Popularna društvena mreža Instagram prošlog je tjedna doživjela veliki hakerski napad. Iako se isprva mislilo da se među pogođenim korisnicima nalaze samo celebrityji, broj žrtava u kratkom je vremenu skočio na nekoliko milijuna.

Ubrzo nakon napada, hakeri su podigli bazu za pretraživanje privatnih podataka pod nazivom Doxagram, gdje prodaju osobne informacije pogođenih po skromnih 10 dolara. Bilo kako bilo, veliku krivnju za napad snosi i sam Instagram, jer su hakeri samim upadanjem u račune poznatih osoba dobili informacije o njihovim followerima. Takav sustav vrlo otvorenih Instagram računa je sada u procesu promjene, kako bi se ubuduće zaštitili podaci korisnika.

Na meti su popularne osobe, pa i glumci iz Game of Thronesa o kojima smo pisali nedavno


Da korisnicima stanu na žulj, hakeri su na Doxagramu objavili tisuću napadnutih računa, što celebrityja, što normalnih ljudi čiji su podaci upravo na prodaju. Prema dosadašnjim informacijama, hakirano je oko šest milijuna računa, a u slučaj se uključila i policija kako bi otkrili počinitelja.

Pripazite na sumnjive aktivnosti na Instagramu u nekoliko sljedećih dana

Usporedivši tu brojku s ukupnih 700 milijuna korisnika Instagrama, hakiranih računa je nešto manje od 1%. U službenom izvješću stoji kako su u napadu netaknute ostale lozinke te podaci o aktivnostima na računima. Znamo da i vas zanima izgled Doxagrama, no moramo vas razočarati jer se sustavu može pristupiti samo uz plaćanje. Što se korisnika tiče, u Instagramu savjetuju da pripaze na sigurnost svojih računa te da prijave sve sumnjive aktivnosti na mreži.

Piše: D.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here