Microsoft inače radi fantastične stvari … ali nažalost napravio je i neke loše. Koje? Čitajte u nastavku.

Microsoft je kompanija koja je fantastična u mnogim stvarima – imaju odlične proizvode, zagazili su u sve moguće aspekte tehnologije (mobilne aplikacije i uređaji, PC, Xbox, komunikacija, zabava …) i pokazali velikim igračima da ih mogu pratiti u svim njihovim inovacijama. Nažalost, u moru dobrih proizvoda i usluga, postoje i neke loše koje su pred gašenjem ili su već ugašene, što je sasvim normalno. Ne možete uvijek imati fantastičan proizvod, bez obzira koliko ideja “na papiru” (op.a. ili u konferencijskoj sobi) bila dobra.

Što se zapravo dogodilo? Dogodilo se to da je Microsoft mislio da može pomoći ljudima u svim aspektima njihovog digitalnog života. Zato su napravili sve moguće proizvode kako biste vi lakše radili svakodnevne poslove na računalu, ali to se pokazalo kao loša ideja. Jednostavno se morate fokusirati na one proizvode koji su vam stvarno dobri i koji vam nose ogroman profit, a neke segmente softvera propustiti. Mi ćemo vam u nastavku pokazati njihova 4 proizvoda i usluga koje su loše i koje su podbacile zbog boljih alternativa na tržištu.

 

Skype

Koristite li Skype? Odgovor je vrlo vjerojatno – “ne”. Ništa čudno jer je konkurencija u potpunosti pregazila Skype i pokazala da je to zapravo relativno loš program, odnosno usluga. Skype je davno bio lider i inovator u Internet komunikaciji, te jedan od prvih stabilnih usluga ovog tipa kojeg su mnogi korisnici koristili. No, kako je vrijeme odmicalo, Skype je stajao na mjestu, a konkurencija je “gazila” naprijed. Danas je Skype i dalje brend i poznat je u cijelom svijetu, no postaje potpuno nevažan. Kako u poslovnom svijetu, tako i u privatnom.

Kada pogledate, danas imate Facebook Messenger, WhatsApp, Viber, Snapchat, Google Hangouts, Telegram … koji su potukli Skype u korištenju. Zašto? Kao što smo rekli “Skype je stajao na mjestu”, odnosno nije se prilagodio tržištu.
Nadalje, Skype na Androidu i iPhoneu je jako spor u odnosu na konkurenciju, ima potpuno nekonzistentan dizajn na različitim platformama i ne nudi ništa posebno što bi ljude privuklo da ga i dalje koriste.

Ono što moramo priznati Skypeu je da i dalje ima najstabilniju vezu kada govorimo o video pozivima, te nudi globalne telefonske pozive što je super za neke teritorije zemlje. Ali ni to neće trajati vječno. Doći će dan kada će i WhatsApp i Viber i ostale aplikacije također nuditi takvu razinu video poziva.

 

Movies & TV

Većinu vremena bili smo zadovoljni servisom “Movies & TV”. To je servis koji je dobro radio na Windowsima 10 i Xboxu One, te je nakon serije ažuriranja imao neke specifične mogućnosti i atraktivan dizajn. No, onda je servis odjednom počeo dosta loše raditi i u njega se nije ulagalo.

Nakon što je Windows 10 Mobile praktički “umro”, više niste mogli preko Android i iPhone telefona pristupiti sadržaju servisa “Movies & TV”. Točnije, Microsoft nije napravio Android i iPhone aplikaciju za dotični servis.

Ono što nas još više iritira je kako Microsoft upravlja sadržajem. Unatoč tome što su gurali 4K sadržaj prema korisnicima, jako im nedostaje takvog sadržaja, pogotovo van Amerike. Čak nisu ušli ni u Disneyjev program Movies Anywhere, iako postoje neke glasine da je Microsoft s njima u pregovorima. Da li je to točno ili ne, ne znamo, no znamo da nedostaje malo truda da ovaj servis opet bude “onaj pravi” i da može konkurirati drugim sličnim servisima.

 

Cortana

Koristite li Cortanu? Opet je vrlo vjerojatno odgovor – “ne”. Zašto je to tako? Zato jer je Cortanu jako teško koristiti ako ne živite u Americi i engleski vam nije nativni jezik.
Cortana u Velikoj Britaniji nije ažurirana godinama, dok je u ostalim zemljama EU situacija katastrofalna. Cortana uopće nije dostupna u zemljama gdje se ne govori engleski jezik.

Spomenimo da Cortana ima i loš IoT ekosustav kada ga uspoređujemo s Amazonovom Alexom i drugima. Iako postoje neke naznake da će situacija ići na bolje, jer gore od ovog ne može.

Ako se Microsoft stvarno želi na tržištu pozicionirati kao cloud i AI kompanija, onda moraju nešto napraviti s Cortanom. Jer trenutačna situacija ne vodi nikuda i gotovo je sramotna.

 

Windows 10 Microsoft Store

Većina današnjih OS-ova ima svoje centralno mjesto gdje možete skinuti aplikacije i gdje ih možete naći na jednom mjestu. Tako nešto ima i Microsoft, no situacija nije bajna. Jeste li ikada skinuli koju aplikaciju s Microsoft Storea? Niste, naravno. Nismo ni mi.

Situacija bi se mogla promijeniti s progresivnim web aplikacijama (PWA), dok je trenutačna situacija s UWP-om (Universal Windows Platform) prilično tužna. Većina aplikacija na MS Storeu je jadno napravljena i više ih nitko ne održava. Čak aplikacije niti ne koriste Windows 10 mogućnosti kojih ima jako puno.

Situacija nije bolja niti s igricama. Igre koje su prilično super i koje podržavaju Xbox Play Anywhere nisu previše zastupljene. Ako i pokušate instalirati koju multiplayer igru vidjet ćete da je proces prilično kompleksan i “bolan” za onog koji to pokuša napraviti.
Ne bi bilo loše ni da se Microsoft proširi na teritorij van SAD-a što se tiče Storea. Na Američkom storeu možete kupiti licence, e-knjige i slično, dok na drugima ne možete ili je ponuda loša.

 

Stvari mogu ići samo na bolje … ?

Mogu li stvari ići na bolje ili na lošije? Mogu u oba smjera, ali je vjerojatnije da će sve ići na bolje. Microsoft neće ostaviti korisnike iza sebe. Kompanija se reorganizira, Cortana ima novog project lidera, te je Microsoft najavio investiciju od 5 milijardi dolara u IoT segment. Čak bi se možda i Skype mogao unaprijediti jer su dodali “Insider program” preko kojeg će moći dobiti direktni feedback od korisnika.

Microsoft je ogromna kompanija i često poneki zaokret u poslovanju može biti prilično dug, pa smo zato blagi u kritikama prema Microsoftu. Vjerujemo da će nas ugodno iznenaditi vrlo brzo.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here