Sklopivi (foldable) telefoni već su predstavljeni svijetu kao nova senzacija u tehnologiji pametnih telefona. Međutim nije trebalo mnogo vremena da sličnu stvar ugledamo i na laptopima. Tako je Lenovo upravo predstavio prvi sklopivi (foldable) PC na svijetu, prototip ThinkPad-a koji sadrži sklopive tehnologije zaslona, koje smo već imali prilike vidjeli na telefonima.

To nije samo “cool” tehnološki primjer, naime Lenovo razvija već više od tri godine tehnologiju savitljivog zaslona i planira krenuti sa serijskom proizvodnjom već iduće godine, kao dio svoje premium marke ThinkPad X1. Iz toga možemo zaključiti da Lenovo cilja vrhunski proizvod koji će biti vrlo praktičan i prenosiv, a ne pomoćno ili sekundarno računalo kao što je tablet.

LENOVO FOLDABLE LAPTOP
Sklopivi ThinkPad, u usporedbi s običnim 13-inčnim prijenosnim računalom

Bez obzira na činjenicu da je ovo jako cool, ali zašto napraviti sklopivi laptop? Odgovor najvjerojatnije leži u prenosivosti. Konceptualno, to je suprotno od onoga što većina sklopivih telefona pokušava učiniti. Jer kod telefona tvrtke poput Samsunga i Huaweia pokušavaju iz uređaj veličine običnog telefona, napraviti ih duplo većim. Ideja koja se nalazi iza sklopivog ThinkPad-a je da iz prijenosnog računala pune veličine naprave uređaj osjetno manjim i još više prijenosnim.

Rezultat je 13,3 inčni 2K OLED zaslon, sa omjerom zaslona 3:4, koji se može saviti do veličine jedne prosječne knjige. Iako još nije poznata točna težina ovog laptopa, po informacijama iz Lenova bit će svakako manja od dva kilograma. Što je otprilike toliko, ako opet usporedimo sa knjigama, kao jedna deblja knjiga o Harryju Potteru. Iako ne postoje znatne uštede u pogledu težine, kada ovaj laptop preklopite na pola, izgleda osjetno manji od običnog prijenosnog računala.

LENOVO FOLDABLE PC

Što se tiče korištenja ovog laptopa, Lenovo predviđa različite načine uporabe. Možete ga upotrijebiti potpuno rastvorene poput velikog tableta ili djelomično presavijen u obliku knjige. A, možda i najzanimljivije, možete okrenuti ovaj prijenosnik i na tradicionalnu stranu u stilu klasičnog prijenosnog računala, koristeći donju površinu kao digitalnu tipkovnicu ili ploču za pisanje, slično Lenovoj Yoga Book s dva zaslona.

Lenovo još ne iznosi konkretne pojedinosti o hardverskim komponentama ovog proizvoda, ali evo što znamo: pokretat će Windows 10 i Intelov CPU. To su svi dostupni detalji, a specifikacije kao što su RAM ili čak procjene trajanja baterije još su klasificirane kao poslovna tajna, (iako neslužbeno doznajemo da bi baterija trebala trajati cijeli dan, kao na pametnom telefonu.

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here