Danas oko sebe imamo hrpu predmeta koji se nazivaju “smart” predmetima, pa nema razloga da idući put kad kupujete žarulju ne kupite pametnu žarulju. Vjerojatno ste svi već čuli za Philipsove Hue žarulje, ali daleko od toga da su to jedine pametne žarulje na tržištu. Ima ih dosta na tržištu, a u budućnosti će ih biti mnogo više.

“Smart Bulb”, odnosno pametna žarulja je mnogo više od “LED žarulje”. Obične LED žarulje su dosadne, svijetle uvijek isto (op.a. neke daju previše “bijelo svjetlo”) i nisu previše “uzbudljive”. Pametne žarulje možete povezati na vašu WiFi mrežu, upravljati njima putem mobilnih aplikacija i slično… U nastavku ćete vidjeti zašto biste još danas trebali nabaviti pametnu žarulju za sobu u kojoj provodite vrijeme.

 

1) Možete ih prigušiti / zamagliti


Jedna od osnovnih funkcionalnosti pametnih žarulja je to što ih možete prigušiti bez da morate instalirati prikladni prekidač za to. Ponekad se svi nađemo u situaciji da želimo to napraviti, ali nemamo kako. Kada kupite pametnu žarulju, samo ju postavite na mjesto gdje biste i postavili “običnu” žarulju, uključite ju i preko mobilne aplikacije upravljajte njome.

 

2) Moguće je s njima upravljati bilo gdje

Neke pametne žarulje, kao što su Belkin WeMo LED i GE Link Bulbs imaju feature da ih možete postaviti kada će se paliti i gasiti, bez obzira jeste li vi doma ili niste. To je odličan sigurnosnifeature” kada niste doma, ali ipak upalite navečer svjetlo da izgleda kao da ste doma i da je netko u stanu/kući.

Također, to znači da možete namjestiti da se žarulje gase, npr. u 9 ujutro, bez obzira da li su one upaljene ili nisu. Ako i ostavite koju žarulju da svijetli i odete na posao, one će se ugasiti u 9. Ako su sve ugašene, onda se ništa neće ugasiti/upaliti.

Napomenimo samo da većina pametnih žarulja ima hub preko kojeg možete sinkronizirati više žarulja da se zajedno pale/gase i slično.

 

 

3) Mogu mijenjati boju

Prigušena svjetla ponekad daju određenu atmosferu, ali postoji još jedan korak koji možete napraviti. Mnoge pametne žarulje mogu mijenjati boju, uključujući Flux Smart LED Light Bulb – žarulju koja ima 16 milijuna boja. Možete preko aplikacije odabrati koju boju želite, kao i nijansu boje.

Naša omiljena žarulja – Philips Hue – može mijenjati boje i preko Siri na iPhoneu. Samo joj kažete koju boju želite i ona će ju promijeniti za vas.
Možda će se netko pitati zašto bismo željeli mijenjati boje žarulje? Razloga je više.

– Želite li malo “topliji” ugođaj u sobi? Promijenite boju na zlatno žutu.
– Želite malo “hladniji” osjećaj? Promijenite boju na neku svjetlu (npr. svjetlo plavu).
– Tijekom kućnih partyja možete uskladiti boju svjetla sa “temom” partyja.
– Za vrijeme božićnih blagdana možete boje staviti u crveno i/ili zeleno.
– I tako dalje …

 

4) Neke žarulje mogu puštati glazbu

Zamislite da ne morate imati žice svuda provučene po stanu, a da još uvijek možete slušati glazbu u bilo kojoj prostoriji u vašem stanu. Postoje pametne žarulje koje imaju u sebi ugrađene zvučnike. Da, dobro ste pročitali.

Jedan takav primjer su Playbulb Color žarulje koje spadaju u pametne žarulje, te koje mogu mijenjati boje, možete upravljati njima aplikacijom, ali isto tako možete preko nje puštati glazbu. Čak može mijenjati boje u ovisnosti o glazbi koju puštate preko pametne žarulje.

Jedini problem koji tu vidimo je što su ti zvučnici prilično tihi. Ako imate još bilo koji izvor zvuka (npr. u istoj prostoriji imate upaljen TV), možete imati poteškoća sa zvukom koji dolazi iz žarulje. Ako želite nešto bolji zvuk, ali ne želite šarene žarulje, možete pogledati Sengled Pulse žarulje.

 

C Sleep žarulja

 

5) Mogu vam pomoći da bolje spavate

I još za kraj jedan benefit kojeg nude pametne žarulje, a to je da vam mogu pomoći da bolje spavate. Recimo, pametne žarulje “C Sleep” vam emitiraju boje koje bi trebale stimulirati vaš mozak da proizvodi više melatonina. To vam ne bi trebalo nimalo utjecati na “prirodni ritam” niti na vaš san, ali će vam pomoći da lakše zaspite i da “dublje” spavate.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here