Prepirke, svađe i natjecanja na relaciji iOS-Android su podjednako kontroverzne poput prepirki između ljubitelja Coca Cole i Pepsija. No, baš kao i dvije Cole, Android i iOS danas imaju puno više sličnosti nego razlika. To u biti znači da ako bi korisnik birao između ove dvije platforme ne bi previše izgubio izabirom bilo koje od njih (pogotovo ako izabere Android).

No s obzirom da polako ali sigurno saznajemo ono što će otprilike nuditi i Android 0 i iOS 11, ako usporedimo samo ova dva operativna sustava, odnosno ove dvije inačice, ispada da Android opet ima neke stvari i mogućnosti koje iOS još uvijek nema. Unatoč tomu što između ova dva operativna sustava postoje mnoštvo sitnih razlika, mi ćemo se ovdje skoncentrirati na pet velikih razlika. Pet stvari koje Android OS ima, a koje iOS još uvijek nema – slijede u nastavku.

 

  1. Predefinirane aplikacije

Ako ste pokušali pretraživati internet u potrazi za informacijama vezanim uz iOS 11 popis želja onda ste vrlo lako mogli vidjeti da vrlo velik broj korisnika iOS-a traži od Applea da na svojim operativnim sustavima omogući prebacivanje na predefinirane aplikacije. No umjesto toga, Apple preferira nadograđivati mogućnosti postojećih aplikacija i na taj način te aplikacije održavati važnima.


 

iMessage iOS 11

 

Na primjer, iMessage je sa iOS 10 dobio vrlo veliku nadogradnju koja je uključivala naljepnice (stickere), dok je iOS 11 donio plaćanje na načelu osoba- prema-osobi (person-to-person). Nadalje, ovogodišnja nadogradnja za Apple Maps je dobila nadogradnje za interijere, dok je Safari dobio nadogradnje koje se odnose na poboljšanu zaštitu privatnosti. U iOS 11 ako korisnik odluči kliknuti na hipervezu ili na dijeljenu lokaciju na WhatsApp, umjesto pokretanja third-party servisa pokrenuti će se Safari i Apple Maps.

Kod Androida je situacija drugačija. Kod Androida korisnik ima mogućnost odabira da aplikacija obavi određenu stvar. Na primjer, bez obzira na to želi li korisnik otvoriti adrese u Waze umjestu na Google Maps aplikaciji, ili ako korisnik želi otvoriti linkove u Operi umjesto na Google Chromeu, Android daje ove mogućnosti.

 

  1. Naprednija kontrola nad obavijestima

Ovo je u stvari još jedna stvar koja navodno nije dovoljno obrađena u iOS 11, bez obzira na to što je velik broj korisnika tražio bilo kakva poboljšanja i nadogradnje u pogledu bolje kontrole nad obavijestima. Centar za obavijesti na iPhone uređajima još uvijek kreira pojedinačne aktivnosti za svaku novu obavijest, što sve u svemu dovodi do ”zakrčenja” i nepreglednosti.

Kada to usporedimo sa Android 7.0 Nougatom, vidjeti ćemo da se promjene ipak mogu dogoditi samo ako je developerima do toga stalo i ako žele uložiti malo truda. Kod Nougata je situacija takva da se više obavijesti koje potječu iz iste aplikacije nalaze pod jednim jedinstvenim zaglavljem koje se onda proširuje jednostavnim klikom na njega.

 

ISKLJUČIVANJE NOTIFIKACIJA

 

Sljedeća stvar jest da kod iOS 11 još uvijek ne postoji mogućnost da se jednim klikom ”isključi” obavijest na koju korisnik ne želi reagirati. Kod iOS 11 se to obavlja u dva koraka: micanjem nalijevo i nakon toga klik na tipku za Clear. Kod Androida se to obavlja u jednom potezu: jednostavno duže povlačenje preko obavijesti je isključuje. Iako možda neki korisnici misle da ovo nije neki big deal, razmislite samo o tome koliko obavijesti isključujete na svakodnevnoj bazi jer ih ili ne želite ili ne trebate pročitati/pogledati.

 

  1. Snimanje poziva unutar uređaja

Ova mogućnost na Android uređajima postoji već jako dugo vremena, no isto to nažalost nije moguće učiniti na Appleovim uređajima. Razlozi toga su što je Apple po takvim pitanjima rigorozan i što postoje različite zakonske stvari koje su vezane uz snimanje telefonskih poziva (čime se Apple opravdava), što je u biti velika šteta, jer postoje situacije u kojima sninamje poziva može postati itekako korisno. Na primjer, obavljate intervju preko mobitela i cijeli razgovor želite snimiti za kasnije tako da možete vidjeti gdje ste pogriješili te kako možete što popraviti. Ne, ove mogućnosti kod iOS-a nema.

 

SNIMANJE ZVUKA NA ANDROIDU

 

U Appleovoj Trgovini postoje određene aplikacije putem kojih korisnik može ostvariti nekakvo snimanje razgovora, no to se ne obavlja niti blizu na način kako ista stvar funkcionira na Android uređajima. Osim što ćete svaki snimljeni razgovor (baš kao i većinu ostalih stvari u Appleovoj Trgovini) trebati platiti, svako snimanje se odvija preko nekakvih trostranih servisa za snimanje razgovora koji koristi VOIP sustav povratnih poziva. Sve u svemu, snimanje poziva preko iPhone uređaja nije niti blizu tako jednostavno niti ostvarivo kao što je na Android uređajima.

 

Multi-user Mode NA ANDROIDU

 

  1. Mod za više korisnika

Mod za više korisnika (ili Multi-user Mode) je još jedna mogućnost koju Apple uporno ignorira i koju jednostavno ne želi primijeniti. Donekle je razumljivo ignoriranje ovog moda na iPhone uređajima, no dodatno začuđuje činjenica da ovog moda nema niti na iPad uređajima koji imaju puno veću šansu da ih koristi više ljudi, recimo više članova kućanstva.

Još od Android Lollipopa 5.0, Google je u svoje Android uređaje ugradio mogućnost moda za više korisnika. Mod za više korisnika je sličan modovima koje možemo pronaći kod Mac ili Windows računala: korisnik se slobodno može prebacivati sa jednog korisničkog računa na drugi, s time da je svaki korisnički račun zaštićen posebnim lozinkama ili otiskom prsta. Za privremeno korištenje postoji i Guest Mode.

 

  1. ”Multi-Window” aplikacije

Aplikacije na iPad uređajima mogu biti pokrenute ”jedna uz drugu” još od iOS 9. Kod iOS 11za iPad uređaje, korisnik ne samo da može pokretati aplikacije u podijeljenom zaslonu već korisnik isto tako sve aplikacije može imati pokrenute u lebdećim otvorenim prozorima. I to je super stvar koju svaki korisnik i iPad i bili kakvog drugog uređaja sigurno pozdravlja.

No, kod iPhone uređaja (uređaja koji se puno više prodaju od iPad uređaja) ove mogućnosti- nema. Samsung Android uređaji imaju mogućnost pokretanja dvije aplikacije u isto vrijeme još od Samsung Galaxy Note 2 uređaja iz 2012. Sa najnovijim Android 7.0 OS-om, Google je odlučio i službeno implementirati multitasking preko podijeljenih prozora.

 

android-n-multiwindow

 

Koje su prednosti pokretanja dvije aplikacije u isto vrijeme preko podijeljenih prozora? Višestruke. Recimo da gledate neki događaj koji se prenosi uživo i koji se emitira na You Tubeu. No osim gledanja You Tube kanala, vi isto tako želite imati oči i na onome što se recimo streama preko Twittera. Danas, pogotovo nakon Android Nougat 7.0 je to itekako ostvarivo, moguće i definitvno korisno.

Unatoč tomu što razlika između Androida i iOS-a (pogotovo onih koje Android stavljaju iznad iOS-a) ima jako puno, odlučio sam napisati pet ”najupečatljivijih.” Ako se odlučite na pretraživanje interneta i potragu za dodatnim razlikama kao i za potragu svega onoga što Android (pogotovo 7.0 verzija) ima, a što iOS nema- naći ćete dosta toga.

To samo dodatno pokazuje kako je Android, bez obzira na sve, i dalje kvalitetniji i isplativiji operativni sustav nego iOS. Kako će stvari stajati u budućnosti ne možemo znati, no ako ćemo se ravnati po dosadašnjim iskustvima onda što se tiče Androida možemo biti mirni.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here