Želite urediti video materijale koje ste prethodno snimili? Tražite koji su to najbolji programi za obradu videa koje mogu koristiti kako početnici tako i profesionalci? Treba vam najbolje rješenje za najmanju svotu novaca, a koje će vam omogućiti da montirate video prema svojim željama?

Obrada video materijala može biti iznimno zahtjevan i nezahvalan posao, ako cijeloj priči ne pristupite na način na koji biste trebali. Prije svega, trebaju vam kvalitetno snimljeni materijali, ako želite uspješne rezultate. Druga, važna stvar bez koje obrada ne može funkcionirati su programi za obradu videa – kojih ima više desetaka na tržištu, a korisniku se ponekad teško odlučiti što odabrati. Treći sastojak uspješnog videa je znanje i kreativnost osobe koja uređuje video, a što može biti uvjetovano mogućnostima alata za obradu videa.

Kako bismo vam olakšali donošenje odluke oko odabira idealnog programa za obradu videa, odlučili smo napraviti listu 12 najboljih programa u tu namjenu – koji se trenutno nude na tržištu. Kvaliteta, mogućnosti, ali i cijena navedenih programa jako se razlikuje – pa ćemo probati u kratkim crtama opisati koji bi program najbolje mogao zadovoljiti vaše potrebe za stvaranjem kvalitetnog videa. Da ne duljimo s uvodom, evo koji su trenutno najbolji programi za obradu videa:

Adobe Premiere Pro

Adobe Premiere Pro

Adobe je definitivno jedna od najvažnijih kompanija na svijetu kada govorimo kako o obradi video materijala, tako i o obradi fotografija. U njihovoj se ponudi nalazi nekoliko različitih programa u te namjene, a jedan od najboljih svakako je Adobe Premiere Pro. Radi se o softveru za uređivanje videa koji ima brdo naprednih funkcija – primjerice, podrška za 360 VR ili podršku za 4K video materijale. Super novost kod ovog paketa je i mogućnost pospremanja dodataka i pripremljenih elemenata online, što vam može znatno olakšati suradnju s timom.

Adobe Premiere Pro slobodno možemo nazvati jednim od lidera ljestvice popularnosti programa za obradu video materijala. Dopušta vam da istovremeno radite s mnoštvom kamera, odnosno da video pripremate iz raznih kuteva. Isto tako, omogućen je alat Lumetri Color, koji vam omogućava vrlo precizno upravljanje bojama – što daje vrhunske rezultate. Tu je i napredni sustav dodavanja titlova, kao i mogućnost povezivanje s drugim aplikacijama, a sve to popraćeno je jednostavnim sučeljem na kojeg se korisnik jako brzo privikne.

Uz hrpu super mogućnosti koje nudi Adobe Premiere Pro, dio korisnika zamjerku će imati na cijenu ovog alata. Naime, za njegovo korištenje morat ćete izdvojiti 19.99 dolara mjesečno, što na duži period ispadne prilično velika novčana svota. No, s obzirom na rezultate i mogućnosti, investiranje u ovaj alat može vam postati jedna od najboljih odluka u životu, ako se mislite ozbiljno baviti uređivanjem videa.

 

glasovne naredbe adobe

Apple Final Cut Pro X

Korisnici Apple računala na raspolaganju također imaju nekoliko tipova programa za uređivanje video materijala, a jedan od najpopularnijih softverskih komada jest Apple Final Cut Pro X. Mnogi će reći kako ovaj alat zapravo nije namijenjen početnicima već naprednim korisnicima i bit će u pravu. Naime, ovaj alat nudi hrpu mogućnosti i opcija, a koje su u nekim segmentima dosta učahurene u samo sučelje. Stoga, možemo pričati o tome da je potrebno određeno vrijeme kako bi se korisnik priviknuo na rad u ovom sučelju i kako bi pohvatao sve potrebne elemente.

Zahvaljujući ovom alatu svoje video materijale možete dotjerati gotovo pa do savršenstva. Nakon što naučite kako baratati glavnim značajkama programa, vaši će video materijali dobiti profesionalni štih i izgledat će kao da su proizašli iz radionice nekog video majstora. No, do toga je dalek put i uvelike ovisi o znanju osobe koja uređuje video jer nekih velikih limita što se tiče programa nema. Robustan program koji će zadovoljiti svačije apetite možete nabaviti po cijeni od 299.99 dolara. Nema sustava pretplate kao kod prije spomenutog Adobe Premiere Pro pa ćete veću svotu novca morati izdvojiti odmah u startu. S obzirom na to kakav sjajan alat dobivate, mnogi će reći kako cijena i nije tako visoka.

Filmora from Wondershare

Filmora from Wondershare

Jedan od alata za obradu video materijala za kojeg ste vrlo vjerojatno čuli je i Filmora. Radi se o programu koji je napravljen na način da korisniku maksimalno olakša snalaženje, odnosno da pruži iznimno intuitivno i kvalitetno korisničko iskustvo. Taj cilj nije nimalo jednostavno postići, no Filmora from Wondershare je i dalje ustrajna u tome da zadovolji taj kriterij. Prilikom toga, važno je da se nimalo ne umanji kvaliteta programa, odnosno mogućnosti koje alat nosi sa sobom.

Filmora from Wondershare je visoko kvalitetan program za obradu videa, a jedna od prednosti ovog alata je što je nadograđen aplikacijom FilmoraGo koja omogućava editiranje videa putem pametnih telefona, a isto tako korisnik na raspolaganju ima alat Filmora Scrn koji je zadužen za snimanje i uređivanje materijala direktno sa zaslona. U ponudi ovog programa nalazi se mnoštvo kvalitetnih filtera, tranzicija, elemenata pokreta, slojeva i još puno drugih elemenata – što ovaj program čini iznimno vrijednim saveznikom prilikom stvaranja kvalitetnih video montaža. Unutar Filmora alata nalazi se i mala arhiva besplatne glazbe koju možete koristiti u svojim video materijalima, a tu je i podrška za 4K video.

Korisnici početnici bit će vrlo vjerojatno oduševljeni opcijom Easy Mode rada programa, koja će im omogućiti da video kreiraju odabirom teme i jednostavnim povlačenjem video isječaka. Ono čime možda neće biti toliko oduševljeni je svakako cijena koja se kreće od 59.99 dolara za lifetime licencu, a možete odabrati i model godišnje pretplate koji će vas koštati 39.99 dolara na godinu.

Pinnacle Studio

Pinnacle Studio je prilično moćan alat za uređivanje video materijala, koji je u mnogim svojim segmentima prilagođen naprednih zahtjevima koje tržište stavlja pred stvaratelje video materijala. Primjerice, Pinnacle Studio opremljen je alatom koji može uređivati 360 stupanjski VR sadržaj – što je jedan od smjerova kojim će se kretati budućnost video sadržaja. Ono čime se Pinnacle Studio može pohvaliti svakako je jednostavno sučelje koje je u potpunosti pojednostavljeno i prilikom korištenja naprednih alata unutar ovog programa – što bi trebalo omogućiti jednostavno prilagodbu korisnika na okruženje.

Uz jednostavno sučelje, korisnici ovog programa za obradu videa na raspolaganje će dobiti i hrpu sjajnih filtera i efekata koje mogu koristiti i koji će udahnuti jedno sasvim novu, modernu dimenziju video uradcima. Tu je i podrška za video materijale snimljene iz više različitih kuteva (više kamera), a neizostavan dio programa je i podrška za 4K i H.265 formate. Uz mnoštvo kvalitetnih alata za obradu video materijala, mnogi korisnici imaju riječi hvale i na audio dio, odnosno na uređivanje zvuka unutar programa.

Jedna od najboljih prednosti ovog programa je sposobnost brzog renderiranja, u čemu mnogi programi podbacuju i renderiranje traje cijelu vječnost. Pinnacle Studio taj je dio odradio fantastično i rezultati prilikom testiranja pokazuju nevjerojatno dobre rezultate. S obzirom na sve navedeno možemo reći kako je Pinnacle Studio alat koji mogu koristiti i početnici i profesionalci – a za njegovo korištenje morat će izdvojiti 129.99 dolara.

 

CyberLink PowerDirector

CyberLink PowerDirector

Iako smo prije jako nahvalili sposobnost brzog renderiranja kod programa Pinnacle Studio, ništa lošije u tom segmentu ne stoji ni programa CyberLink PowerDirector. Radi se o kvalitetnom alatu za obradu video materijala koji se može pohvaliti iznimnom brzinom renderiranja, ali i mnogobrojnim drugim super dodacima. Prije svega, valja spomenuti kako ovaj program ima jedan od najboljih sustava podrške za 360 stupanjski video, što je sjajan podataka s obzirom na to da interes za takvim video materijalima sve više raste. Nadalje, tu je i podrška za rad s više kamera, kao i mogućnost uređivanje 3D materijala.

CyberLink PowerDirector opremljen je sustavom praćenja pokreta, što otvara jedan sasvim novi svijet mogućnosti, a tu je i podrška za 4K video materijale. Ovaj program korisnicima omogućava i snimanje zaslona računala, čime se mogu dobiti zanimljivi tutorijali kako nešto napraviti na računalu. S obzirom na mnoštvo mogućnosti potrebno je naglasiti kako je sučelje pomalo neuredno, odnosno previše je opcija učahureno i bit će potrebno neko vrijeme da se korisnik privikne na rad.

Bez obzira na sve, radi se o jednom iznimno brzom video editoru koji vam omogućava mnoštvo zanimljivih funkcija, a samim time i podizanje kvalitete finalnih video materijala. Cjelokupni set možete dobiti po cijeni od 129.99 dolara, što je negdje u srednjem rangu kada pričamo o cijeni programa za video obradu.

Ovime završavamo prvi dio članka Programi za obradu videa za početnike i profesionalce. U ovom je dijelu navedeno 5 super alata koji su mogućnostima iznimno napredni, ali što u korak prati i nešto viša cijena. U drugom dijelu članka navest ćemo još 7 alata koji su cjenovno malo pristupačniji korisnicima, ali također obiluju raznim mogućnostima.

Pročitajte drugi dio članka: Programi za obradu videa za početnike i profesionalce (2. dio)

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here