Tim stručnjaka predvođen Elonom Muskom i Googleovim predstavnikom Mustafom Suleymanom predao je Ujedinjenim narodima otvoren zahtjev kojim žele zabraniti „nasilnu“ umjetnu inteligenciju.

Naime, UN planira započeti veliku raspravu kojom bi vijećali o početku korištenja robota – dronova, upravljačkih tenkova i automatiziranih strojnica – za svrhe ratovanja. Takva vijest posebno je zabrinula Muska, koji redovito upozorava na opasnosti neregulirane umjetne inteligencije. Zato nakon rasprave sa Zuckerbergom ne želi stati s tvrdnjama o opasnoj budućnosti s robotima, te se sada obratio međunarodnoj organizaciji.

Hoće li stalna upozorenja američkog magnata uroditi plodom?


„Roboti mogu biti teroristička oružja, oružja za despote i teroriste protiv nevinog stanovništva te oružja koja se nakon hakiranja ponašaju na nepoželjan način. Nije nam preostalo puno vremena. Nakon što otvorimo Pandorinu kutiju teško ćemo ju zatvoriti.“ izjavio je vlasnik Tesle nakon vijesti iz sjedišta UN-a u New Yorku.

Iza Muskove poruke stoji više od 100 stručnjaka iz 26 zemalja, pozivajući na zabranu autonomnog oružja. Zajedno tvrde da bi UN uvođenjem tehnološkog naoružanja prekršio vlastite zakone donesene na Konvenciji o zabrani određenih vrsta konvencionalnog oružja (CCW) 1983. godine.

Stručnjaci pozivaju na zakonom ograničeno razvijanje AI-a

Upitno je kako će se nove ideje odraziti na ratištima jer, čak i da UN na vrijeme shvati važnost Muskovih upozorenja, robotska oružja već se, nažalost, koriste. Izraelski proizvođači oružja predstavili su dronove sa snajperskim puškama koje će uskoro isporučiti Amerikancima. Rade li prvi korak ka velikoj tehnološkoj katastrofi, tek nam ostaje vidjeti…

Piše: D.S.

1 komentar

  1. Zato što je svaki iole ozbiljniji AI kojeg su kreirali i pustili ga da djeluje samostalno vrlo brzo zaključio da sve ljude treba ukloniti (blago rečeno),što i nije toliko iznenađujuće.Ljudi su rak planete,smrtonosna bolest koja prijeti uništenjem zemlje i logično razmišljanje umjetne inteligencije je da tu komponentu odstrani.To je ono čega se ovi stručnjaci boje,da izađe na vidjelo svima na zemlji da smo zapravo mi problem,a ne umjetna inteligencija.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here