SAD i Kina posljednjih su mjeseci u velikim sukobima, a sve je izglednije kako će doći do obustavljanja dijela trgovinske razmjene između te dvije velike gospodarske sile. Ideja SAD-a je proizvodnju svojih uređaja preseliti na svoj teritorij i riješiti se ovisnosti o proizvođačima u Kini.

Ipak, takvo što moglo bi uzrokovati velike probleme SAD-u (ali i Kini) s obzirom na to da je proizvodnja u Kini puno jeftinija i sustav za sada funkcionira odlično. Na sve te nesrazmjere sada se nadovezao i jedan novi problem – Apple je izgubio sudski spor zbog kršenja patenata, što će u konačnici rezultirati obustavljanjem prodaje iPhone uređaja u Kini.

Jedan od najvećih svjetskih IT divova, poznati proizvođač čipova Qualcomm, podigao je tužbu protiv Applea zbog kršenja patenata na koje ta kompanija polaže pravo. Zanimljivo, prilikom podizanja tužbe jedan od zahtjeva kompanije bio je da se stopira prodaja Apple uređaja koji krše ta patentna prava. Kineski sud odlučio je ovih dana kako je Qualcomm bio u pravu i kako je Apple zaista kršio vlasništvo patenata pa su izrečene i primjerene sankcije.

Sporna su bila dva patenta – prvi je bio u području upravljanja prstima na ekranu na dodir, dok je drugi povezan s uređivanjem fotografija. S obzirom na to da je sud odlučio kako je Apple kriv, ta američka kompanija sada mora zaustaviti prodaju svih pametnih telefona marke iPhone od modela 6 do X.

Iako se radi o nešto starijim modelima pametnih telefona, važno je naglasiti kako ovom zabranom nisu obuhvaćeni pametni telefoni nove generacije. Razlog toga jest što u vrijeme podizanje tužbe novi modeli telefona još nisu bili na tržištu pa se oni sada mogu i dalje prodavati. Da bi otklonio daljnje probleme Apple je već povukao iz prodaje uređaje 6S, 6S Plus i X. Ostali pametni telefoni i dalje su dostupni u Kini, no pitanje je da li će i oni u skorašnje vrijeme biti osporavani. Bit će zanimljivo vidjeti daljnji rasplet ove priče jer krajnji rezultat mogao bi biti iznimno nepogodan za Apple.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here