AMD ova prodaja CPU-a je prvi put u zadnjem desetljeću premašila Intelova prodaju procesora!

Zvuči pomalo nevjerovatno, ali dobri prodajni rezultati AMDove RYZEN  serije procesora, koji su se pokazali i tehnički i cjenovno vrlo konkurentnim, polako počinju ostvarivati željene rezultate. Vrlo hrabar potez AMD da se gotovo nakon jednog desetlječa suprotstavi vladavini največeg proizvođača procesora Intelu, sa tehnologijama koje mogu parirati i sa tehničkim specifikacijama, a još više sa omjerom cijene i dobivenog. To nas svakako veseli, jer dobra i zdrava konkurencija znači samo još veći napredak uz umjerenije cijene na procesorskom tržištu, na veliko zadovoljstvo krajnjih korisnika.

Prema najnovijim podacima jednog od vodećih online prodavača na njemačkom tržištu hardvera Mindfactory.de, AMD je prodao rekordan broj CPUa u kolovozu ove godine. Iako je AMD još u ožujku, kada se Ryzen i pojavio na tržištu imao “samo” 27,6% udjela u prodaji CPU-a, sada je taj broj narastao prvo u u srpnju na gotovo 49% udjela prodaje svih procesora, da bi se podigao na rekordne razine sa više od 56% udjela prodaje u kolovozu.

 

najprodavaniji procesori u 2017


 

prodaja amd procesora

 

 

Čini se da je najprodavaniji model Ryzen 5 1600, a slijede ga Ryzen 7 1700, Ryzen 5 1600X i Ryzen 7 1700X. Dok AMD bilježi rekordne prodaje, situacija na Intelovoj strani je da je Core i7-7700K i dalje ostao najpopularniji procesor i drži vodeće mjesto u prodaji Intelovih procesora. Bilo bi zanimljivo vidjeti podatke i sa domaćeg tržišta, ali možemo pretpostaviti da se svjetski trendovi odnose i na nas, pogotovo kad su u pitanju cijene, kao i omjer cijena i dobivenog kod hardverskih komponenti.

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here