Google+ društvena mreža uzrokovala je kompaniji Google mnogobrojne probleme. Prije svega, nakon velikih nagovještaja osvajanja tržišta, Google+ ipak nije uspio u tome i postao je pusta društvena mreža na koju tek rijetki svraćaju. Stoga, Google je odlučio da će tu mrežu ugasiti jer im predstavlja teret koji uzaludno nose sa sobom. No, prije gašenja dogodio se hakerski napad u kojem je bio zahvaćen dio računa korisnika što je poljuljalo sigurnost Google servisa. U međuvremenu, dogodio se još jedan napad i Google je odlučio kako je najbolje da tu mrežu ugasi i prije planiranog roka jer ne želi da se desi još kakav napad u kojem bi bili ugroženi podaci korisnika.

Društvena mreža Google+ trebala je biti ugašena u kolovozu 2019. godine i cjelokupni plan bio je prilično jasno i detaljno posložen. No, najnoviji hakerski napad uzburkao je rasprave u Googleu pa se sada kao datum gašenja sve češće navodi travanj 2019. godine. Dakle, prema tim podacima Google+ će biti ugašen četiri mjeseca prije planiranog roka.

Prema dostupnim informacijama unutar softvera pronađen je jedan propust koji bi mogao ugroziti sigurnost podataka korisnika, a problem nastaje prilikom korištenja nekih trećih partnerskih aplikacija. Iako iz Googlea uvjeravaju da je taj propust sankcioniran, vjerojatno se pribojavaju da ne nalete na još neki propust pa da se ne desi neka ozbiljnija ugroza podataka. Tako da, sve je izvjesnije da će se jedna od korisnicima najbogatijih društvenih mreža, ali angažmanom korisnika iznimno siromašna mreža ugasiti već za 5 mjeseci.

Čelnici kompanije Google uskoro će sjesti na vrući stolac istražitelja internetske sigurnosti, gdje će svjedočiti o možebitnim povredama zaštite podataka i načinu na koji koriste osobne podatke korisnika. Objava o hakiranju objavljena je netom prije što bi moglo značiti kako Google želi otkriti dio propusta kako bi usmjerio pažnju na određeni dio problema koji možda ne bi bio u prvom planu prilikom ispitivanja. Zanimljive se igre igraju u kompaniji Google, no spasa za Google+ nema – ova društvena mreža odlazi nam u povijest sljedeće godine.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here