 

Razer DeathAdder Elite

 

Što je ono što miš čini dobrim i koja je razlika između kvalitetnog i visokokvalitetnog miša?

Kao prvo, dizajn je ono što odlučuje o puno toga. Kada govorimo o dizajnu DeathAdder Elite miša onda treba reći kako na tržitšu teško da postoji miš (ako uopće i postoji) koji je dizajnerski osmišljen na bolji način od DeathAdder Elite-a.

Kolo za scrollanje je veliko, ali niti preosjetljivo niti pretvrdo, kao i dvije tipke sa strane kola čija osjetljivost je nevjerojatna. Gumena površina sprječava proklizavanje, dok tipke sa strane osiguravaju to da niti u jednoj situaciji igrač ne bude hendikepiran (a znamo koliko kvaliteta miša ovisi kod igara koje zahtijevaju brze reakcije). Sve u svemu, za veliku većinu gamera i žanrova igara Razerov DeathAdder Elite će biti prvi izbor.

Miš je jednostavno gotovo pa savršen u pogledu svih parametara. Ipak, ako imate manju ruku, odnosno manji dlan, DeathAdder Elite ćete ipak htjeti staviti kao drugi ili treći izbor jer je miš malo veći, što samo po sebi nije nedostatak ali bi moglo predstaviti problem gamerima koji imaju manje dlanove, zbog čega dolazimo do miša kojeg ćemo opisati ispod.

 

SteelSeries Sensei 310

 

SteelSeries Sensei 310

Pozitivne strane:

 • Vrlo lagan (samo 92 grama)
 • Novi Sensei dizajn objedinjuje sličan dizajn prethodnika s boljim rješenjima u pogledu kvalitete prianjanja i kvalitete plastike
 • Idealan za korisnike sa manjim dlanovima

Negativne strane:

 • Prelagan i premalen za one s većim dlanovima

Cijena: oko 70 eura

SteelSeries je poznat po kvalitetnim rješenjima u pogledu gamerskih miševa, a slično je i sa Sensei 310 modelom. Naime, kod Sensei 310 modela SteelSeries je htio objediniti sve ono što je bilo kvalitetno kod prethodnika sa nekim novim rješenjima u pogledu kvalitete prianjanja te kvalitete materijala.

 

SteelSeries Sensei 310

 

Novi Sensei 310 u ruci ”leži” slično kao i njegov prethodnik. To znači da je Sensei 310 idealan za korisnike koji imaju manje dlanove, bez obzira na to radi li se o korisniku kojemu je dominantna ruka lijeva ili desna. Svaka tipka je pravilno razmještena tako da nema straha od ”slučajnog” klika na ”pogrešnu tipku”. Kada govorimo o poboljšavanju kvalitete prianjanja, treba reći kako Sensei 310 u sebi sadrži poseban silikon, dok ”mat” plastika sprječava proklizavanje.

Činjenica da se radi o mišu koji teži samo 92 grama znači da je Sensei 310 jedan od ”najlakših” miševa na tržištu. Ako vam treba ”pojačana” osjetljivost praćenja, dobro je za znati da Sensei 310 podržava osjetljivost do čak 12 000 CPI-ja (što je realno puno više nego što bi netko trebao).

 

Razer Naga Hex V2

 

Razer Naga Hex V2

Pozitivne strane:

 • Udobniji za korištenje i puno bolje dizajniran od prethnodnika – Naga Hex
 • Tipke za palac su adekvatne i nisu pretvrde
 • Kružni dizajn pomaže lakšem razlikovanju tipki na dodir

Negativne strane:

 • Kolo miša se može činiti na trenutke prosjetljivim

Cijena: varira, između 75 i 86 eura

Naga Hex V2 je poboljšana verzija modela Naga Hex, što znači da ako spadate pod ”heavy” RTS/MMORPG gamere kojima je svrha da im što više prečaca za tipke bude smješteno na mišu, ovakav miš bi mogao biti ono što tražite.

 

Razer Naga Hex V2 miš

 

Obično, velik broj stručnjaka ne preporučuje miševe koji imaju 6-12 tipki sa strane i to najviše zbog sumnje da razmještaj tipki jednostavno nije dovoljno kvalitetan da bi se te tipke mogle koristiti na mišu.

Zbog toga gotovo svi će vam preporučiti da radije koristite neki ”generičan” gamerki miš i tipkovnicu u kombinaciji, bez potrebe oslanjanja na miš više nego što je to potrebno. Ipak, ako vam razmještaj tipki na mišu ne smeta i ako ”znate što radite”, a želite kvalitetan miš, svakako odaberite Razerovu Naga Hex V2.

 

Logitech G900 Chaos Spectrum

 

Logitech G900 Chaos Spectrum

Pozitivne strane:

 • Miš koji koristi najkvalitetniji Logitech senzor
 • Miš koji nudi jedan od najboljih klikova koje smo imali prilike iskušati
 • Izdržljiv vijek trajanja baterije, malena masa bez obzira na činjenicu da se radi o bežičnom mišu

Negativne strane:

 • Iznimno skup

Cijena: otprilike 120 eura

Jedna od najboljih strana ovoga miša (usput o ovome mišu samome se može bez ikakvih problema napisati cijela recenzija) jest njegov PMW-3366 senzor. Radi se o najkvalitetnijem senzoru kojeg Logitech ima za ponuditi na tržištu u ovome trenutku.

 

Logitech G900 Chaos Spectrum miš

 

Zajedno sa fantastičnim ergonomskim dizajnom koji je osmišljen na način da miš savršeno leži u gotovo svačjem dlanu, gumenim površinama koje negiraju bilo kakvo proklizavanje i u nanometar preciznim klikom, Logitechov G900 Chaos Spectrum spada pod najkvalitetnije ”high-end” miševe koji su trenutno dostupni na tržištu.

Jedina ”negativna” ovog miša je cijena, no svaki cent koji odvojite za ovaj miš će se svakom korisniku itekako isplatiti.

 

Logitech G502 Proteus Core
Logitech G502 Proteus Core

 

To bi bilo to! Iako uz ove miševe postoje još neki koji se mogu svrstati u popis (kao na primjer Logitechov G502 Proteus Core), miševi koji su opisani u članku su pokazatelj izvrsnosti u svijetu gaming miševa uopće. Što ćete vi odabrati? Kakav miš vi koristite za gaming? Svoja mišljenja slobodno podijelite s nama!

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here