Iako smo već ranije diskutirali o poznatoj aplikaciji Kodi, za gledanje filmova i televizijskih kanala, nismo se detaljno dotakli Kodi boxova. Kako ti uređaji, u zadnje vrijeme, postaju sve popularniji, ovaj članak ima za cilj pojasniti situaciju sa Kodi boxovima.

 

S onima koji nisu upoznati s Kodijem, ukratko: aplikaciju koju možete pokrenuti na svom računalu, ili android mobitelu, gdje možete instalirati Android verziju Kodija iz Google trgovine Play ili čak naći zaobilazno rješenje za pokretanje na svom gadgetu za iOS.

Što se tiče Kodi boxova, u posljednje vrijeme je naglo poraslo zanimanje širom svijeta za ovim “igračkama”, jer jednostavno ljudi žele smanjiti račune za kabelske televizije ili ih potpuno izbječi, kao i gledanje TV kanala koji nisu dostupni u svim državama, ili atraktivni sportski prijenosi. U ovom članku objasnit ćemo što su Kodi boxovi i da li su u skladu sa zakonom.

 


kodi-box-aPLIKACIJA

 

Što je Kodi?

Prije nego što objasnimo što su Kodi boxovi, bitno je pojasniti i što je sam Kodi.

Nekada poznat kao XMBC, Kodi je slobodan za korištenje open source media player. Djeluje kao jedno centralno središte za sve vaše lokalno spremljene medije. Također vam omogućuje gledanje TV emisija uživo zahvaljujući podršci za većinu poznatih streaming usluga, uključujući MediaPortal, MythTV, NextPVR, Tvheadend i VDR.

Softver Kodi je cross-platforma (dostupan na Windows, Mac, Linux, Android i iOS), može reproducirati gotovo bilo koji format medija koji bacite na njega i može streamati vaš sadržaj na drugim Kodi instalacijama na vašoj mreži ili bilo kojem uređaju koji podržava UPnP.

Međutim, za mnoge korisnike, najveći problemi sa Kodijem su kada se žele instalirati različiti dodatci. S obzirom da je aplikacija open source, postoje tisuće dodataka koje možete odabrati. Neki su posve legalni (kao što su YouTube, Hulu i Spotify), dok su drugi definitivno nezakoniti.

Nažalost, ti nezakoniti dodatci su oni koji izazivaju najveću pažnju. Često će vam omogućiti da gledate vaš omiljeni sportski događaj uživo iz cijelog svijeta, prenesete najnovije epizode omiljenih TV emisija i serija ili gledate najnovije holivudske blockbustere na dan kada su se pojavili u kinima diljem svijeta.

 

KODI BOX

 

Što je Kodi box?

Kodi box je samostalni uređaj koji pokreće softver Kodi i priključuje se izravno na TV ili monitor. Boxovi imaju punu verziju aplikacije koja je unaprijed instalirana i spremna za upotrebu. Sve što trebate je samo Kodi box, kabel napajanja i HDMI kabel.

Neki su boxovi posebno dizajnirani za pokretanje programa Kodi, dok su drugi boxovi sa izmijenjenim verzijama uobičajenih media playera. Kodi se može izvoditi na Amazon Fire TV-u, Chromeboxu, Google Nexus Playeru, NVIDIA SHIELDu, bilo kojem uređaj koji podržava Android TV, Raspberry Pi, a postoji i mnoštvo proizvoda manjih nezavisnih proizvođača.

 

KODI BOX NAPUNJEN

 

Je li Kodi nezakonit?

Odgovor je jednostavan. Kodi nije protuzakonit i gotovo nikada neće to ni postati ni u bližoj ni u daljnjoj budućnosti, baš kao i svi drugi media playeri koji se leglano mogu skinuti sa web stranica.

Jednostavnim riječima, Kodi nije ništa više od medijske aplikacije. Kada ga instalirate na uređaj, prazan je. To je samo prostor koja vas čeka, korisnika, da ga popunite sa sadržajem. Nema dodataka koji su unaprijed zapakirani, pa čak i ako jesu, programeri ne bi mogli osloboditi aplikaciju s ilegalnim dodatcima.

Kodi ima i službeni repozitorij za dodatke. Svaki pojedini dodatak koji ćete naći, potpuno je legalan za preuzeti i možete ga koristiti u svakoj situaciji.

 

Jesu li Kodi boxovi ilegalni?

Opet, odgovor je ne. No, ovaj put, postoji upozorenje.

KODI BOXOVIPrvo, budimo jasni: ako kupite Kodi box koji dolazi samo s kopijom instalirane aplikacije, sigurni ste. Vaša je kupnja u cijelosti legalna, i ne morate se brinuti. Ono što vi radite s tim boxom nakon kupnje, to je vaš izbor, a snosite odgovornost za svoje odluke.

Ako kupujete Kodi box, ključna fraza koja bi trebala zvučati alarmantno je “Box je pun dodataka”. Takve su ponude raširene po cijelom webu, na mjestima poput eBaya i Craigsliste. Najčešče, prodavači će također istaknuti dostupnost besplatnih filmova ili sportskih i TV kanala uživo, kao dodatnu mogućnost da privuku kupce.

Ovakvi su boxovi nelegalni. Zakon u većini zemalja, uključujući i Europsku uniju, vrlo je jasan: pristup piratskom sadržaju je jednostavno zabranjen. Stoga ako ih kupujete, prodajete i upotrebljavate, mogu vas dovesti u nevolje. Ako želite biti legalni, izbjegavajte kupnju predhodno napunjenih Kodi boxova.

Zanimljivo je da nema ništa posebno i u takvim potpuno napunjenim boxovima. Prodavač ih je samo napunio nekim od najpopularnijih ilegalnih dodataka. Što znači da nema ništa što vas može zaustaviti da i sami pretvorite svoj prazni Kodi box u nelegalni box.

 

Mogu li nadležna tijela ukinuti Kodi box zbog toga?

Malo je vjerojatno. Potpuno napunjeni kodi boxovi su atraktivni, jer mogu potpuno zamjeniti tipični satelitski ili kabelski priključak: dobivate daljinski upravljač, možete surfati kanalima i često ćete dobiti čak i vodič za TV programe.

No, sadržajem se ne razlikuju od upotrebe sustava Windows, Chrome ili bilo koje druge aplikacije za pristup piratskom sadržaju. Ne trebate nikakva specijalizirana tehnička znanja, a ako znate gdje potražiti, postoje mase ilegalnog sadržaja koji možete besplatno gledati.

Ako je Windows siguran od ruke zakona, Kodi je također siguran.

 

KODI KUTIJA

 

Mogu li vas vlasti ipak optužiti?

Odgovor na ovo pitanje ovisi o tome gdje živite.

Zadnje velike hajke protiv Kodi boxova su vođene u Velijkoj Britaniji, gdje i sada postoji ozbiljan poticaj za ukidanje takvih proizvoda. Trgovac Brian Thompson iz Middlesbrougha mogao bi postati prva osoba koja će biti procesuirana za prodaju potpuno napunjenih Kodi boxova. On će se suočiti s optužbom da “prodaje prilagođene uređaje u svrhu omogućavanja ili olakšavanja zaobilaženja učinkovitih i legalnih tehnoloških mjera. ”

 

KODI LEGALAN
Trgovac Brian Thompson tvrdi da će osporiti odluku Middlesbroughovog suda da ga kazni za prodaju napunjenih Kodi boxova

Drugi muškarac, Terry O’Reilly, već služi četverogodišnju kaznu za još ozbiljniju prijevaru, nakon što je navodno prodao više od 1.000 Kodi boxova u pubovima širom zemlje. Tvrdi se da su kupci upotrijebili boxove za besplatan prikaz live nogometne lige svojim posjetiteljima.

Nejasno je, da li sudovi mogu progoniti i krajnje korisnike. Čini se da za to i nema puno šanse u ovom trenutku, ali se stvari mogu brzo i promijeniti.

U SAD-u  je slična priča. Neki korisnici već tvrde da su primili obavijesti o kršenju autorskih prava od svojih ISP-ova. Zapamtite, vaš ISP točno zna što gledate na mreži.

U Europi situacija je malo drugačija. Prema Sudu pravde Europske unije (CJEU), ne kršite zakon ako upotrebljavate Kodi box, ili neku drugu aplikaciju za streaming materijala, koji su zaštićeni autorskim pravima.

Zakon proizlazi iz jednog slučaja još iz 2014. Nekoliko medijskih konglomerata tužilo je tvrtku za medijsku uslugu Meltwater. CJEU je podupirao Meltwater. Izjavio je kako gledanje sadržaja zaštićenog autorskim pravima nije kršenje autorskih prava jer korisnici imaju samo privremeno podatke na svojim računalima.

Međutim, ne treba se veseliti tome. EU dobiva stalne pritiske da se taj zakon promjeni, i trenutno razmatra zakonitost gledanja zaštićenog sadržaja putem Kodi boxova. Naime mnoge medijske tvrtke su ponovno podigle optužnice, na jednu nizozemsku maloprodajnu tvrtku, poznatu po prodaji napunjenih Kodi boxova. Rješenje ove parnice se očekuje krajem 2017. godine.

Piše: V.V.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here