Haker iz naše zemlje, čiji identitet tek treba utvrditi, prije tjedan je dana provalio na Facebook profil jednog američkog učenika i objavio da će raznijeti školu u mjestu Albion u New Yorku.

Uznemirujuću poruku vidjelo je nekoliko njegovih kolega koji su informaciju prenijeli profesorima. Istraga FBI-ja pokazala je kako iza napada stoji netko s hrvatskom IP adresom, a ista je osoba žrtvin broj mobitela zamijenila hrvatskim brojem.

Albionska policija izdala je službeno priopćenje o slučaju.

„5. svibnja 2019. Policijska uprava Albion je uz pomoć Federalnog istražnog biroa (FBI) istražila post na Facebooku koji je prijetio nasiljem neodređenoj školi. Istraga je otkrila da je Facebook račun jednog studenta Srednje škole Albion preuzela nepoznata osoba izvan zemlje u Hrvatskoj i da je ta nepoznata osoba napravila post na otetom računu“, piše u njihovom press releaseu.

FBI, stoji u istom izvješću, vjeruje kako je hakerski napad izvršen pomoću malwarea na mobitelu. Tvrde da su se slični incidenti već događali diljem SAD-a.

Policija je zaključila da prijetnja nije stvarna. No, svejedno će povećati svoju prisutnost u blizini škola u Albionu, selu s oko šest tisuća stanovnika. Škola za svaki slučaj ima i sustav obavještavanja SMS-om i mailom, tako da roditelje mogu upućivati u pojedinosti oko incidenta i poduzeti prikladne mjere za sigurnost njihove djece. S Facebookom i vlasnikom napadnutog računa surađuju oko njegovog brisanja.

Pogledajte video vijest o cijelom događaju:

Piše: D.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here