Kupovina pametnih telefona je danas kompliciranije nego ikada prije. Prije nego što odlučimo kupiti neki uređaj tu je puno stvari na koje treba obratiti pozornost i koje treba razmotriti, kao što su snaga, brzina, kvaliteta kamere, izgled. No to nije sve. To je samo površina.

Osim ovih postoje još druge brojne značajke i aspekti koje trebamo uzeti u obzir prilikom kupovine novog pametnog telefona. Iako se te stvari mogu na prvi pogled činiti beznačajnima ili manje važnim, ako malo bolje pogledamo na njih vidjet ćemo da one itekako mogu utjecati na naše iskustvo kupovanja.

Koje su to stvari na koje bismo također trebali obratiti pozornost prilikom kupovine novih uređaja? Njih ima vjerojatno još puno više, no ovdje smo ”sakupili” njih 11.

32 najbolje android aplikacije za korisnike

 1. Bolje ”listanje” po aplikacijama je moguće ako vaš uređaj ima oleofobni premaz na zaslonu.

Osim rezolucije koju ekran daje kao i svjetline još jedan vrlo važan detalj na koji valja obratiti pozornost jest to ima li zaslon uređaja oleofobni premaz ili nema. Radi se o sloju koji se stavlja na ekrane nekih uređaja kako bi se na taj način uređaj dodatno zaštitio od masnoće i prljavštine (što se kod pametnih telefona prenosi prstima).

Stoga ako uređaj koji koristite nema oleofobni premaz na ekranu ili ako ga ima, ali je on lošije kvalitete, to ćete vidjeti po tome što će se ekran vrlo lako zamastiti. Uređaj će vam i dalje moći poslužiti ali neće biti tako osjetljiv na dodir i ”precizan” kao što je bio dok se ga kupili.

Danas velika većina uređaja na svojim ekranima ima oleofobne premaze, no treba imati na umu da ipak to nemaju svi. Ako želite saznati ima li neki uređaj oleofobni premaz, informirajte se ili jednostavno idite u trgovinu uređaja i isprobajte ga.

Gorilla Glass

 1. Zaštita ekrana je posebno važna, pogotovo ako uređaj ima Gorilla Glass

Osim oleofobnog premaza još jedna vrlo važna stvar kod uređaja je da imaju adekvatnu zaštitu na svojim ekranima koji će ih čuvati od ogrebotina ili manjih udara. Opet, danas velika većina uređaja na sebi imaju nekakvu vrstu zaštite, što je dobro. No mnogi će se složiti s time da je ipak najbolji način zaštite koju neki uređaj može imati Gorilla Glass zaštita. Radi se o zaštiti osmišljenoj od strane tvrtke Corning koja posluje vrlo uspješno već duži niz godina i koja se već dokazala mnogim korisnicima kao tvrtka koja zna što radi.

Uređaji sa Gorilla Glass zaštitom na svojim ekranima imaju dosta veći postotak zaštite od uređaja koji nemaju Gorilla Glass. Ovo kakvu uređaj ima zaštitu na ekranu se može vrlo lako vidjeti i pročitati u specifikacijama ili na službenim stranicama proizvođača i/ili trgovine odakle želite kupiti uređaj. Zaštićeni ekran će trajati dulje i bit će otporniji na raznorazne ogrebotine i manje udare (recimo ako vam uređaj padne na pod). To opet ne znači da uređaj možete namjerno grebati ili bacati, ali će mu dati veći postotak zaštite.

Huawei Mate 10 Pro amoled zaslon

 1. IPS LCD ili OLED (i Samsungov Super AMOLED?

OLED ekrani (ili kod Samsunga Super AMOLED) su općenito rezervirani za uređaje više ili visoke klase, što znači da su oni onda i skuplji. No usprkos višoj cijeni, OLED ekrani nisu uvijek bolji izbor. Postoji nekoliko situacija i primjera u kojima je IPS LCD ekran bolje rješenje od OLED.

Na primjer, IPS ekrani su ”po defaultu” svjetliji, što se posebice primijeti kada uređaj koristite vani na otvorenom. Druga stvar u vezi IPS ekrana jest ta da oni prikazuju boje na realističniji način za razliku od OLED ekrana koji su poznati po svojim prezasićenim i ”dubokim” nijansama crne boje.

razlika između eMMC-UFS memorije

 1. Vrsta pohrane uređaja je još jedan važan segment

Unutarnja memorija za pohranu je jako važan segment svakog uređaja jer ona utječe na to kako će se uređaj nositi sa stvarima koje treba obaviti. Dok velika većina proizvođača javno iznose količinu unutarnje memorije (na primjer- 8, 16 ili više ROM), ono što oni ne čine jest da ne pišu (ili jako rijetko pišu i govore) o vrsti unutarnje memorije koju njihovi uređaji imaju.

Tip, odnosno vrsta memorije određuje koliko bzo (ili ne baš brzo) aplikacije mogu zapisivati i očitavati podatke. Najbolji uređaji na tržištu u sebi imaju UFS 2.1 tip memorije. Ako želite kupiti neki cjenovno pristupačniji uređaj pobrinite se da on barem ima eMMC 5.1 tip memorije.

Samsung Galaxy S9 SOFTVER

 1. OEM

Ono što je isto tako važno jest to može li se softver vašeg uređaja s vremena na vrijeme nadograđivati na novije verzije, odnosno izlaze li za softver uređaja nadogradnje. Uvijek odaberite uređaj za koji znate da postoje dostupne nadogradnje (što se opet može saznati na internetu), jer svakom novom nadogradnjom izlaze nove stvari zbog kojih će vaš uređaj raditi bolje i kojim se mogu popraviti ili otkloniti neki bugovi koji su postojali ranije.

 

 1. HDR mod rada kamera

Današnji pametni telefoni uglavnom dolaze s modom za fotoaparate koji se naziva HDR. Ovaj mod služi kako bi se na što bolji način uravnotežilo ono što je ispred sa pozadinom objekta (ili objekata) koje korisnik želi fotografirati. Još k tomu ako često koristite (ili ako planirate koristiti) ”selfie” kameru, pazite na to da i prednja kamera u sebi isto tako ima HDR mogućnost.

 

 1. Odvojeni mikrofon za poništavanje pozadinske buke

Bogatije i bolje iskustvo korištenja pametnih telefona se ogleda i u tome ima li uređaj zasebni mikrofon za poništavanje pozadinske buke. Neki ovu mogućnost nemaju. Što više mogućnosti – bolji uređaj, zato obratite pozornost i na ovo.

punjenje baterije

 1. Mogućnost brzog punjenja više nije samo opcija

Prije nekoliko godina mogućnost brzog punjenja bila je luksuz kojeg su si mogli priuštiti samo oni koji su željeli najskuplje i najbolje pametne telefone. Danas je situacija nešto drugačija. ”Quick charge” ili brzo punjenje može se naći na sve većem broju uređaja, što je isto tako nešto na što treba obratiti pozornost prilikom kupovine.

 1. Dodatna oprema

Što je uređaj poznatiji, što ga se više kupuje (ili što ga se više reklamira) to će za njega postojati i dodatna oprema (kao što je recimo posebna zaštita za ekrane, maske, i slično). Uređaji poznatijih brendova kao što su Appleovi, Samsungovi, Huawei ili LG su poznati po tome da za njihove uređaj postoji dosta široka ponuda dodatne opreme. Iako ovo nije prijeko potrebno za vaš uređaj, dodatna oprema nikad nije na odmet.

 

 1. LED svjetlo za obavijesti

LED svjetlo za obavijesti je još jedna mogućnost na koju možda ne obraćamo pozornost, a koja je dosta važna. Velika većina proizvođača pametnih telefona su počele LED svjetla za obavijesti zamijenjivati ”Always On” prikazima. Ipak, ako želite uštedjeti što je moguće više baterije svog uređaja obratite pozornost na ovu mogućnost.

 

 1. Giroskop (ili žiroskop)

Ako vas zanimaju aplikacije umjetne stvarnosti (AR ili ”Augmented Reality”) ono na što trebate svakako pripaziti jest giroskop (ili žiroskop). Radi se o vrlo važnoj stvari uz pomoć koje vaš uređaj na precizan način može odrediti smjer rotacije.

 

To bi bilo to. Ovih 11 aspekata ili stvari na koje trebamo obratiti pozornost (što često ne činimo) prilikom kupovine novog pametnog telefona mogu nam svima pomoći kako bismo za onaj novac koji dajemo dobili najviše. Znate li vi za neke aspekte koje nismo spomenuli, a koje bi bilo dobro navesti?

Piše: I.H.

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here