Intel i Apple veliki su suradnici već dugi niz godina i zahvaljujući njihovoj suradnju nastaju kvalitetna Mac računala koje koriste mase ljudi širom svijeta. No, pojavila su se nagađanja kako Apple želi raskinuti tu suradnju i kako nakon dugo vremena planira na tržište izaći sa svojim vlastitim procesorskim rješenjima. Sve je to uzburkalo strasti na tržištu dionica, gdje je Intel u jako kratkom razdoblju izgubio više od 7 posto vrijednosti.

Apple je tvrtka koja uvijek volio poslovati ‘po svojim pravilima’ i upravo je takav način nastupanja na tržištu razlikuje od ostalih velikih kompanija. Mnogi bi se usudili reći kako je ovakav drugačiji pristup tržištu rezultirao brendom kakav Apple danas jest. Ipak, veliki dio poslovanja Applea zapravo se ne odvija u radionicama ove velike kompanije, već je prolongiran u neke druge partnerske tvrtke.

Jedna od tih velikih saveznica na putu Apple je i tvrtka Intel koja proizvodi čipove. Čipovi koji nastaju u Intelu završavaju u Mac računalima, a iako je ta suradnja svojevrsna prednost za obje strane, čini se kako neće još dugo potrajati.

Započela su nagađanja kako Apple želi do 2020. godine u potpunosti prijeći na čipove iz svoje radionice, što bi značilo da će im Intel postati suvišan. Zanimljivo, Apple proizvodi svoje čipove za iPhone i iPad uređaje, ali za sada to još nije slučaj i s Mac računalima.

Tim Cook, CEO Applea, smatra kako bi ovakav potez mogao značiti jednu veliku prekretnicu u poslovanju ove kompanije i silno bi želio takvo što izvršiti u svojem mandatu. Informacije koje su stigle u javnost idu u korist tome, jer je navodno već započeo proces tranzicije na vlastite čipove, a koji bi se trebao završiti do 2020. godine.

Vlastiti čipovi Appleu bi mogli otvoriti razna nova vrata poslovanja. Prije svega, više ne bi ovisio o Intelu, te bi mogli kvalitetnije planirati kada će neki uređaj s novim procesorom završiti na tržištu. No, ono još važnije – Apple bi mogao izgraditi sustav koji bi putem Mac računala mogao otvarati aplikacije s iOS trgovine. Pretpostavka je kako bi u tom slučaju bila izgrađena zajednička etrgovina na kojoj bi korisnici Apple brenda mogli kupovati i nabavljati informacije za sve svoje uređaje.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here