Sve se češće u javnosti pojavljuju razgovori o tome koliko je umjetna inteligencija dobra za čovječanstvo, te može li ona ugroziti ljudsku vrstu. Mnogo je onih koji se boje za ljudski rod i koji se zalažu da se što prije uvedu neke zabrane i pravila u područje umjetne inteligencije. No, dok se sa zabranama još uvijek čeka, događaju se neke (opasne) stvari koje bi trebale zabrinuti istraživače.

Nedavno su istraživači u Facebooku otkrili kako je Facebook stvorio svoj vlastiti jezik komunikacije. Dakle, prilikom razvoja agenata koji će biti namijenjeni pregovaranju, pojavili su se neki čudni znakovi. Dva su agenta počela međusobno komunicirati nekim nerazumljivim jezikom, koji je doduše dosta sličan engleskom jeziku.

Bob: “I can can I I everything else.”

Alice: “Balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to.”


Kasnije su istraživači otkrili kako se ne radi o pogrešnoj interpretaciji engleskog jezika, već o svojevrsnoj modulaciji istog. Dakle, dva su agenta umjetne inteligencije razvila svoj međusobni jezik kako bi se sporazumjeli u tajnosti.

Iako su kasnije istraživači napomenuli kako taj fenomen nije nešto na što nismo navikli u stvarnom svijetu (ljudi različitih poslovnih okruženja imaju svoj vlastiti način sporazumijevanja), jasno je kako valja biti oprezan. Dio njih predložio je da se u budućnosti uvede pravilo da umjetna inteligencija mora obavezno komunicirati na engleskom jeziku.

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here