Australija je jedna od zemalja o kojoj rijetko kada pričamo u kontekstu tehnologije pa svaka objava vezana uz tu zemlju ima dodatnu težinu i značaj. Iako se Australija uglavnom smatra pozitivnim primjerom države i poslovanja, ovog puta mnogo je negativnih komentara privukao kontroverzni zakon koji vlastima omogućuje hakiranje nekog servisa gdje primijete neke sumnjive radnje. Ono što je posebno zanimljivo je da u tom hakiranju sudjeluje policija, kao i neki od tehnoloških divova koji se nalazi u toj državi – a ovim novim zakonom biti će primoran pomoći vlastima u hakiranju.

I dok iz tjedna u tjedan nagoviještamo i priželjkujemo sve sigurnije i zaštićenije online sustave i servise, Australija je odlučila donijeti jedan zakon koji sve to ‘bava u vodu’. Zakon nosi naziv “Assistance and Access Act”, a gotovo da ne postoji tehnološka tvrtka koju nije podigao na noge. Naime, kada policija poželi istražiti neku kompaniju koja posluje u toj zemlji mora joj se odobriti pristup, ali isto tako ta sita policija ima pravo prisiliti neku kompaniju da hakira sustav, ubaci malware i tako stigne do podataka koji bi trebali biti zaštićeni. Također, novi je zakon u potpunosti otvoren i prema hakiranju kriptiranih podataka, što bi moglo oslabiti sustav zaštite korisničkih podataka.

Protiv ovakvog zakona su se uzdigle gotovo sve tehnološke kompanije koje posluju u Australiji, ali i mnogobrojni stručnjaci za sigurnost. Svi oni izrazili su negodovanje do takvog zakona i smatraju kako će nanijeti veliku štetu cjelokupnoj IT industriji i povjerenje ljudi u IT sektor.

Zanimljivo, takav je zakon u potpunoj suprotnosti s GDPR-om koji je prije pola godine stupio na snagu u Europskoj Uniji. Ono što posebno zabrinjava je scenarij u kojem neka tvrtka odbije surađivati s policijom kod hakiranja, što bi moglo uzrokovati drastičnu kaznu od gotovo 50 milijuna kuna. Oni koji stoje iza zakon smatraju kako će takav zakon pomoći u suzbijanju terorizma, a enkripciju smatraju problemom koji im onemogućava da se dokopaju povjerljivih razgovara koje vode oni koji žele našteti ugledu Australije.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here